Blå Kors DanmarkBlå Kors Danmark

Fra lokalt til nationalt: Kirkeligt netværk vil udruste og inspirere til lokal diakoni

Del

Kirkernes Sociale Arbejde opretter, i partnerskab med Blå Kors Danmark, et nationalt ressourcecenter, der skal styrke lokalt samarbejde om det sociale arbejde i danske kirker.

Danske kirker har spillet en stor rolle i det danske omsorgsarbejdes historie. Sygeplejen har sine rødder i Diakonistiftelsen, og hele ideen om plejehjem er inspireret af det kirkelige omsorgsarbejde. Men i takt med at det offentlige overtog meget af kirkens omsorgsarbejde i det 20. århundrede, trådte kirkerne mere i baggrunden.

De senere år har det kirkelige samarbejdsnetværk Kirkernes Sociale Arbejde oplevet, at kirkernes frivillige igen er begyndt at blive en aktiv medspiller i omsorgsarbejdet. Stigende ensomhed og en større og mere kompleks offentlig sektor skaber efterspørgsel på fællesskab og nærvær. Det giver de kirkelige frivillige en mulighed for at række ud til mennesker i udsatte livssituationer med et supplement til det kommunale.

“Jeg tror, vi er nået et breakpoint nu her, og det er det, der begejstrer mig. Det er kirkens nye mulighed for at træde ind i diakonien,” fortæller Kurt Sørensen, der er formand for Kirkernes Sociale Arbejde.

Nogle af de største udfordringer for den kirkelige diakonale praksis er manglende viden og samarbejde. Derudover føler mange diakonale ledere sig alene i deres arbejde. Det viser en undersøgelse foretaget af Suell Group, som sammen med det vellykkede samarbejde i Silkeborg og andre byer danner grundlag for et nyt diakonalt ressourcecenter. Visionen er at give frivillige adgang til viden, ressourcer og lokalt netværk, som udruster dem til at gøre sig gældende i lokalsamfundet.

Et styrket samarbejde gør en forskel

Kirkernes Sociale Arbejde er et netværk af kirker, der gennem syv år har arbejdet på at styrke samarbejdet kirkerne imellem samt samarbejdet med det kommunale. Netværket startede i Silkeborg, hvor Kirkernes Sociale Arbejde har gode erfaringer med organisering af frivillige og samarbejde med kommunen. Gennem samarbejdet rækker man i Silkeborg ud til mere end 500 borgere årligt. Og det er en forskel, man kan mærke i Silkeborg.

”Kirkernes Sociale Arbejde har været til glæde og gavn for Silkeborg Kommune og endnu mere for alle dem, de hjælper hver dag. Jeg er sikker på, at mange byer i Danmark vil have stor glæde af et KSA-netværk i deres kommune,” siger Johannes Brødsgaard, der er viceborgmester i Silkeborg Kommune.

Det Kirkernes Sociale Arbejde er lykkedes med, er et styrket samarbejde mellem kirkerne. Ved at samarbejde og organisere de frivillige ressourcer, har de erfaret, at man kan nå ud til flere borgere og gøre en større forskel. Sammen formår kirkerne i Silkeborg at samle mere end 150 frivillige, der hvert år rækker ud til mere end 500 medborgere i udsatte livssituationer gennem maddeling, praktisk hjælp og meget andet. Disse erfaringer har man med succes udbredt til Aarhus og Græsted, og nu ønsker Kirkernes Sociale Arbejde at styrke det lokale samarbejde mellem kirker i hele Danmark.

Drømmen er, at kirkerne igen skriver diakonal historie

Visionen for Kirkernes Sociale Arbejde er at sætte kirkerne i stand til igen at være en større del af den historie, der skrives om det danske omsorgsarbejde og blive en aktiv medspiller i lokalområderne. De vil samtidig gøre samfundet opmærksom på den forskel, man kan gøre, når kirker arbejder sammen med de øvrige dele af civilsamfundet.

”Vi ønsker at være katalysatorer for at lokale kirker rækker ud i omsorgsarbejdet. Civilsamfundet kan levere økonomi. Vi kan levere praktisk hjælp og omsorg,” siger Kurt Sørensen, der er formand for Kirkernes Sociale Arbejde.

Kirkernes Sociale Arbejdes fokus frem til sommer er at støtte opstarten af nye KSA-netværk og derudover at finde samarbejdspartnere, der sammen med Kirkernes Sociale arbejde kan udarbejde inspirationsmateriale og viden, der kan støtte frivillige og ledere på tværs af diakonale projekter.

Kontakter

Pressekontakt:

Mads Kleis Remme

mad@blaakors.dk

30 48 37 71

Projektleder:

Janni Vendelbo Lauridsen

Jvl@blaakors.dk

91 16 80 17

Formand:

Kurt Sørensen

skyscraper@privat.dk

25 44 40 84

Information om Blå Kors Danmark

Blå Kors Danmark
Snaremosevej 23F
7000 Fredericia

86811500http://www.blaakors.dk/

Blå Kors er en kristen social hjælpeorganisation, som hjælper socialt udsatte mennesker i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Blå Kors Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Blå Kors Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum