Fredning skal fremover beskytte naturen på Lyngbos Hede
Lyngbos Hede består af en mosaik af tør og fugtig klithede med dværgbuske, hedelyng, klokkelyng, revling og mange andre arter. Den danske klithede er helt enestående i Europa og i Danmark er der kun ca. 50.000 ha tilbage, som primært findes ved den jyske vestkyst.
Allerede i 1966, i forbindelse med at kunstmaler Chresten Lyngbo solgte heden til staten, blev der tinglyst en række fredningslignende betingelser i skødet som skulle beskytte hedens enestående natur. Heden blev dog aldrig fredet ved en egentlig fredningskendelse, og skødet betragtes som en deklaration, hvor påtaleretten er overgået til Varde Kommune. I over 50 år blev Lyngbos Hede imidlertid forvaltet som et fredet område af fredningsnævnet, som i god tro sikrede områdets beskyttelse imod sommerhusbyggeri og andet, som ville have ødelagt områdets helt enestående værdier. I Danmarks Naturfredningsforening er den lokale formand Merete Vigen Hansen svært tilfreds med udsigten til en fredning som retter op på fortidens fejl:
- Vi har ventet længe på denne her fredning. Et så fuldkommen enestående naturområde som Lyngbos Hede, der rummer en helt særlig botanik, skal da være fredet. Ingen ved som bekendt hvad fremtiden bringer, så med en fredning kan vi alle sove lidt bedre om natten.
Heden ejes i dag af Naturstyrelsen, som forvalter områdets natur på enestående vis. For nylig har Forsvaret så ønsket at anlægge kampvognskørespor på heden, som sammenbinder kampvognsspor på arealer nord og syd for heden. Med fredningen søges skabt en balance som på den ene side rummer Forsvarets ønsker og på den anden side sikrer at naturværdierne står forrest fremover i områdets forvaltning. Varde Kommunes borgmester Mads Sørensen er også tilfreds:
- Jeg er godt tilfreds med resultatet af den gode dialog, der har været med både Forsvaret og Naturstyrelsen. Den viser at der kan komme et fint resultat ud af dialog og lydhørhed. Samtidig er jeg glad for, at Lyngbos Hede forhåbentlig bliver fredet, sådan som det var meningen allerede i 1966.
Danmark har et helt særligt ansvar for at passe på den klithede-natur, vi er heldige stadig at have, og derfor er heden også omfattet af en såkaldt Natura2000-beskyttelse. Det er imidlertid ikke en tilstrækkelig beskyttelse, hvis vi skal være sikre på, at kommende generationer også skal kunne opleve dette kæmpestore sammenhængende naturområde intakt.
Forslaget med fredningen er at give områdets store naturværdier den bedste beskyttelse, at sikre adgang til naturpleje uanset fremtidige ejere og at give offentligheden mulighed for at færdes på Lyngbos Hede til enhver tid.
Fakta om fredningssagen for Lyngbos Hede
Fredningsnævnet holder et offentligt møde og en besigtigelse i området i løbet af få måneder efter, at de har modtaget fredningsforslaget. Når Fredningsnævnet efter 2 år har truffet en afgørelse om, hvorvidt fredningen skal gennemføres, kan afgørelsen påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet, som ligeledes holder offentligt møde om sagen og besigtigelse i området, og først derefter beslutter om fredningen skal gennemføres helt eller delvist.
Kontakter
Danmarks naturfredningsforening:
Fredningsleder Birgitte Bang Ingrisch, 61691822 / bbi@dn.dk
Formand for DN-Varde Merete Vigen Hansen, 25882205 / Varde@dn.dk
Varde Kommune:
Centerleder Klaus Bertram Fries, 23848924 / klbf@varde.dk
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Grøn koalition: Drop principper om slappe miljøkrav10.7.2025 06:37:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark bør droppe principper om minimumsimplementering af EU's regler for miljø- og naturbeskyttelse, opfordrer en række grønne organisationer og tænketank til i fælles opråb.
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum