Kræftens Bekæmpelse

Forskere slår fast: Svejsning er kræftfremkaldende

Del

Personer, der på deres arbejde, udsættes for svejserøg, har en markant øget risiko for at udvikle lungekræft. Det slår verdens førende forskere fast, efter at de har vurderet den nyeste forskning på området. Konklusionen åbner op for, at man muligvis kan få anerkendt lungekræft som en erhvervssygdom og dermed få tilkendt erstatning.

Røg og damp fra svejsning kan indeholde partikler, der er sundhedsskadelige. Hidtil har man vurderet, at indånding af svejserøg muligvis var kræftfremkaldende. Men nu har nogle af verdens førende forskere kigget på den nyeste dokumentation, og konklusionen er klar: Svejsning er kræftfremkaldende.

Indånder man partiklerne gennem længere tid, øger man sin risiko for at udvikle lungekræft med omkring 30 pct. Det fortæller Johnni Hansen, der er seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse. Johnni er netop vendt hjem fra et møde i IARC, International Agency for Research of Cancer under WHO, hvor han var formand for gruppen med 17 forskere fra 10 lande, der har vurderet kræftrisikoen ved svejsning. IARC’s nye vurdering er offentliggjort i det ansete The Lancet Oncology i dag.

-  Mistanken har været til stede i mange år. Men nu er der næsten 50 videnskabelige undersøgelser, der peger i samme retning. Svejsning foregår ofte i mindre rum, og det er ikke kun svejseren selv, der har en øget risiko, det har alle de mennesker, der befinder sig i rummet. Og de er tilmed ofte ikke lige så godt beskyttet som svejseren selv, der normalt bærer maske og har udsugning, forklarer Johnni Hansen.

Fører til bedre regler på området
Omkring 70.000 arbejder som svejsere i Danmark, og på verdensplan er der omkring 110 millioner mennesker, der dagligt er udsat for svejserøg i arbejdsmiljøet. Det svarer til omkring 3 pct. af alle beskæftigede i hele verden, og derfor er svejserøg og lungekræft et globalt folkesundhedsproblem.

At vurderingen fra IARC nu er så klar skyldes, at de nye undersøgelser er meget mere præcise end de tidligere. Mange svejsere ryger nemlig også, og kan også være udsat for asbest, men man har nu fået adskilt de forskellige risici og kan dermed give en præcis vurdering af, hvor kræftfremkaldende selve svejsningen er.

- Konklusionen kan muligvis føre til, at der kommer bedre regler på området, og at grænseværdierne for, hvor meget svejserøg man må udsættes for, bliver sat ned. Bedre udsugning kan være en løsning.  De nuværende regler påpeger sådan set også, at der skal være god udsugning, men når det skal gå hurtigt, så går man nogle gange på kompromis med sikkerheden. De nuværende regler begrænser risikoen betydeligt – de bare skal overholdes, forklarer Johnni Hansen.

Mulighed for erstatning
Har man gennem længere tid har været udsat for svejserøg og fået konstateret lungekræft, opfordrer Johnni Hansen til, at man anmelder det til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, det der tidligere hed Arbejdsskadesskadestyrelsen. 

- Jeg mener, at der med den nye konklusion, bør være grundlag for at få lungekræft anerkendt som en erhvervssygdom og dermed få tilkendt erstatning. Men det skal Arbejdsmarkedets Erhvervssikring selvfølgelig vurdere, siger Johnni Hansen.

Forskerne har også vurderet, at svejsning øger risikoen for modermærkekræft i øjet, der dog er en ekstremt sjælden kræftform, med kun få tilfælde i hele Norden om året.

Læs artikel i The Lancet Oncology

Nøgleord

Kontakter

Johnni Hansen, seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse, 35 25 76 40

Charlotte Taarnhøj Dahlstrøm, Presse- og kommunikationsrådgiver, Kræftens Bekæmpelse, 26 78 78 38

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Ida Pedersen, Hanstholm, genvalgt til hovedbestyrelsen i Kræftens Bekæmpelse27.5.2018 17:00pressemeddelelse

Ida Pedersen, Hanstholm, er af repræsentantskabet i Kræftens Bekæmpelse blevet genvalgt som medlem af Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse, som hun har siddet i siden 2015. Ida Pedersen er uddannet sygeplejerske, har et diplom i offentlig forvaltning og er medlem af kommunalbestyrelsen. - Gennem mit arbejde som sygeplejerske oplever jeg desværre stadig patienter og pårørende, der føler sig svigtet. De mangler støtte og vejledning om behandlingsmuligheder og rette individuelle opfølgningsforløb. Jeg vil gerne arbejde for, at alle aktører bidrager til bedst mulige forløb, siger hun.

Helle Pappot, Allerød, genvalgt til hovedbestyrelsen i Kræftens Bekæmpelse27.5.2018 16:57pressemeddelelse

Overlæge, dr.med Helle Pappot, Allerød ,er af repræsentantskabet i Kræftens Bekæmpelse blevet genvalgt som medlem af Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse. Hun har været medlem af hovedbestyrelsen siden 2015 og vil arbejde for bedst mulig patient- og pårørende-inddragelse på kræftområdet ud fra patienternes ønske. - I mit job som overlæge på Rigshospitalets kræftafdeling (onkologisk klinik) møder jeg rigtig mange kræftpatienter og deres pårørende. Det er mit indtryk, at mange af de mennesker, jeg møder, ønsker at tage aktivt del i kræftforløbe, siger Helle Pappot, der i hovedbestyrelsen også vil arbejde for at fastholde Kræftens Bekæmpelses store engagement i og støtte til alle aspekter af kræftforskning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum