Vejdirektoratet

Forsøg med ”Tophat” skal afdække effekt af støjskærme

Del

Vejdirektoratet har for nylig monteret en såkaldt tophat på en støjskærm syd for Kolding. Tophatten skal bidrage til at nedbringe støj fra Sønderjyske Motorvej og give Vejdirektoratet ny viden om bekæmpelse af trafikstøj.

På Sønderjyske Motorvej ved Tapsøre lidt syd for Kolding har Vejdirektoratet den seneste tid været i gang med at optimere en støjskærm, der blev sat op i 2019, da borgerne i Tapsøre ikke har været fuldt ud tilfredse med skærmens effekt.

Derfor har Vejdirektoratet nu som forsøg monteret en skærmtop på den eksisterende støjskærm med det formål at nedbringe støjen yderligere – en såkaldt tophat.

Projektleder Dorthe Hvid, Vejdirektoratet, siger:

”Vi har faktisk allerede prøvet denne løsningsmodel før ved et midlertidigt og mindre forsøg ved Mørkhøj i Gladsaxe, og det var med et positivt resultat. Vi håber at kunne opnå tilsvarende resultater i Tapsøre.”

På baggrund af erfaringerne fra Gladsaxe vurderer Vejdirektoratet, at der vil kunne opnås en støjreduktion på cirka 3 dB ved syv boliger, der ligger umiddelbart bag skærmen, og cirka 1,5 dB yderligere støjreduktion ved tre boliger cirka 150 meter bag skærmen i Tapsøre.

Tophatten på støjskærmen i Tapsøre skal først og fremmest reducere støjniveauet for boliger i Tapsøre, men formålet er også at give Vejdirektoratet bedre viden om effekten af skærmtoppe. 

Projektleder Dorthe Hvid siger:

”Vi er klar over, at tophatten ikke i sig selv medfører en væsentlig støjreduktion, men hvis vi fremadrettet kan anvende sådan nogle løsninger og få en smule ekstra effekt ud af støjskærme, så er det også positivt. Erfaringerne fra Tapsøre bliver indarbejdet i vores videre arbejde med optimering og design af støjskærme i Vejdirektoratet, og vi vil derfor også gennemføre et støjmåleprogram med måling af støj fra motorvejen før og efter opsætning af tophatten i Tapsøre, så vi efterfølgende kan evaluere effekten.”

Arbejdet med tophatten ved Tapsøre begyndte i begyndelsen af 2021 og stod færdigt ved udgangen af året.

Vejdirektoratet vil i løbet af de kommende måneder foretage støjmålinger for at vurdere effekten af tophatten.

Læs mere om Vejdirektoratets arbejde med at nedbringe støj fra vejene

Kontakter

Kommunikationskonsulent Brian Christensen, Vejdirektoratet, bch@vd.dk, tlf.: 72 44 37 55

Billeder

Information om Vejdirektoratet

Vejdirektoratet
Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

+45 7244 3333https://www.vejdirektoratet.dk/

Følg pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum