Aalborg Universitet

Forskere fra hele verden er enige: Mål om 100 procent vedvarende energi i verden inden 2050 er realistisk

Del
Forskere fra Aalborg Universitet er gået sammen med internationale eksperter inden for energiplanlægning i et fælles opråb. Videnskabelige undersøgelser beviser, at en fuldstændig omlægning til vedvarende energisystemer faktisk er realistisk på globalt, regionalt og nationalt plan inden 2050. Teknologien er klar.
Solceller i Danmark. Foto: Lars Horn
Solceller i Danmark. Foto: Lars Horn

Klimakrisen har gjort det nødvendigt at omlægge verdens energiproduktion til en mere bæredygtig udgave. Blandt forskere og meningsdannere har der i de senere år været uenighed om, hvorvidt det inden 2050 er muligt at nå i mål med en total omlægning til bæredygtig energi på verdensplan.

Forskere i energiplanlægning på Aalborg Universitet (AAU) og fra LUT University udfordrer sammen med andre ledende forskere fra 13 internationale universiteter kritikernes påstande i en ny artikel, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift IEEE Access.

"Når klimakrisen får verden til at brænde på, giver forskerne håb om en bedre fremtid. De videnskabelige undersøgelser viser, at der allerede findes løsninger, så vi kan opfylde verdens behov for vedvarende energi. Vi kan faktisk nå målet fuldt ud alene baseret på vedvarende energi. For få år siden blev sådanne påstande fra forskere latterliggjorte, men den artikel, vi i fællesskab netop har publiceret, beviser, at denne forskning nu er videnskabelig mainstream”, fortæller professor Poul Alberg Østergaard fra Institut for Planlægning på AAU.

Omfattende forskning bag artiklens budskaber
Mere end 20 forfattere fra 15 organisationer og ni lande har været med til at bidrage til det fælles forskningsprojekt. Deres synspunkter er samlet i den nye artikel, som dermed afspejler udviklingen af ​​forskningsfeltet inden for energiplanlægning. Den nuværende status, fortidens kritik og synet på det fremtidige forskningsbehov inden for energiplanlægning bliver også belyst i artiklen.

Ifølge Poul Alberg Østergaards samarbejdspartner på LUT University i Finland, professor Christian Breyer, cementerer artiklen forskernes påstande om, at løsningerne på verdens behov for vedvarende energisystemer allerede findes.

“Mængden af ​​publicerede undersøgelser vokser med 30 procent og mere hvert år. Et stigende antal forskere konkluderer dermed, at det kan lade sig gøre at omlægge til - og levere vedvarende energi. Forskningen viser også, at det på længere sigt faktisk vil blive billigere og øge produktionen samtidig med, at det opfylder kravet om en bæredygtig løsning”, forklarer professor Christian Breyer fra LUT University.

Teknologien er klar
Forskerne pointerer, at de nye energisystemer i vid udstrækning vil være baseret på sol- og vindenergi, energilagring og sektorkobling. Foruden både direkte og indirekte elektrificering af næsten al energiefterspørgsel og bortskaffelse af kuldioxid. Teknologierne er der således allerede. Det er eksempelvis videnskabeligt bevist, at det er muligt at udnytte synergier på tværs af energieffektivitet, elektrificering, fjernvarme og elektrobrændsler.

Nu er det op til beslutningstagerne at stoppe alle nye investeringer i fossile brændstoffer og fokusere på at skabe vedvarende, energibaserede, smarte energisystemer. Virksomheder, NGO’er og regeringer skal arbejde sammen og dyrke det offentlige engagement, der er nødvendigt for at implementere det bæredygtige energisystem”, udtaler professor Poul Alberg Østergaard fra AAU.

Poul Alberg Østergaard forklarer også, at det er vigtigt at udvikle lokalt ejerskab, styring og markedsmodeller, så de passer til de forskellige kontekster og kulturelle traditioner rundt om i verden.

Ny forskning afviser tidligere kritik
Den nyeste forskning inden for energiplanlægning viser ifølge Henrik Lund, at de tidligere kritikpunkter - eksempelvis for høje omkostninger, manglende udbytte af investeringer i vedvarende energi, systemernes driftssikkerhed og produktivitet foruden den negative påvirkning på lokalsamfund - ikke længere er problemer uden løsningsmuligheder:

De videnskabelige undersøgelser forholder sig til alle kritikpunkter. Resultatet er, at ingen af de aspekter bør være en forhindring imod en total omlægning til vedvarende energi”, fortæller professor Poul Alberg Østergaard fra AAU.

---

FAKTA: Forskere fra hele verden har bidraget til artiklen.

School of Energy Systems, LUT University, 53850 Lappeenranta, Finland
Christian Breyer, Siavash Khalili, Dmitri Bogdanov, Manish Ram, Ayobami Solomon Oyewo, Arman Aghahosseini, Ashish Gulagi, A.A. Solomon, Dominik Keiner og Gabriel Lopez

Department of Planning, Aalborg University, 9000 Aalborg, Denmark
Poul Alberg Østergaard og Henrik Lund

Department of Planning, Aalborg University, 2450 Copenhagen, Denmark
Brian Vad Mathiesen

Department of Civil and Environmental Engineering, Stanford University, Stanford, CA 94305, USA
Mark Z. Jacobson

Department of Mechanical and Production Engineering, Aarhus University, 8000 Aarhus, Denmark
Marta Victoria

Institute for Sustainable Futures, University of Technology Sydney (UTS), Sydney, NSW 2007, Australia
Vend Teske

German Aerospace Center (DLR), Institute of Networked Energy Systems, 70563 Stuttgart, Germany
Thomas Pregger

Center for Life Cycle Analysis, Department of Earth and Environmental Engineering, Columbia University, New York, NY 10027, USA
Vasilis Fthenakis og Marco Raugei

School of Engineering, Computing and Mathematics, Oxford Brookes University, Oxford OX3 0BP, U.K.
Marco Raugei

Recognis Oy, 01530 Vantaa, Finland
Hannele Holttinen

School of Electrical & Electronic Engineering, University College Dublin, Dublin 4, D04 V1W8 Ireland
Hannele Holttinen

Dipartimento di Chimica, Università di Firenze, Sesto Fiorentino, 50019 Florence, Italy
Ugo Bardi

Department of Mechanical Engineering, Eindhoven University of Technology, 5612 AZ Eindhoven, The Netherlands
Auke Hoekstra

Center for Energy Technologies, Department of Business Development and Technology, Aarhus University, 8000 Aarhus, Denmark
Benjamin K. Sovacool

Science Policy Research Unit (SPRU), University of Sussex Business School, Brighton BN1 9SN, U.K.
Benjamin K. Sovacool

Department of Earth and Environment, Boston University, Boston, MA 02215, USA
Benjamin K. Sovacool

Kontakter

Poul Alberg Østergaard, Aalborg Universet
mail: poul@plan.aau.dk
tlf: +45 99408424


Brian Vad Mathiesen, Aalborg Universitet
mail: bvm@plan.aau.dk
tlf: +45 99407218


Christian Breyer, LUT University, Finland
mail: christian.breyer@lut.fi
tlf: +358 50 443 1929


Jeannette Bylov, presserådgiver, Aalborg Universitet
mail: jmb@adm.aau.dk
tlf: +45 24230566

Billeder

Solceller i Danmark. Foto: Lars Horn
Solceller i Danmark. Foto: Lars Horn
Download
Vindmøller i Danmark. Foto: Lars Horn
Vindmøller i Danmark. Foto: Lars Horn
Download

Links

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Ny forskning afslører: Børn, der lever de første år i landbrugsområder, har øget risiko for inflammatorisk tarmsygdom2.4.2024 10:12:48 CEST | Pressemeddelelse

Antallet af danskere, der får en inflammatorisk tarmsygdom, er fordoblet på 20 år. Nu viser ny forskning, at børn, der lever deres første leveår i områder med udbredt landbrugsdrift, har 24 procent større risiko for at udvikle den inflammatoriske tarmsygdom Crohns sygdom. Resultaterne peger på, at nærmiljøet har stor indvirkning på vores sundhed.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye