Aalborg Universitet

Forskningscenter baner vejen for fremtidens fjernvarme og mulig dansk milliardeksport

Del

Resultater fra det internationale forskningscenter 4DH med base på Aalborg Universitet og støttet af Innovationsfonden baner vejen for et dansk fjernvarme-eksporteventyr for trecifrede milliardbeløb. Fjernvarme vil spille en nøglerolle i fremtidens energisystemer.

Smarte fjernvarmesystemer bliver en nøglebrik i fremtidens energimiks og noget, som Danmark vil kunne tjene penge på. Foto: 4DH
Smarte fjernvarmesystemer bliver en nøglebrik i fremtidens energimiks og noget, som Danmark vil kunne tjene penge på. Foto: 4DH

Fjernvarmesystemer, der anvender ikke-fossile kilder og leverer omkostningseffektiv varme. Integreret fjernvarmeforsyning, der hjælper med udnyttelsen af den vedvarende energi i det samlede energisystem. Det er fremtiden for den fjernvarmeteknologi, der igennem flere generationer har været en veletableret teknologi til opvarmning i særligt de europæiske lande.

Forskningscentret 4DH med base på Aalborg Universitet har siden 2012 forsket i fremtidens fjernvarme med støtte fra Innovationsfonden. 4DH har banet vejen for introduktionen af den såkaldte 4. generations-fjernvarme, som passer ind i fremtidens 100 % vedvarende energisystem.

- 4DH har sat Danmark på verdenskortet som et sted, der udvikler fremtidens fjernvarmeløsninger. Fjernvarmen skal udvikles og integreres med andre sektorer for at kunne udfylde sin rolle i smarte energisystemer med en høj andel af vedvarende energi. Vores forskning har været med til at gøre det muligt, at danske virksomheder fortsat kan være i front med at udvikle teknologierne og få del i det store eksportpotentiale, der er på fjernvarmeområdet, siger AAU-professor dr. Henrik Lund, der er leder af 4DH.

Bredt samarbejde mellem universiteter, industri og forsyningsvirksomheder
I et bredt samarbejde med universiteter i Danmark, Sverige, Kroatien og Kina samt industri, forsyningsvirksomheder og rådgivere har centret banet vejen for, at fjernvarmeteknologierne kan udvikles yderligere. Fjernvarmeselskaberne har allerede igangsat projekter og store investeringer i fjernvarmesystemer.

- 4DH har i høj grad defineret og etableret en fremtid for fjernvarme og –køling. Forskningscentret har givet industrien en fælles reference og struktur, og vi kan se, at folk også internationalt begynder at reflektere over forskellige generationer af fjernvarme, siger Jan Eric Thorsen, leder af Danfoss District Heating Application Centre.

- Fjernvarme er en meget effektiv måde at opvarme byer på, og Danmark og andre lande i Europa har årtiers erfaring, som kan overføres til andre lande i verden. Med 4DH kan vi samle forskningen og opnå en fælles forståelse af, hvordan fjernvarme fungerer, og hvordan denne viden kan overføres til andre lande, siger Mark Z. Jacobson, professor på Stanford University i USA.

Politisk fokus i EU og FN
Både EU og FN har også fokus på resultaterne fra 4DH. Celia Martínez, rådgiver i FN’s miljøprogram, fremhæver 4DH som en central reference for globale beslutningstagere og forskningsinstitutioner.

De såkaldte Heat Roadmap Europe-projekter har til formål at udvikle lavemissions varme- og kølestrategier med fokus på fjernvarme og boligforbedringer, blandt andet ved at udnytte overskudsvarme fra industri, datacentre og elproduktion.

- Vi anvender nu en integreret og holistisk tilgang, hvor vi ser på opvarmning og køling som dele af energisystemerne, og det har man ikke tidligere gjort. Det vil forhåbentlig hjælpe os til at identificere synergi, som kan gøre systemerne mere energieffektive, siger Eva Hoos, policy officer i EU Kommissionen.

Om 4DH

  • Forskningscentret 4DH (4th Generation District Heating, red.) er forankret på Aalborg Universitet med professor dr. Henrik Lund og professor Brian Vad Mathiesen i spidsen
  • Flere end 30 partnere har været involveret i projektet, herunder universiteter i Danmark (AAU, DTU, SDU), Sverige (Halmstad, Chalmers og Linnaeus), Kroatien (Zagreb) og Kina (Tsinghua), industri (Danfoss, Kamstrup, LOGSTOR, DESMI, SPX), forsyningsvirksomheder (Aalborg Forsyning, AffaldVarme Aarhus, Viborg Fjernvarme, Ringkøbing-Skjern Kommune, Fjernvarme Fyn, HOFOR, VEKS, Vestforbrænding og CTR) og rådgivere i Danmark (EMD, PlanEnergi, NIRAS, COWI og Rambøll)
  • Siden 2014 er der publiceret flere end 300 videnskabelige artikler med reference til 4. generations fjernvarme og analyser publiceret af 4DH
  • 4DH har etableret verdens største fjernvarmekonference med flere end 300 repræsentanter for universiteter, virksomheder og politiske organisationer fra 25 forskellige lande
  • Innovationsfonden har i perioden 2012-2018 støttet forskningscentret med 37 mio. kr., mens de deltagende virksomheder tilsammen har finansieret 25 mio. kr. i alt omkring 60 mio. kr.

Yderligere oplysninger:

Læs mere om 4DH på https://www.4dh.dk/

Læs mere om Heat Roadmap Europe på https://heatroadmap.eu/

Se video om smarte fjernvarmesystemer udviklet af 4DH

Kontakter

Professor, AAU, dr. Henrik Lund - 99 40 83 09, lund@plan.aau.dk

Professor, AAU, Brian Vad Mathiesen - 99 40 72 18, bvm@plan.aau.dk

Pressekontakt AAU, Hiva Ahmadi - 22 20 68 69, hiah@adm.aau.dk

Billeder

Smarte fjernvarmesystemer bliver en nøglebrik i fremtidens energimiks og noget, som Danmark vil kunne tjene penge på. Foto: 4DH
Smarte fjernvarmesystemer bliver en nøglebrik i fremtidens energimiks og noget, som Danmark vil kunne tjene penge på. Foto: 4DH
Download

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Big data skal forbedre byggeriets produktivitet1.7.2019 06:00:00 CESTPressemeddelelse

Aalborg Universitet og Byggeriets Evaluerings Center (BEC) har i dag aftalt et samarbejde om at samle data fra evalueringer af byggeprojekter med geodata og registerdata om bygningskarakteristika m.v. BEC vil stille sine data til rådighed for Aalborg Universitet, og universitetet vil videreudvikle byggeevalueringerne i samarbejde med BEC’s medlemsvirksomheder. Formålet er at give ny viden, som i afgørende grad kan forbedre byggeriets produktivitet. Samtidig vil det være muligt at inddrage nye områder, fx bæredygtighed, i evalueringerne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum