Region Hovedstaden

Forskere vil undersøge om briller beskytter mod coronavirus

Del

Når vi skal beskytte os imod coronavirus, har det indtil videre været med god afstand, håndsprit og de velkendte mundbind. Nu skal danske og norske forskere undersøge, om briller og solbriller kan føjes til listen over værnemidler.

Vi bruger mundbind for at beskytte os mod at få coronavirus ind i munden eller ind gennem næsen, men coronavirus kan faktisk også finde vej ind i din krop via slimhinderne i dine øjne.

I et nyt studie vil forskere fra København, Aarhus, Aalborg og Odense sammen med Folkehelseinstituttet i Norge nu undersøge om brillebærere – i kraft af deres briller – er bedre beskyttet imod den form for smitte end folk, der ikke bruger briller.

Studiet varer to uger, og en lodtrækning afgør om den enkelte deltager skal bære briller eller ej under forløbet. Når de to uger er gået, bliver deltagerne bedt om at udfylde et spørgeskema. Et simpelt og let forskningsprojekt, som Kasper Iversen, overlæge og professor ved Herlev og Gentofte Hospital, håber afspejler sig i antallet af deltagere.

”Vi håber, at op imod 100.000 personer vil deltage i undersøgelsen, så vi kan få afklaret om briller beskytter imod coronavirus,” siger Kasper Iversen.

Redskab til at reducere smitte

Der er stadig begrænset viden om, i hvor høj grad coronavirus smitter via øjnene, men der er flere indikationer på, at personer der bruger briller bliver smittet mindre.

For godt et år siden offentliggjorde Journal of Clinical and Diagnostic Research resultaterne fra et studie foretaget i Indien, der viste, at briller kunne have en beskyttende effekt. I den indiske undersøgelse deltog 309 personer, og hvis man spørger overlæge og professor Thomas Benfield fra Amager og Hvidovre Hospital, så giver det god mening at lave et større studie, der kan fastslå, om brillebærere rent faktisk er bedre beskyttet.

”Hvis det viser sig, at brillebærere er bedre beskyttet imod coronavirus, så er det et nemt og nyttigt redskab til at reducere smitten” siger Thomas Benfield.

Du kan læse mere om studiet og melde dig som deltager ved at besøge www.covidbrille.dk

Du kan deltage hvis:

- Du ikke har symptomer på covid-19 nu og ikke har haft corona-infektion siden d. 15. december 2021.

- Du ikke bruger briller i hverdagen mere end 50% af tiden. Du må gerne bruge kontaktlinser eller læsebriller.

- Du er villig til at gå med briller udenfor hjemmet (f.eks. dine solbriller, hverdagsbriller, læsebriller eller briller uden styrke) – hvis du bliver udtrukket til det.

- Du har adgang til et par briller – f.eks. hverdagsbriller (hvis du normalt bruger kontaktlinser) eller solbriller, som du kan bruge.

Det er muligt at tilmelde sig deltagelse i studiet frem til den 21. februar 2022.

Pressekontakt

 • Overlæge og professor Kasper Karmark Iversen, 28712753 eller via kommunikationsafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital, 38673040

Ansvarlige for undersøgelsen:

 • Thomas Benfield, overlæge, professor
 • Infektionsmedicinsk afdeling, Hvidovre Hospital
 • Kasper Karmark Iversen, overlæge, professor
 • Hjertemedicinsk afdeling, Herlev og Gentofte Hospital
 • Lars Østergaard, overlæge, professor
 • Infektionsmedicinsk afdeling, Aarhus Universitetshospital
 • Isik Somuncu Johansen, overlæge, professor
 • Infektionsmedicinsk afdeling, Odense Universitetshospital
 • Henning Bundgaard, overlæge professor
 • Hjertemedicinsk afdeling, Rigshospitalet
 • Henrik Nielsen, overlæge professor
 • Infektionsmedicinsk afdeling, Aalborg Universitetshospital

Information om Region Hovedstaden

Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Kongens Vænge 2
3400 Hillerød

38 66 50 00http://www.regionh.dk/

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Eksperter i brystkræft samles: Skandinaviens største enhed skal skabe samlede patientforløb i Region Hovedstaden18.5.2022 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Herlev og Gentofte Hospital har indviet en ny samlet Afdeling for Brystundersøgelser. Dermed er endnu et skridt taget i samlingen af regionens udredning og kirurgiske behandling af brystkræft i Gentofte, som bliver hjemsted for Skandinaviens største enhed for brystdiagnostik og -kirurgi. Målet er at skabe et fagligt fyrtårn til gavn for patienterne.

Genfødte hospitalshaver skaber fredfyldte rum for patienter og byens borgere9.5.2022 10:19:17 CEST | Pressemeddelelse

Den 10. maj 2022 genindvies de Helende Haver på Bispebjerg Hospital. Haverne er restaureret takket være en donation på 35 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond. Nu kan patienter, medarbejdere og forbipasserende atter gå en tur mellem blomstrende staudebede eller tage pause på bænken under pergolaen. Bispebjerg Hospitals fredede haveanlæg er nænsomt restaureret til glæde for alle, der besøger hospitalet. Hospitalets Helende Haver blev etableret for over 100 år siden. Den 10. maj 2022 bliver de indviet på ny med besøg fra blandt andet Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, bestyrelsesformand for Den A.P. Møllerske Støttefond, og regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S). Den A.P. Møllerske Støttefond har bevilget 35 mio. kr. til revitaliseringen af haven. For Fonden har det været væsentligt at støtte op om de fredfyldte haveoaser, som er et kærkomment og meningsfyldt bidrag til patienternes heling og beskyttelsen af de store fredningsværdier. Lindring af sjælen Patienthaverne er oprindeligt anlagt a

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum