Kvinfo

Fra barnebrud til aktivist

Del

Som 16-årig blev Jalila Sadik gift med en 10 år ældre mand. Sidste år havde de været sammen i tyve år, men ikke med Jalilas gode vilje. For hun har forsøgt at blive skilt i årevis. af: Inger Marie Vennize

Jalila Sadik ved KVINFOs rettighedsløb på Women Deliver. Ved siden af Sofia Rais fra organisationen Droit & Justice. Foto: Sisse Stroyer
Jalila Sadik ved KVINFOs rettighedsløb på Women Deliver. Ved siden af Sofia Rais fra organisationen Droit & Justice. Foto: Sisse Stroyer

Men hun kan ikke få en dommer til at anerkende, at hun går fra den mand, som hun aldrig har villet have, aldrig har brudt sig om, og som begyndte at mishandle hende tidligt i ægteskabet. De har fået seks børn, den ældste er 17 og den yngste blot et år. Familien bor i en landsby i bjergene, 250 km. fra Casablanca. Jalila fik på et tidspunkt en symaskine, som i dag er er familiens vigtigste indtægtskilde.

Frustration bliver til handlekraft

Sidste år fik Jalila kontakt til organisationen Droit et Justice (Rettighed og retfærdighed), en af KVINFOs partnerorganisationer, der blandt arbejder for at forbyde børneægteskaber i Marokko, og sikre at kvinder har samme adgang til at blive skilt som mænd. Al den vold og frustration, som Jalila har oplevet gennem sit ægteskab har hun nu givet en stemme. Hun har kastet sin energi ind i at være aktivist – og taler med piger og kvinder om at stoppe børneægteskaber og vold og sende pigerne i skole.

”Jeg vil dø for den sag” siger Jalila Sadik fra scenen i Bella Center. Den har kostet hende dyrt, manden er rasende, og de andre kvinder i landsbyen holder sig fra hende. Men Jalila er ligeglad.

I disse dage er hun for første gang nogensinde udenfor Marokko. KVINFO har inviteret hende til at fortælle om sit eget liv, og de mange piger og kvinder, hun deler skæbne med og arbejder for.

Blev gift bort som 16 årig - mod sin vilje

”Jeg var 16 år, da min far tog mig ud af skolen for at give mig væk til min mand. Jeg gjorde alt for at stoppe det, jeg ville begå selvmord. Men i min verden er det almindeligt at gifte sig ung, det er en tradition, og derfor ville ingen hjælpe mig. Som 16-årig bliver man opfattet som gifteklar, og pigens familie tænker også, at der ikke kan være en ekstra, voksen kvinde i hjemmet foruden moderen. Så vanen tro man sender de store piger væk på denne måde, forklarede Jalila Sadik.

Nyt fænomen er en katastrofe for unge piger

Med på scenen til KVINFOs tidlige morgenarrangement i Bella Center er også Sofia Rais fra organisationen Droit & Justice (rettighed og retfærdighed), som fandt Jalila Sadik i landsbyen på en kampagnetur sidste år. Foruden at fortælle om det vigtige arbejde med børneægteskaber, sætter hun fokus på et relativt nyt fænomen, som er stigende. Nemlig kortvarige, uformelle ægteskaber, som mænd indgår, mens de for eksempel er i Marokko på ferie – typisk marokkanere, der bor i Spanien eller rige mænd fra andre arabiske lande. Da der ikke bliver indgået formelle ægteskaber, kan kvinderne heller ikke blive skilt, og måske er de gravide. Det er en katastrofe for pigerne, og de penge familien får for pigen, er relativt små.

Shipra Jha, som er senioranalytiker i organisationen, Girls Not Brides pointerer, at en ung piger bliver giftet hvert andet sekund. Det er 15 millioner børnebrude om året. Børneægteskaberne antager forskellige former, afhængig af de lokale traditioner i Asien, Afrika, USA, Europa og de arabiske lande.

Piger ses som en byrde

Men årsagerne ligner hinanden. ”Ulighed er det største problem – pigerne er simpelthen mindre værd end drenge. Og så er fattigdom vigtigt. Pigerne bliver ikke set som en resurse i familien, men som en byrde der øger fattigdommen. Og endelig så forbinder man piger med familiens ære, og deres seksualitet er en regulær fare. Hvis de bliver gift er problemet løst, set fra familiens synspunkt, forklarer Shipra Jha.

Jalila kæmper med næb og klør for alle Marokkos piger. ”Jeg slås for at min egen datter kan gå i skole og få et bedre liv end mig,” siger Jalila.

Nøgleord

Kontakter

Niels Bak Henriksen
Communication & Programme Adviser

Email: niels.bak.henriksen@kvinfo.dk
Direct tel: +45 50 76 33 82

Billeder

Jalila Sadik ved KVINFOs rettighedsløb på Women Deliver. Ved siden af Sofia Rais fra organisationen Droit & Justice. Foto: Sisse Stroyer
Jalila Sadik ved KVINFOs rettighedsløb på Women Deliver. Ved siden af Sofia Rais fra organisationen Droit & Justice. Foto: Sisse Stroyer
Download
Jalila Sadik. Foto: Sisse Stroyer
Jalila Sadik. Foto: Sisse Stroyer
Download

Information om Kvinfo

Kvinfo
Kvinfo
Christians Brygge 3
1219 København K

33 13 50 88http://kvinfo.dk/
KVINFO er Danmarks nationale videnscenter og forskningsbibliotek for køn, ligestilling og mangfoldighed. De seks bogstaver står for Køn, Viden, Information og Forskning.

Følg pressemeddelelser fra Kvinfo

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kvinfo

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum