Danmarks Frie Forskningsfond

Forskere vil udvikle sikrere og mere effektive genopladelige batterier

Del
Batterier, som både er mere sikre og kan lagre dobbelt så meget energi på mindre plads, det er perspektiverne i et nyt forskningsprojekt.

Der er flere store udfordringer, når vi skal frigøre os fra afhængigheden af fossile brændsler og overgå til at bruge bæredygtig energi fra for eksempel sol og vind.

En af dem handler om at kunne lagre nok energi fra vindmøller og solceller til, at vi også har strøm, når det er vindstille, og solen ikke skinner.

I sit nye forskningsprojekt ‘Solid-State Magnesium Batteries’ tager professor Torben R. Jensen fra Aarhus Universitet første skridt på en mulig vej til at løse den udfordring.

- Jeg håber, vi i projektet her kan lykkes med at fremstille nogle små batterier, som er sikrere og mere effektive, og som så siden hen kan skaleres op, så vi kan lagre større mængder energi, siger Torben R. Jensen.

I samarbejde med forskerkolleger fra Aarhus Universitet og Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology i Schweiz, skal han udvikle magnesiumbatterier, hvor metallet magnesium erstatter det mere sjældne og dyrere metal lithium i genopladelige batterier.

Et batteri fungerer ved, at metalioner vandrer den ene vej, når batteriet oplades og den anden vej, når det aflades. Når det aflades afgiver magnesiumatomer elektroner ved batteriets ene elektrode, og det er den strøm, der kommer ud af batteriet.

I et tidligere projekt har forskergruppen fra Aarhus Universitet opdaget et nyt fast stof, som har den bedst kendte evne til at lede magnesium-ioner.

I de lithiumbatterier man bruger i dag, har man ofte en flydende organisk ion-leder i midten af batteriet, som også er brandfarlig.

Forskningen kan bane vejen for helt nye typer af batterier med højere energitæthed, end vi kender til i dag, og som samtidig er mere sikre, da alle dele i batteriet er faste stoffer.

- Noget andet godt ved magnesium er, at hver magnesiumatom kan afgive og optage to elektroner, mens lithium-ioner kun kan modtage og afgive en. Vi kan altså lagre mere energi med magnesium-batterier, fortæller Torben R. Jensen.

Kernen i det nye forskningsprojekt er at finde nye materialer til batteriets elektroder.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond
Asylgade 7
5000 Odense C

https://dff.dk/

Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.

DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye