Forsyningsselskab bliver første sommerfuglepartner i Esbjerg Kommune
Sommerfuglene er pressede i Danmark. De fleste arter er over de seneste år gået markant tilbage. Det skyldes blandt andet, at deres levesteder med nektar- og pollenrige planter bliver færre og færre.
Det vil Danmarks Naturfredningsforening lave om på. Derfor har foreningen søsat projektet Sommerfuglepartner, hvor virksomheder og institutioner kan sætte deres arealer i spil for at hjælpe sommerfuglene. For at blive partner indgås en aftale, hvor virksomheden forpligter sig til at iværksætte konkrete tiltag for at skabe insektvenlige arealer.
Det har DIN Forsyning gjort som den første virksomhed i Esbjerg Kommune. Forsyningsselskabet vil omdanne 10.000 kvadratmeter til insektvenlig natur fordelt på tre af selskabets vandværker – Astrup Vandværk, Holsted Pumpestation og Skindermarkens Vandværk i Ribe.
Idéen om at blive sommerfuglepartner opstod i forbindelse med implementeringen af DIN Forsynings nye 2030-strategi Fra dygtig til bæredygtig. For Palle Kragh Rühe, der er driftsleder i DIN Forsyning, handler det om at tage ansvar og se på nye muligheder.
- Vores vandværker har nogle store arealer, som er oplagte at tage i brug for at gøre en indsats for natur og dyreliv. I mange år har vi plejet og klippet arealerne, fordi vi ville signalere, at vi havde styr på vores drikkevand. Vi vil selvfølgelig fortsat levere godt drikkevand! Men nu gør vi også en indsats for naturen ved at skabe bedre betingelser for insekterne – og så får vi også nogle sjovere arealer at kigge på med blomster og masser af liv.
Helt konkret kommer forsyningsselskabet til at ændre sin slåningspraksis på arealerne, så de vilde blomster får chancen for at vokse op og blomstre. På den måde øges arealernes pollen og nektar, og det er det, som insekterne mangler – heriblandt de truede og sårbare sommerfugle og vilde bier.
Alle virksomheder kan være med: Det er nemt at gå til
Hos naturfredningsforeningen glæder man sig over partnerskabet med DIN Forsyning.
Ifølge Carsten Mathiesen, der er næstformand i Danmarks Naturfredningsforening i Esbjerg og sommerfugleambassadør for foreningen i kommunen, er projektet hos forsyningsselskabet et rigtig godt eksempel på, at alle kan hjælpe naturen og de truede arter.
- Det glæder os meget, at DIN Forsyning vil gøre en konkret indsats for vores fælles lokale natur. De rakte selv ud til os med et ønske om at skabe mere vild natur på deres arealer – og nu, nogle få uger senere, har vi en køreplan for, hvordan de skal gribe det an. Det bliver spændende at følge, fortæller Carsten Mathiesen og fortsætter:
- Det fantastiske ved dette projekt er jo, at det er nemt at gå til. Alle kan gøre noget godt for biodiversiteten og vores insekter: Det kan være at skære ned på græsslåningen, plante insektvenlige blomster eller opsætte små insekthoteller. Hvis man som kommunal institution eller privat virksomhed får blod på tanden, står jeg klar med råd og vejledning, afslutter han.
På landsplan har Danmarks Naturfredningsforening indtil videre indgået aftaler om 175.000 kvadratmeter insektvenlig natur med 6 partnere.
Fakta: Sommerfuglepartner-projektet
- Sommerfuglepartner er et projekt hos Danmarks Naturfredningsforening, der skal skabe flere sommerfuglevenlige arealer
- Alle virksomheder og institutioner kan blive partner ved at indgå en aftale med Danmarks Naturfredningsforening. Læs mere og tag kontakt på www.sommerfuglepartner.dk
- 6 partnerskaber har indtil videre medført 175.000 kvm. sommerfuglevenligt areal
Kontakter
Carsten Mathiesen, næstformand i DN Esbjerg og sommerfugleambassadør for DN i Esbjerg Kommune - 28288836 / cm@egonline.dk
Billeder
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Grøn koalition: Drop principper om slappe miljøkrav10.7.2025 06:37:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark bør droppe principper om minimumsimplementering af EU's regler for miljø- og naturbeskyttelse, opfordrer en række grønne organisationer og tænketank til i fælles opråb.
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum