Forskningsprojekt vil sætte Guldalderen i nyt lys

“Golden Imprints of Danish Cultural Heritage. A Multi-Modal Foundation Model for Temporal Reconstructions of the Danish Golden Age”. Sådan lyder titlen på det projekt, som et forskerteam står over for at skulle undersøge.
I spidsen for projektet står lektor Katrine Frøkjær Baunvig, der sammen med lektor Kristoffer Nielbo og Center for Humanities Computing skal teste, hvorvidt den standardfortælling vi har om Guldalderen som en dannende national periode også udspiller sig, som den vi hidtil har kendt.
Måden forskerne tester det på er ved at tage udgangspunkt i et allerede tilgængeligt digitalt kulturarvsmateriale i form af både tekst og billeder fra perioden 1750-1930, som de samler til ét stort korpus. Med afsæt i kunstig intelligens-teknologi, vil forskerne efterprøve den gængse beskrivelse af de kulturelle forandringer, som perioden dækker over. Det kan betyde, at vi kan få vigtige nye indsigter i det afgørende tidsrum. Det giver gevinst på både den korte og lange bane, ifølge Katrine Frøkjær Baunvig.
"På den korte bane muliggør bevillingen, at vi kan samle dansk Guldalderdata i én stor samling som muliggør, at vi fremadrettet kan træne modeller til repræsentationer af perioden. På den lange bane skal projektet demonstrere fordelene ved at introducere en stærkere stringens og formalisme i historievidenskaben. Formålet med projektet er med andre ord ikke alene at re-evaluere udforskningen af Danmark i 1800-tallet; vi ønsker også at påvirke fremgangsmåder i studiet af hvilken som helst anden periode og hvilket som helst andet geografisk område.”
Projektet er støttet af AUFF NOVA Fonden, som netop har til formål at støtte projekter, der kan bane nye veje og dermed opnå videnskabelige gennembrud. Derudover må problemstillingen gerne rumme et opgør med eksisterende antagelser og afprøve nye metoder.
Kontakter
Lektor Katrine Frøkjær Baunvig
Mail: baunvig@cas.au.dk
Mobil: +45 93 52 17 70
Billeder
Information om Aarhus Universitet: Arts
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Historiker om kommende EU-formandskab: USA vender blikket mod Europa – igen19.6.2025 07:42:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark overtager EU-formandskabet 1. juli 2025 i en tid med øget geopolitisk spænding. USA har igen fokus på Europa og efterlyser større ansvar fra sine allierede – et mønster, der ifølge professor i historie på Aarhus Universitet, Thorsten Borring Olesen, har rødder tilbage til 1973.
Ny forskning kortlægger buddhismens tilstedeværelse i Norden17.6.2025 10:27:10 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt fællesnordisk forskningssamarbejde kortlægger religionsforsker Jørn Borup fra Aarhus Universitet sammen med kollegaer fra hele Norden buddhismens udvikling og mangfoldige udtryk. Resultaterne præsenteres i Buddhism in the Nordic Countries – den første samlede og sammenlignende analyse af religionens rolle i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island.
Mellemformer kan være svaret på udfordringer med inklusion27.5.2025 10:56:35 CEST | Pressemeddelelse
Skal skolebørn med særlige behov have specialundervisning? Eller skal de deltage i den almene undervisning på lige fod med andre børn? Svaret behøver ikke være enten-eller. Ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet om de såkaldte 'mellemformer' giver et første, samlet bud på, hvad specialpædagogik er, når den indgår som en del af almenpædagogikken. Og den peger på forudsætninger for, at denne særlige form for inklusion kan lykkes.
Rav, kunst og glemte fortællinger – arkæologer undersøger ravværksted fra istidens slutning19.5.2025 08:27:58 CEST | Pressemeddelelse
Et af Europas ældste værksteder for ravkunst er i disse dage genstand for nye udgravninger af et dansk- tysk forskerteam. Fundstedet ved Grabow i Nordtyskland har tidligere givet opsigtsvækkende fund – blandt andet Nordtysklands ældste skulptur. Nu håber forskerne at afdække, hvordan rav blev bearbejdet og brugt for omkring 14.000 år siden – i en tid med store klima og kulturskift.
Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum