Frederikshavn Kommune

Frederikshavn Kommune sætter ny kurs for demente

Del

Frederikshavn Kommunes ældrepleje har sat et målrettet fokus, der allerede har skabt resultater og forbedret livskvalitet for borgerne: fx er antallet af magtanvendelser overfor demente halveret

Dans, bevægelse og musik er nogle af de nye metoder, som Frederikshavn Kommune har taget i brug for at forbedre plejen af demente borgere. På bare et år er det lykkedes ældreplejen at skabe så forandrede forhold med plejen af demente, at det er direkte målbart i evalueringen: antallet af registrerede tilfælde af magtanvendelser er faldet med 50 procent i forhold til de foregående tre år.

Resultatet er opnået i et projekt, der har sat fokus på tværfaglighed: gennem tre forskellige slags terapi, ergo-, fysio- og musikterapi bliver den dementramte borger tilført behandling som ligger ud over den konventionelle pleje. Det har betydet at den dementes adfærdsforstyrrelser, der fx kommer til udtryk som aggressiv og udad reagerende, ændres. Adfærdsændringerne betyder, at det langs sjældnere er nødvendigt for plejepersonale at bruge magt for at fx tilbageholde en dement.

”Det der giver gevinst for os i Frederikshavn Kommune er tværfagligheden. Alle de involverede fagpersoner er specialiserede i demens. Vi arbejder blandt andet med sansestimulering, som er nyt i demenspleje. Og vi bruger det sammen med fysisk aktivitet og musikterapi, der stimulerer den følelsesmæssige og psykiske tilstand. Det viser, at organiseringen er afgørende for at opnå forandrede resultater”, siger Aase Hyldgård, ledende demenskoordinator, Frederikshavn Kommune.

Musikterapi er også en forholdsvis ny metode i demenspleje. Metoden, der både består af sang og musik anvendes fx til at bekæmpe depressiv og apatisk adfærd og skabe engagement og social kontakt.

Metoden er så stor en succes, at Kommunernes Landsforening har inviteret demenskoordinator Aase Hyldgaard til at holde oplæg om arbejdet, som inspiration for øvrige af landets kommuners pleje af demente, og til glæde for borgerne.

Magtanvendelse er det eneste område, hvor der fra tidligere er pålidelig statistik, da det er lovbefalet at udarbejde en årlig statistik på området. Antallet påviser en halvering sammenlignet med de foregående år.

FAKTA: Antallet af magtanvendelse de seneste 4 år:

Årstal

2012

2013

2014

2015

Antal magtanvendelser

123

41

50

20

For yderligere oplysninger kontakt

Aase Hyldgård, Ledende demenskoordinator, Frederikshavn Kommune, +45 2053 0619

Nøgleord

Information om Frederikshavn Kommune

Frederikshavn Kommune
Frederikshavn Kommune
Rådhus Allé 100
9900 Frederikshavn

98 45 50 00http://frederikshavn.dk/

Følg pressemeddelelser fra Frederikshavn Kommune

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Frederikshavn Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum