Forskning: CO2 skal omdannes til brændstof
For at se dette indhold fra dff.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.I et nyt forskningsprojekt, som udvikles i samarbejde med virksomheden Haldor Topsøe, skal forskere fra Aarhus Universitet zoome helt ind på atomniveau i de kemiske processer, som omdanner syntesegas til langkædede alkoholforbindelser - eksempelvis ethanol, der kan bruges som brændstof.
Syntesegas er en gasblanding af brint (H2) og kulilte (CO). Gasblandingen forudses at blive tilgængelig i store mængder fra fornybare kilder - for eksempel fra spaltning af vand og CO2 med brug af grøn strøm.
Når man tilsætter en katalysator, et stof som igangsætter den kemiske proces, til syntesegassen, er det allerede muligt at lave den mest simple alkolholforbindelse - methanol.
- Udfordringen er, at vi ikke målrettet kan styre processen mod de mere værdifulde alkoholforbindelser, der kan bruges som brændstof eller sælges som et udgangsstof til kemisk produktion. Vores mål er forstå processen, og hvad der afgør, om vi får dannet de forbindelser, vi ønsker, fortæller lektor på iNANO, Jeppe Vang Lauritsen fra Aarhus Universitet.
Han skal lede forskningsprojektet ‘Heterogeneous Catalyst for Higher Alcohol Synthesis from Renewable Sources’, som netop har fået støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond.
Som katalysator bruges en blanding af kobber og zink.
- Vi vil godt forstå, hvad der sker på atomart niveau. Hvordan reagerer stofferne med hinanden, hvorfor fører det til de langekædede alkoholforbindelser under nogle betingelser, og hvordan kan vi sikre flere af dem? siger Jeppe Vang Lauritsen.
Haldor Topsøe: "Vi håber, vi kan nå skridtet videre"
Den forståelse vil virksomheden Haldor Topsøe, som er en af verdens førende virksomheder inden for kemiske katalysatorer, kunne bruge til at udvikle katalysatorer.
- Vi havde allerede arbejdet med at omdanne syntesegas til højere alkoholer, men endte ud i, at vi fik mange forskellige slutprodukter. Derfor håber vi, at vi kan nå skridtet videre i det her projekt, siger Jens Sehested, der er R&D Director i Haldor Topsøes udviklingsafdeling.
- En af de store visioner er at kunne lave flydende brændstoffer ud fra fornybare ressourcer. Det er den helt store drøm i et projekt som det her, afslutter han.
Information om Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.
DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Støtte til sundhedsvidenskabelig forskning og forskningsophold i udlandet3.7.2025 08:51:36 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond uddeler lidt over en halv million kroner til to forskere, som skal på forskningsophold i udlandet. 1,4 millioner kroner går til forskning på det sundhedsvidenskabelige område, hvor otte talentfulde studerende får mulighed for at snuse til forskningsområdet.
219 mio. kr. til fremragende forskningsideer: 36 nye Sapere Aude-forskningsledere24.6.2025 08:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning er netop blevet 36 nye forskningsprojekter rigere med Danmarks Frie Forskningsfonds bevillinger til nye, talentfulde Sapere Aude: DFF-Forskningsledere. Forskerne får nu mulighed for at udfolde deres egne, bedste forskningsidéer og samtidig prøve kræfter som ledere for deres egne forskningsgrupper.
Nyt opslag af frie midler offentliggjort4.6.2025 10:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfonds opslag af frie midler for efteråret 2025 og foråret 2026 er nu offentliggjort. Opslaget er struktureret på en ny måde, hvor den vigtigste information om hvert af de enkelte virkemidler nu er samlet. Opslaget indeholder også andre ændringer, bl.a. ændres fondens eksterne bedømmelse, og for nogle virkemidler hæves beløbsrammen.
Forskning i verdensklasse støttet med 1,9 mia. kr. i 202420.5.2025 08:51:25 CEST | Pressemeddelelse
Læs Danmarks Frie Forskningsfonds årsrapport for 2024 og få indblik i aktiviteter, resultater og økonomi.
Fri forskning styrkes med 52 banebrydende projekter6.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
52 talentfulde forskere skal med deres nyskabende og excellente forskningsprojekter løfte dansk forskning til nye højder. Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 318 millioner kroner til forskningsprojekter, der spænder fra udfordringer og gevinster ved dybhavsminedrift til hvordan man kan skabe nye plantebaserede fødevarer med et naturligt B12-indhold.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum