Forskere fra Aalborg Universitet undersøger håndteringen af COVID-19 i den kommunale ældrepleje

Allerede tidligt stod det klart, at COVID-19 var særligt farlig for ældre mennesker og udsatte grupper i samfundet. Det førte hurtigt til skærpede krav og restriktioner på de danske plejecentre i et forsøg på at mindske smittespredningen. Forekomsten af smitsomme sygdomme og håndteringen af dem er ikke et nyt fænomen i den kommunale ældrepleje, men de yderst smitsomme kendetegn ved COVID-19 tester og sætter spørgsmålstegn ved, om etablerede rutiner og procedurer er gode nok i forhold til at skulle håndtere den nye virus, fortæller professor og forskningsleder ved Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet (AAU) Morten Balle Hansen.
- Indtil nu er over 500 danskere døde med COVID-19 heraf er 15 under 60 år. Så ældre mennesker er specielt udsatte i forbindelse med denne epidemi. Derudover er der flere eksempler både herhjemme og i udlandet på, at når smitten først er kommet indenfor på et plejecenter eller i hjemmeplejen, så kan det virkelig ramme en stor gruppe af sårbare mennesker meget hårdt.
Selvom epidemien langsomt mister styrke, og smittetrykket falder, vil der stadig være en betydelig risiko for den ældre del af befolkningen, så længe virus er i samfundet. Det er derfor nødvendigt at finde en balance.
- Man siger jo, at et samfund skal kendes på, hvordan det behandler sine svageste. Derfor skal der ud over at være styr på smitten for at beskytte beboere og ansatte også være et fokus på, hvordan de ældre har det psykisk, siger Morten Balle Hansen.
Projektet, der er finansieret af Velux Fonden og Aalborg Universitet, har til formål straks at udvikle og formidle et brugbart COVID-19-katalog med eksempler på metoder til smittehåndtering målrettet nordiske fagfolk i ældreplejen. Kataloget forventes klar omkring skolernes sommerferie 2020. På samme tid er det målet at skabe et vidensgrundlag for langsigtet kapacitetsopbygning.
Nøgleord
Kontakter
Morten Balle Hansen, professor ved Institut for Politik og Samfund, AAU
Mail: mbh@dps.aau.dk, tlf. 30624877
Morten Appel, journalist ved AAU Kommunikation
Mail: mortenab@adm.aau.dk, tlf. 61967270
Billeder

Information om Aalborg Universitet
Forskningsprojektet; Coping with COVID-19 in Nordic Municipal Eldercare gennemføres af Center for Organisation, Management og Administration (COMA) på Institut for Politik og Samfund ved AAU og er finansieret af Velux Fonden og AAU.
Ud over Morten Balle Hansen består gruppen af lektor Andrej Christian Lindholst og adjunkt Tilde Marie Bertelsen. Begge er tilknyttet COMA.
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Forskere bruger AI til at spotte sygdomme og stress hos heste9.7.2025 08:40:53 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet bruger kunstig intelligens til at analysere hestes ansigtsudtryk for at undersøge, hvornår de er stressede eller i smerter. Det skal lægge kimen til nye værktøjer, der kan styrke dyrevelfærden og bekæmpe sygdomme.
Ny forskning: EUs milliardstøtte til grænsekontrol fører til overgreb på migranter7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende feltarbejde i Tunesien viser, at EUs samarbejde med nordafrikanske lande om grænsekontrol har alvorlige konsekvenser for migranterne. Det fremgår af en ny ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet.
Statskundskab kommer stærkt fra start i Nordjylland6.7.2025 08:31:17 CEST | Pressemeddelelse
Med mange ansøgninger er den nye statskundskabsuddannelse på Aalborg Universitet kommet godt fra start. Samtidig stiger interessen for business-uddannelserne markant.
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum