Forskere undersøger risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdom efter svangerskabsforgiftning
Forsker Maria Guldbrandt Hauge har modtaget over 1 million kroner af Hjerteforeningen til forskning i hjerte-kar-sygdom efter svangerskabsforgiftning. Af disse har motionseventen ”Ladywalk” doneret 800.000 kroner til forskningen, der skal hjælpe danske kvinder, der har haft svangerskabsforgiftning, og som har dobbelt så stor risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom senere i livet.
Svangerskabsforgiftning er en graviditetsrelateret sygdom, som rammer omkring 3.000 danske kvinder årligt. Sygdommen er karakteriseret ved forhøjet blodtryk samt forskellige former for organpåvirkning hos den gravide, ligesom fosterets vækst kan blive påvirket under graviditeten. Udover komplikationer i graviditeten har kvinderne fire gange så stor risiko for at få forhøjet blodtryk og dobbelt så stor risiko for at få hjertekarsygdom senere i livet.
– Min forskning skal undersøge, hvornår de tidlige stadier af hjerte-kar-sygdom indtræder efter svangerskabsforgiftning, hvordan hjerte-kar-sygdom hos kvinderne udvikler sig over tid, og hvilke af disse kvinder der mere præcist er i stor risiko for at få hjerte-kar-sygdom, forklarer Maria Guldbrandt Hauge.
Som led i forskningen deltager kvinder, der tidligere har haft en graviditet kompliceret af svangerskabsforgiftning, i et undersøgelsesprogram bestående af bl.a. blodtryksmåling, hjertediagram, blod- og urinprøver samt CT-scanning af hjertet. Kvinderne vil blive sammenlignet med kvinder, der har deltaget i Herlev/Østerbroundersøgelsen, en stor befolkningsundersøgelse.
– Vi har oplevet en stor interesse for projektet, og der har været mange gode tilbagemeldinger, både i forhold til projektets formål og fra selve undersøgelsesdagen. Vi er færdige med at inkludere forsøgsdeltagere, og 926 kvinder har dermed været igennem undersøgelserne. Vi er nu i gang med at analysere data. Vi forventer at være færdige med hele projektet marts 2022, og vi glæder os til at dele vores resultater med omverdenen. Vi håber selvfølgelig, at vores projekt kan tilføre ny viden, som i første omgang kan omsættes til konkret hjælp i form af retningslinjer for opfølgning og forebyggende tiltag, og som forhåbentlig på sigt kan forhindre eller forsinke udviklingen af hjerte-kar-sygdom hos de mange kvinder, som hvert år rammes af svangerskabsforgiftning, forklarer Maria Guldbrandt Hauge.
Kontakt pressekontakt for interview med forsker.
Nøgleord
Kontakter
Mads Louis OrryPressekontakt
Forskning m.v.
Information om Hjerteforeningen
Hjerteforeningen er Danmarks næststørste sygdomsbekæmpende organisation med 127.500 medlemmer. Vi arbejder med forskning i hjerte-kar-sygdomme, forebyggelse af hjertesygdomme og patientstøtte.
Besøg os på hjerteforeningen.dk
Følg pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Resultater overrasker forskere: Tre større hjertesygdomme øger ikke coronarisiko4.12.2020 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Ny forskning i coronavirus og hjertesygdom fra bl.a. Hjerteforeningen viser, at danskere diagnosticeret med atrieflimren (forkammerflimren), hjertesvigt eller iskæmisk hjertesygdom (åreforsnævring) ikke har højere risiko for et alvorligt sygdomsforløb med coronavirus (COVID-19) alene på grund af deres hjertesygdom
Julevedhæng støtter hjertesyge børn28.10.2020 13:57:02 CET | Pressemeddelelse
Hjerteforeningen, Børnehjertefonden og Matas sætter i juletiden fokus på forskning i medfødte hjertesygdomme hos børn og retten til et længere og bedre liv, også selvom man har en hjertefejl
Medicin mod psykiatriske lidelser kan måske udløse farlige hjertearytmier15.9.2020 08:55:39 CEST | Pressemeddelelse
Lille, indopereret ’sladrehank’ skal måle hjerterytmen hos danskere, der får medicinsk behandling mod psykiatriske lidelser. Vi vil skabe viden, der på sigt gør os i stand til at forhindre hjertestop som resultat af den ofte nødvendige antipsykotiske medicin, forklarer ledende forsker støttet af Hjerteforeningen.
Hjerteforeningen om første kontantfri indsamling: Meget tilfredsstillende resultat9.9.2020 11:56:24 CEST | Pressemeddelelse
Beløbet pr. donation i år var over 60 kr. udelukkende givet på mobile pay, sms eller bankoverførsel. Og det er højere end sidste år, hvor beløbet var på ca. 50 kr. primært doneret i kontanter. – Kontantfri indsamling er fremtiden, siger adm. direktør Hjerteforeningen, Anne Kaltoft
Gentest kan afsløre risiko for nedsat pumpefunktion hos patienter med fortykket hjerte 9.9.2020 11:52:09 CEST | Pressemeddelelse
Næsten hver 10. patient med fortykket hjerte også kaldet hypertrofisk kardiomyopati (HCM) er ifølge et nyt stort internationalt studie genetisk disponeret for at få nedsat hjertets pumpefunktion og dermed i høj risiko for at få hjertesvigt og dø af sygdommen. Den nye viden betyder, at man fremover kan følge den gruppe af patienter tæt og give dem hurtig hjælp, hvis de oplever symptomer.
Har patienter med en hjerte-stentklap gavn af træning og rehabilitering online?1.9.2020 13:07:18 CEST | Pressemeddelelse
Kan træning og rehabilitering på distancen ved hjælp af online kommunikation og automatisk registrering af sundhedsdata få hjertepatienter med en stentklap til at blive mere fysisk aktive og dermed få et godt liv efter operationen? Det skal et nyt forskningsprojekt på Aalborg Universitetshospital støttet af Hjerteforeningen nu for første gang afklare.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum