Aalborg Universitet

Forskere vil forbedre madoplevelsen for ældre

Del

Nyt forskningsprojekt skal gøre madoplevelsen bedre for ældre, der får maden leveret i eget hjem. Med udgangspunkt i klassisk porcelænsdesign skal madforskere fra Aalborg Universitet (AAU) sammen med Lolland og Guldborgsund kommuner udarbejde en emballage med fokus på æstetik, teknologi og bæredygtighed.

Den nye emballage vil være inspireret af musselmalet porcelæn
Den nye emballage vil være inspireret af musselmalet porcelæn

Ældre, der får maden leveret i eget hjem, kan se frem til en mere appetitlig oplevelse i fremtiden. Med en bevilling på 11,5 millioner kroner i ryggen, skal forskere fra Center for Food, Design & Experience på Institut for Byggeri & Anlæg ved AAU udvikle en ny type emballage, der skal stimulere ældre til at spise mere og bedre.

Som det er nu, bliver mad til ældre typisk leveret i triste, sorte plastikbakker, der minder om dem, vi kender fra supermarkedernes kølediske. Som med alt andet her i livet, spiller indpakningen en stor rolle for, hvordan vi oplever mad. Derfor skal de nye emballagetyper tage udgangspunkt i æstetikken fra det klassiske musselmalede stel. Hvis maden ser lækker ud, skærper det appetitten og dermed også både sundheden og livskvaliteten hos de ældre.

Udover at se mere indbydende ud, skal ny teknologi også gøre emballagen i stand til at holde rå grøntsager friske og gøre det muligt at servere nye danske kartofler, der rent faktisk smager af nye danske kartofler. Samtidig skal indpakningen være let at åbne, smart at anrette forskellige portionstyper i, hygiejnisk, bæredygtig og komposterbar efter brug.

Projektet er et samarbejde mellem universitetet og Guldborgsund og Lolland kommuner, der sammen driver virksomheden Fælleskøkkenet I/S. I første omgang fokuserer projektet på maden i de to kommuner, men målet er at udvikle en løsning, der kan bruges over hele landet.

”Jeg ser meget frem til samarbejdet med kommunerne og Fælleskøkkenet,” siger Anna Marie Fisker, der er leder af Center for Food, Design & Experience ved AAU. ”Der er tale om avanceret forskning i design og teknologi, som her bliver forankret i dagligdagen i et projekt, der kommer både samfundet og den enkelte ældre til gode.”

Hver dag bliver der serveret omkring 400.000 offentlige måltider til ældre i Danmark, og antallet er stigende. I 2044 vil antallet af danskere over 65 være steget fra en til halvanden million mennesker.

Midlerne til Bord Dæk Dig er en del af en pulje på 25 millioner kroner fra Ældreministeriet til at fremme bedre mad og madoplevelser til ældre i Danmark. Læs mere på ministeriets hjemmeside her:http://www.sum.dk/Aktuelt/Nyheder/Aeldre/2017/Juli/Aeldreministeren-Nu-skal-aeldremaden-goeres-mere-laekker.aspx

Nøgleord

Kontakter

For yderligere oplysninger, interview, kommentarer mv. kontakt venligst:

Anna Marie Fisker, centerleder på Center for Food, Design & Experience ved AAU, amf@civil.aau.dk, tlf. 9940 9911

Billeder

Den nye emballage vil være inspireret af musselmalet porcelæn
Den nye emballage vil være inspireret af musselmalet porcelæn
Download

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Innovativt design af fundamenter til havvindmøller kan næsten halvere prisen11.7.2018 08:00pressemeddelelse

Et sugebøttefundament til en havvindmølle, der kan samles med bolte på havnen, inden det sejles ud til sin placering. Det er resultatet af et projekt mellem Aalborg Universitet, Siemens Gamesa, Universal Foundation A/S og Fred. Olsen Wind Carrier A/S. Et resultat, der kan sænke prisen på fundamentet med op til 40 procent, og som i sidste ende også vil sænke forbrugernes elregning

Demente liver op i interaktion med menneskelignende robotter, men forsker advarer mod ukritisk brug9.7.2018 08:30pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt viser, at mennesker med svær demens har stor gavn af kontakt til sociale robotter. Det får dem til at live op, og de begynder at tale og blive socialt aktive. Men ifølge forskeren bag projektet, Jens Dinesen Strandbech, er der etiske udfordringer forbundet med teknologien. Der er således risiko for, at robotterne kan blive brugt til at passivisere besværlige demente borgere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum