DI - Dansk Industri

Fortsat stigning i lærepladser

Del

Tiderne, hvor det var tvivlsomt om erhvervsskoleelever kunne få en læreplads, er efter årtiers kamp ved at være slut. Virksomhederne oprettede gennem 2021 flere og flere lærepladser og den udvikling er fortsat ind i 2022, fortæller nye tal.

Børne- og Undervisningsministeriets nye tal fortæller, at der er indgået flere lærepladsaftaler i de første fire måneder af 2022 end i de samme måneder året før. Og antallet af elever i skoleoplæring, tidligere ’skolepraktik’, er faldet med hele 33,8 procent. I april 2022 er der blot 3.687 elever i skoleoplæring.

- Det er en rigtig positiv udvikling, siger underdirektør i DI Signe Tychsen Philip.

- Vi har længe haft det dårligt med ikke at kunne forsikre erhvervsskolelever en læreplads. Men mange års arbejde med at få flere virksomheder til at engagere sig i at oplære elever ser nu ud til at bære frugt. Og så har manglen på arbejdskraft selvfølgelig også fået mange virksomheder til at ansætte flere lærlinge, siger Signe Tychsen Philip.

I april 2022 er der i alt cirka 78.000 igangværende lærepladsaftaler over hele landet – det er højeste niveau siden 2013. 

De nye tal er også godt nyt for den grønne omstilling. I en ny analyse fra COWI fremgår det, at det kræver tusindvis af nye medarbejdere i industrien, hvis vi skal nå i mål med en 70 pct. CO2-reduktion. Det er særligt medarbejdere, som er uddannet indenfor automatik- og procesuddannelsen, industritekniker, mekaniker samt smed, der er stor efterspørgsel efter. For de uddannelser har der været en stigning i igangværende aftaler på 7 procent i 2022 sammenlignet med året før. Og udviklingen accelererer – der er på disse uddannelser indgået 40 procent flere aftaler de første fire måneder af 2022 sammenlignet medsamme måneder i 2021.

- Behovet for mere arbejdskraft til den grønne omstilling er en enorm udfordring for uddannelsessektoren. Men den positive udvikling i lærepladser både inden for industrien og generelt er et lille skridt frem. Forhåbentlig kan de mange lærepladser lokke flere ind på erhvervsuddannelserne, så vi på længere sigt har flere faglærte, der kan være med til at accelerere den grønne omstilling, siger Signe Tychsen Philip.

Foto kan bruges frit.

Billedtekst: "Forhåbentlig kan de mange lærepladser lokke flere ind på erhvervsuddannelserne, så vi på længere sigt har flere faglærte," siger underdirektør i DI Signe Tychsen Philip.

Følg os på:

    

Kontakter

Signe Tychsen Philip, underdirektør i DI, 2565 9282

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum