Kræftens Bekæmpelse

Forskningschef har bragt Kræftens Bekæmpelses forskning op på internationalt topniveau

Del
Torsdag den 29. juni har forskningschef Jørgen H. Olsen sidste arbejdsdag i Kræftens Bekæmpelse, hvor han har arbejdet i 36 år. Det er i høj grad hans fortjeneste, at Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning i dag hører til blandt de bedste i verden.

Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning huser forskere i den absolutte verdenselite, og gentagne undersøgelser, som kårer de bedste forskningsinstitutioner i verden, har placeret Forskningscenteret i helt i top.

Det er resultater, der er opnået i Jørgen H. Olsens tid som forskningschef, og som i høj grad kan tilskrives Jørgen H. Olsens evne til at kombinere klassiske dyder som kvalitet, arbejdsomhed og en imponerende faglig viden, med et talent for ledelse, siger de mennesker, der har arbejdet sammen med ham.

Forskning skal gavne patienterne

Selv blev Jørgen H. Olsen stærkt inspireret af den tidligere chef for Cancerregistret hos Kræftens Bekæmpelse, Ole Møller Jensen. Ham mødte Jørgen H. Olsen i forbindelse med et intensivt kursus om arbejdsmedicin, et område som han senere selv kom til at forske i hos Kræftens Bekæmpelse.

– Ole Møller Jensen var en fantastisk dygtig forsker. Han havde et stort internationalt udsyn, og han lærte mig at være kritisk – og ikke mindst selvkritisk. Han krævede altid solid dokumentation af faglige argumenter, siger Jørgen H. Olsen.

Foruden arbejdsmiljø har Jørgen H. Olsen arbejdet indenfor børnekræft, hvor han blandt andet har grundlagt det nordiske samarbejde mellem forskere i børnekræft og været med til at belyse kræftrisikoen blandt børnekræftoverleveres børn.

Indenfor arbejdsmiljø har han bidraget til, at brugen af mange sundhedsskadelige stoffer, som eksempelvis asbest, formaldehyd og andre kemikalier, der tidligere blev brugt i arbejdsmæssig sammenhæng, enten er blevet forbudt, eller er blevet underlagt skrappe lovkrav, for at beskytte dem, der arbejder med dem.

Valget af forskningsområder svarer godt til, at det for Jørgen H. Olsen altid har været vigtigt, at arbejdet ikke blot skulle være af akademisk interesse, men skulle kunne hjælpe almindelige mennesker og løse problemer, som var relevante for dem.

– Min motivation som forsker er, jeg holder af at indsamle virkelighedens data, at analysere dem og derfra finde sammenhænge mellem kræft og eksempelvis kemikalier i arbejdsmiljøet. Og så har det altid været meget tilfredsstillende for mig at gøre et arbejde færdigt. At præsentere de opnåede resultater videnskabeligt og se dem blive brugt og få indflydelse til gavn for mennesker og samfund. Det er en sand glæde, siger han.

Respekteret forsker og chef

I de år, hvor arbejdsopgaverne hos Kræftens Bekæmpelse kun handlede om forskning, blev Jørgen H. Olsen leder af en voksende forskningsgruppe. Flere af Jørgen H. Olsens medarbejdere fra dengang har sidenhen selv etableret anerkendte forskningsgrupper i Kræftens Bekæmpelse – blandt andre professor Christoffer Johansen, der i dag leder forskningsenheden ’Livet efter kræft’, og som har kendt Jørgen H. Olsen i godt 30 år. Han beskriver nogle af de egenskaber, der gør Jørgen H. Olsen til en dygtig forsker:

– Jørgen er meget fagligt ambitiøs og har adskillige gange været på forkant med at se nye muligheder og tendenser indenfor forskning. Han gik forrest i at bruge data fra blandt andet børnekræftjournaler og arbejdspladsdata og har set perspektiverne i den viden, der har ligget her. Det har gjort ham til en af Europas førende epidemiologer, siger Christoffer Johansen.

Foruden at være en dygtig forsker er Jørgen H. Olsen også en kompetent leder, der som forskningschef med succes har stået i spidsen for omkring 225 ansatte fra mange dele af verden.

– Jørgen er 100 pct. loyal overfor sine medarbejdere, og han giver sine ansatte stor frihed i forhold til deres forskning. Samtidig løfter han de unge forskere frem og lader dem tage kredit for og ejerskab til det arbejde, de gør, siger Christoffer Johansen og fortsætter:

– Han er god til at finde løsninger. Han kan være ret stædig, men han er pragmatiker og står ikke stejlt på sit hvis en anden løsning er bedre. Det har også været medvirkende til at Jørgen videregiver et Forskningscenter, der er markant stærkere end da han kom, og hvor forskningsmiljøet er styrket væsentligt, siger Christoffer Johansen.

Kvalitet frem for alt

En af dem, der startede sin karriere som ung studerende hos Jørgen H. Olsen, er overlæge Jeanette Falck Winther, som i dag leder forskningsgruppen ’Overlevelse efter børnekræft’ i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.

– Jørgen går aldrig på kompromis. Uanset om det er en vejlederopgave, sammenskrivning af en artikel eller udarbejdelse af en forskningsstrategi, så påtager Jørgen sig aldrig en opgave uden at følge den 100 pct. til dørs. Kvalitet og grundighed er nøgleord, i alt hvad Jørgen påtager sig, siger Jeanette Falck Winther.

Ønsket om kvalitet kommer også til udtryk i de videnskabelige artikler, hvor Jørgen H. Olsen gerne lægger den ekstra arbejdsindsats, det kræver, at få en artikel i et anerkendt internationalt tidsskrift, hvor resultaterne når ud til en bred læserskare, og dermed gør en forskel for flest mulige patienter.

– Gennem sin tid som forsker, har Jørgen formået at publicere tæt ved 500 artikler, hvoraf mange er de første indenfor sit felt og størstedelen publiceret i nogle af de bedste medicinske tidsskrifter, siger Jeanette Falck Winther.

Fokus og engagement

Gennem årene har Jørgen H. Olsen været vejleder for 20 ph.d.-studerende. Senest for Sofie de Fine Licht, der forsker i senfølger hos børnekræftoverlevere. Og når Sofie beskriver sin tidligere vejleder, lyder det til, at der er mange af de egenskaber, som Jørgen H. Olsen i sin tid beundrede ved sin første chef, han selv har formået at føre videre:

– Jørgen er rigtig dygtig til at give plads og lade mig komme med forslag og synspunkter, men man skal kunne argumentere for de valg, man træffer. Gør man det, så får man stor selvbestemmelse, siger Sofie de Fine Licht.

Selv om kalenderen som forskningschef oftest er fyldt godt op, tager Jørgen H. Olsen sit arbejde som vejleder lige så alvorligt som de øvrige arbejdsopgaver, der kræver hans opmærksomhed.

– Når man har møde med Jørgen, er han 100 pct. til stede. Og beder man om kommentarer til en tekst, så kan man være sikker på, at han nærlæser hvert et komma. Ens tekster og artikler bliver altid meget skarpere, når de har været forbi Jørgen, siger Sofie de Fine Licht.

Tiden som pensionist

Spørger man Jørgen H. Olsen selv, ser han i højere grad sig selv som forsker end som chef. Men når arbejdet som forskningschef er afsluttet, gælder det samme for karrieren som forsker. Jørgen H. Olsen har ingen hensigt om at fortsætte med forskningen efter den 29. juni. I stedet venter et nyt liv som pensionist, hvor der allerede er lagt planer for, hvad dagene skal gå med.

– Jeg ser frem til at bruge tiden med familien – med min kone, vores børn og vores lille barnebarn. I familien har vi desuden et hus i Sverige, som jeg glæder mig til at bruge tid på. Og til februar har vi planlagt en måneds rejse rundt i Argentina, siger Jørgen H. Olsen.

Kontakter

Jørgen H. Olsen, Forskningschef i Kræftens Bekæmpelse, mobil: 4011 0414, e-mail: jorgen@cancer.dk


Mette Vinter Weber, kommunikationsrådgiver, Kræftens Bekæmpelse, mobil 2895 2828, e-mail: mvw@cancer.dk

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Blå Bog

Jørgen H Olsen, 69 år
Jørgen Helge Olsen er uddannet læge fra Københavns Universitet i 1976 og modtog sin doktorgrad i epidemiologisk kræftforskning fra Københavns Universitet i 1989.
Han har været ansat i kliniske stillinger indenfor kirurgi, medicin og psykiatri, og i epidemiologiske stillinger ved blandt andet Københavns Universitet, inden han blev ansat ved Kræftens Bekæmpelse i 1981. Her blev han i 2000 ansat som chef for det daværende Institut for Epidemiologisk Kræftforskning og blev i 2012 forskningschef ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, der blev dannet ved en sammenlægning af Institut for Biologisk Kræftforskning og Institut for Epidemiologisk Kræftforskning.
Jørgen H. Olsen er adjungeret professor i epidemiologisk kræftforskning ved Aarhus Universitet og ved Vanderbilt University i Nashville, USA. Han er forfatter til 480 videnskabelige artikler og har bidraget til 22 lærebøger og rapporter.
Jørgen H. Olsen gift med Solveig og sammen har de tre børn, Nils (31), Morten (29) og Maria (28).

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye