Forskere vil få din mobiloplader til at fylde en tiendedel

I et nyt forskningsprojekt skal forskere fra DTU forsøge at løse en elektromagnetisk udfordring, som har stor betydning for, hvor hurtigt og energieffektivt vi kan oplade vores genopladelige batterier – eksempelvis i mobiltelefoner.
Udfordringen går ud på hurtigt at få lagret så meget energi som muligt i telefonen, uden at energien bliver omdannet til varme og dermed går til spilde.
- Du kender godt det her med, at opladeren bliver varm, når telefonen bliver ladet op. Det er faktisk energi, som bliver til varme og går til spilde i stedet for at blive opsamlet i telefonens batteri. Vi vil gerne reducere det varmetab, siger professor på DTU Fysik Cathrine Frandsen.
Hun skal lede det nye forskningsprojekt finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond.
I projektet, Towards Integrated Nano-Magnetics for High Frequency Power Supplies (HiFMag), skal hun i samarbejde med kollegaer fra blandt andet DTU Elektro og DTU Nanolab udvikle nye magnetiske komponenter til opladere.
- I forskningsprojektet vil vi udvikle nye typer materialer, hvor komponenterne kan gøres mindre, og det giver en mere effektiv og hurtigere opladning. Vi skal udvikle materialer som kan køre med højere frekvenser uden at have stor opvarmning, fortæller lektor på DTU Elektro Ziwei Ouyang.
Høj frekvens - hurtig opladning
Når opladningen kører på en højere frekvens, kan man populært sagt proppe mere energi ind i det genopladelige batteri hurtigere. Hvis man vel at mærke kan undgå, at energien bliver til varme.
- Du kender opvarmning ved høje frekvenser fra et induktionskomfur. Der har man strøm med høj frekvens, som varmer det magnetiske materiale i bunden af gryden op. Den høje frekvens inducerer hvirvelstrømme i det magnetiske materiale, og på grund af elektrisk modstand afsættes der varme. I opladere er sådan en opvarmning dog et problem, forklarer Cathrine Frandsen.
Ved at bruge nye og mindre magnetiske komponenter, vil forskerne sikre, at energien kan blive transporteret ind i batteriet og lagret, uden at det hele bliver til varme.
Hvis projektet lykkes vil perspektiverne være meget mindre opladere, som bruger mindre strøm. En mobiloplader vil for eksempel kun fylde 1/10, af hvad den gør i dag, og bruge syv procent mindre strøm.
Nøgleord
Kontakter
Mikkel Linnemann Johansson
Tlf:72318931mljo@ufm.dkBilleder
Information om Danmarks Frie Forskningsfond
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Støtte til sundhedsvidenskabelig forskning og forskningsophold i udlandet3.7.2025 08:51:36 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond uddeler lidt over en halv million kroner til to forskere, som skal på forskningsophold i udlandet. 1,4 millioner kroner går til forskning på det sundhedsvidenskabelige område, hvor otte talentfulde studerende får mulighed for at snuse til forskningsområdet.
219 mio. kr. til fremragende forskningsideer: 36 nye Sapere Aude-forskningsledere24.6.2025 08:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning er netop blevet 36 nye forskningsprojekter rigere med Danmarks Frie Forskningsfonds bevillinger til nye, talentfulde Sapere Aude: DFF-Forskningsledere. Forskerne får nu mulighed for at udfolde deres egne, bedste forskningsidéer og samtidig prøve kræfter som ledere for deres egne forskningsgrupper.
Nyt opslag af frie midler offentliggjort4.6.2025 10:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfonds opslag af frie midler for efteråret 2025 og foråret 2026 er nu offentliggjort. Opslaget er struktureret på en ny måde, hvor den vigtigste information om hvert af de enkelte virkemidler nu er samlet. Opslaget indeholder også andre ændringer, bl.a. ændres fondens eksterne bedømmelse, og for nogle virkemidler hæves beløbsrammen.
Forskning i verdensklasse støttet med 1,9 mia. kr. i 202420.5.2025 08:51:25 CEST | Pressemeddelelse
Læs Danmarks Frie Forskningsfonds årsrapport for 2024 og få indblik i aktiviteter, resultater og økonomi.
Fri forskning styrkes med 52 banebrydende projekter6.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
52 talentfulde forskere skal med deres nyskabende og excellente forskningsprojekter løfte dansk forskning til nye højder. Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 318 millioner kroner til forskningsprojekter, der spænder fra udfordringer og gevinster ved dybhavsminedrift til hvordan man kan skabe nye plantebaserede fødevarer med et naturligt B12-indhold.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum