Fra olie og gas til grønt lagerrum: Den første CO2 er lagret i Nordsøen
Det var med vestenvinden i ryggen, at et nyt kapitel af Danmarkshistorien blev skrevet i Esbjerg.
For første gang blev CO2 lagret i den danske undergrund.
Det er pilotprojektet Greensand af INEOS og Wintershall DEA, som står bag den første danske lagring – en lagring, som onsdag d. 8. marts fandt sted langt ude i Nordsøen. Også H.K.H. Kronprinsen var mødt op på Esbjerg havn for at markere begivenheden.
”CO2-lagring i Danmark eksisterer ikke længere kun på papiret – nu er processen en realitet, og det bringer os et godt skridt tættere på at nå klimamålene. For 50 år siden talte vi om gas og olie, når vi talte om Nordsøen. Men i dag kan jeg i stedet kalde det et spirende grønt erhvervseventyr – og det er stort,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Formand for Europa-Kommissionen Ursula von der Leyen deltog også med en videotale, hvori hun understregede, hvor meget det betyder for EU, at CO2 nu også lagres i Danmark.
Den danske undergrund har ifølge GEUS i alt et lagringspotentiale på op mod 22 milliarder ton CO2, hvilket svarer til mellem 500 og 1000 års samlet dansk udledning på det nuværende niveau.
Fakta om CCS
- Pilotprojektet Greensand er de første til at lagre CO2 i den danske undergrund. INEOS og Wintershall DEA står bag pilotprojektet.
- I begyndelsen af februar blev de første danske tilladelser til storskala CCS givet til INEOS, Wintershall DEA og Total.
- Danmark, Belgien og Flandern indgik sidste år den første aftale af sin slags om international transport af CO2.
- Næste brik i CCS-puslespillet er transportinfrastrukturen for CO2.
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Bred aftale sikrer forbrugerne bedre mod svindlere i elbranchen9.5.2025 07:02:15 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver tryggere for danskerne at købe strøm. En bred politisk aftale sætter nu ind mod brodne kar i elbranchen og gør markedet mere troværdigt og gennemsigtigt.
København: Ministre og ledere fra hele verden sætter retningen for COP308.5.2025 15:17:39 CEST | Pressemeddelelse
Ministre og ledere har i to dage været samlet i København for at drøfte løsninger på klimakrisen frem mod COP30 i Belém i november 2025.
Ungeklimarådet har fået syv nye medlemmer2.5.2025 12:26:04 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med resten af Ungeklimarådet skal de syv nye medlemmer af Ungeklimarådet rådgive og udvikle anbefalinger til klima-, energi- og forsyningsministeren.
KF25: Fundamentet til klimamålet for 2030 er styrket30.4.2025 12:01:43 CEST | Pressemeddelelse
Klimastatus og -fremskrivning 2025 viser, at Danmarks CO2-udledning nu forventes at ramme målet i 2030. Det er især appetit på elbiler og udsigten til et grønnere landbrug, der giver en mere sikker grund.
Presseinvitation: Teknisk brief om Klimastatus og -fremskrivning 202525.4.2025 11:54:49 CEST | Presseinvitation
Pressen inviteres til teknisk gennemgang af årets udgivelse om Danmarks udledninger og klimamål. Onsdag 30/4 kl. 11.15 i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Holmens Kanal 20, 1060 København K. Tilmelding via pressekontakt@kefm.dk og husk pressekort.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum