Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet

Forskere: Hjælp os med at undersøge bivirkninger ved corona-vacciner

Del

Skyldes mine symptomer den corona-vaccine, jeg fik i forrige uge? Sådan vil mange formentlig spørge sig selv i deres søgen efter en årsagssammenhæng, hvis de oplever hovedpine, muskelsmerter eller andre – og mere alvorlige – symptomer på sygdom i perioden efter det lille prik i skulderen. BiCoVac (Bivirkninger ved Corona-Vacciner) er et forskningsprojekt, som via spørgeskemaer vil undersøge om corona-vacciner øger hyppigheden af uspecifikke symptomer som fx muskelsmerter og træthed.

1 million danskere får en invitation i e-boks
BiCoVac inviterer én million tilfældigt udvalgte danskere mellem 16 og 64 år til at deltage i undersøgelsen. På baggrund af besvarelserne kan de bestemme hyppigheden af en række uspecifikke symptomer i den generelle befolkning og undersøge, om symptomerne optræder hyppigere blandt vaccinerede end blandt ikke-vaccinerede. Fokus er netop på de mere uspecifikke symptomer, da vi ikke kan finde oplysninger om disse i nationale sundhedsregistre.

Det er selvfølgelig frivilligt, om man ønsker at deltage i undersøgelsen, og det tager cirka 15 minutter at besvare det første – og mest omfattende – af tre spørgeskemaer.

”Undersøgelsen vil give os større indsigt i, hvilke symptomer, der er mulige bivirkninger ved corona-vaccinerne, og hvilke symptomer, der skyldes andre faktorer. Vi kan også undersøge, om der er særlige forhold, som gør nogle personer mere sårbare over for at udvikle symptomer”, siger lektor og projektleder Dorte Rytter fra Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitets.

Hvert eneste svar tæller

Det er afgørende for kvaliteten af undersøgelsen, at så mange af de tilfældigt udtrukne danskere som muligt deltager. Og det gælder, uanset om man er vaccineret eller ej.

”Vi har brug for danskernes hjælp, hvis vi skal lykkes med forskningsprojektet – et projekt som gavner os alle sammen. Vi er i forskningsgruppen taknemmelige for hvert eneste svar, og jo flere svar des bedre kvalitet og validitet,” understreger Dorte Rytter.

Vi passer på dine data
Alle resultater, både positive, negative og resultater, som ikke kan give endelige konklusioner, vil blive offentliggjort samt forsøgt publiceret i anerkendte videnskabelige tidsskrifter.

Forskerne offentliggør udelukkende resultaterne i anonymiseret form, så deltagere i undersøgelsen vil aldrig blive nævnt ved navn eller på anden måde kunne identificeres.

Hvem står bag undersøgelsen

BiCoVac er et samarbejde mellem forskere fra Aarhus Universitet; Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Region Hovedstaden; Aarhus Universitetshospital og Aalborg Universitetshospital.

Læs mere på forskningsprojektets hjemmeside: https://ph.au.dk/bicovac/

Nøgleord

Kontakter

Information om Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet

Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet
Bartholins Allé 2
8000 Aarhus C

https://ph.au.dk/
Telefonnummer på projektansvarlig: Dorte Rytter 60381298

Følg pressemeddelelser fra Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.