Forskere vil udvikle selvgødende afgrøder

Del
Forskere fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet deltager i et internationalt forskningsnetværk, ENSA, der fokuserer på at forbedre planters næringsoptagelse for at reducere behovet for gødning. Netværket har netop modtaget en samlet bevilling på USD 35 mio. (237 mio. kr.) fra Bill & Melinda Gates Agricultural Innovations program, hvoraf godt USD 4 mio. (27 mio. kr.) går til Aarhus Universitet.
Simona Radutoiu, Stig Uggerhøj Andersen og Kasper Røjkjær Andersen
Simona Radutoiu, Stig Uggerhøj Andersen og Kasper Røjkjær Andersen

Bevillingen støtter forskningsprogrammet Engineering Nitrogen Symbiosis for Africa (ENSA) over de næste fem år. Forskerne i ENSA-netværket udvikler planter til at maksimere de naturligt forekommende symbioser mellem planter og gavnlige svampe eller bakterier. Målet med projektet støttet af Bill & Melinda Gates Agricultural Innovations (Gates Ag One) er at udvikle selvgødende afgrøder til afrikanske landmænd.

Ifølge FN har ikke mindre end 65% af det opdyrkede land i Afrika forringet frugtbarhed, hvilket betyder, at afgrødeudbyttet kun er omkring en tredjedel af gennemsnittet på verdensplan. Gødning er ofte en dyr og utilgængelig ressource for mange småbønder i Afrika, som kun står for 4% af det globale gødningsforbrug og er stærkt afhængig af eksport fra Rusland, mens den igangværende krig i Ukraine har skruet priserne op med op til 150%. Hvis man udvikler afgrøder med større evne til at optage næringsstoffer gennem naturlige processer vil dette automatisk øge udbyttet uden behov for gødning.

ENSAs forskning optimerer samspillet mellem afgrøder og mikroorganismer for bedre at udnytte de vigtigste næringsstoffer, der allerede er til stede i luften og jorden, såsom nitrogen og fosfor. På nuværende tidspunkt er det kun bælgfrugter såsom bønner og ærter, der naturligt kan rumme jordbakterier i deres celler for at omdanne nitrogen til ammoniak. Målet er at kopiere denne evne til andre afgrøder, såsom korn, for at øge udbyttet af vigtige basisfødevarer på en bæredygtig måde.

Om Gates Ag One

Gates Ag One er et non-profit datterselskab af Bill & Melinda Gates Foundation, som blev oprettet for at udnytte global afgrødeforskning for at imødekomme behovene hos småbønder i Afrika og Sydasien. Det fokuserer på at sætte gang i forskning, der forbedrer de biologiske processer af seks prioriterede fødevareafgrøder: kassava (også kaldet yuca), cowpea (bælgfrugt), majs, ris, sorghum (urteagtig plante) og sojabønner.

Om ENSA

ENSA er et internationalt forskningssamarbejde (ledet af Cambridge University, UK) med yderligere partnere fra følgende institutioner: University of Oxford, UK; NIAB, UK; Royal Holloway University of London, UK; Aarhus Universitet, Danmark; Wageningen University and Research, Holland; University of Freiburg, Tyskland; University of Toulouse III Paul Sabatier, Frankrig; University of Illinois, USA; Pennsylvania State University, USA.

 

Nøgleord

Kontakter

Lektor Simona Radutoiu - radutoiu@mbg.au.dk
Lektor Stig Uggerhøj Andersen - sua@mbg.au.dk
Lektor Kasper Røjkjær Andersen - kra@mbg.au.dk

Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Aarhus Universitet

Billeder

Simona Radutoiu, Stig Uggerhøj Andersen og Kasper Røjkjær Andersen
Simona Radutoiu, Stig Uggerhøj Andersen og Kasper Røjkjær Andersen
Download

Links

Information om Aarhus Universitet Natural Sciences

Aarhus Universitet Natural Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://nat.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Claudio Orlandi – Ny professor i kryptologi ved Institut for Datalogi, Aarhus Universitet17.3.2023 11:29:03 CET | Pressemeddelelse

Det lå ikke lige til højrebenet, at Claudio skulle blive professor i kryptologi som 39-årig på Aarhus Universitet, da han startede sin karriere som ingeniørstuderende i Firenze. Interessen dukkede først op, da han i løbet af sit studie tog et valgfag i kryptologi inden for matematik. Det var især emnet inden for Zero-Knowledge Proofs, der interesserede ham, og jo mere han kom ind i emnet, jo oftere stødte han på Professor Ivan Damgårds navn.

Det gigantiske hestebønnegenom afkodet10.3.2023 09:43:56 CET | Pressemeddelelse

Den proteinrige hestebønne er spået en stor fremtid som fødevare. Hovedudfordringen har været, at hestebønnegenomet er så stort og komplekst, at det ikke har kunnet karakteriseres. Og uden kendskab til genomet, kan man ikke forædle hestebønner med moderne metoder. Nu har forskere endelig afkodet det gigantiske genom, så det nu er muligt at forstå og udnytte den naturlige variation til at forbedre hestebønners landbrugs- og fødevaremæssige egenskaber.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum