Forsker vil forvandle tørt brød til emballering
Er det muligt at bekæmpe madspild og samtidig skabe et bæredygtigt materiale til emballering?
Adjunkt Mario M. Martinez fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet tager udfordringen op.
Han har netop modtaget 2,9 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til et projekt, hvor formålet er at skabe kemo-mekaniske metoder til at omdanne tørt brød til et biologisk nedbrydeligt materiale, der kan modstå fugt og dermed anvendes til emballering af fødevarer.
- Brødaffald kommer ind på en andenplads over de typer af madspild, der påvirker miljøet mest negativt. Brødaffald har allerede været anvendt til foder og som kilde til fermenterbare sukkerarter, men brødets komponenter har potentiale til at skabe endnu højere værdi, nemlig som byggesten i fremtidige biobaserede og biologisk nedbrydelige materialer. Derfor ville det være en meget mere effektiv udnyttelse af ressourcer, hvis vi drog fordel af brødkomponenternes polymere egenskaber i stedet for at nedbryde det hele til sukker, siger han.
En grøn kemisk reaktion
Brødaffald består hovedsageligt af stivelse, gluten og arabynoxylaner - en slags polysakkarider, der findes i planters cellevægge, for eksempel i korn. Disse komponenter har et kæmpe potentiale til at blive brugt i fremtidens biologisk nedbrydelige materialer, men det er nødvendigt at forstå deres kemi og tværbindingspotentiale med passende katalysatorer, donorer og behandlingsmiljøer for at være i stand til at skabe tilfredsstillende mekaniske og barriereegenskaber - og forarbejdningen skal være miljøvenlig:
- Dette projekt vil ikke alene omdanne brødaffald direkte til emballeringsmateriale for første gang, det vil også være banebrydende ved at gøre dette ved hjælp af grønne kemo-mekaniske metoder, der anvender naturligt forekommende organiske syrer og organokatalysatorer, som begge indgår i fødevarer - organiske syrer kan findes i frugt. Derfor er alt i dette projekt fuldt biologisk nedbrydeligt og lavet af spiselige forbindelser, understreger Mario M. Martinez.
Hans målsætning inden for de næste tre år er at få skabt prototyper, der kan fungere som højtydende og fuldt biologisk nedbrydelige emballeringsmaterialer - og at få en forståelse af strukturen og de fysisk-kemiske egenskaber af disse prototyper.
- Med dette nye og innovative projekt vil vi være i stand til at udfylde et hul i videnskaben ved at forklare den direkte omdannelse af brødets matrix til 100% biologisk nedbrydelige film, der både har gode vandafvisende og mekaniske egenskaber - og derved skabe et videnskabeligt gennembrud, konkluderer Mario M. Martinez.
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Supplerende oplysninger |
|
Finansiering |
Projektet er finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond med 2,9 millioner kroner. |
Samarbejdspartnere |
Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet |
Læs mere |
Læs mere om Mario M. Martinez’ arbejde i disse artikler: Nyansættelser skal styrke forskning i bæredygtig emballering |
Kontakt |
Mario Martinez-Martinez, adjunkt, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, e-mail: mm@food.au.dk - mobil: 22406595. |
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Dobbelt høst: Solpaneler og afgrøder kan dele mark – uden tab15.9.2025 06:04:00 CEST | Pressemeddelelse
Et dansk forsøg med lodrette, bifaciale solceller midt i korn- og kløvermarker viser, at landmænd kan høste både strøm og afgrøder på samme areal – og endda med større opbakning fra lokalbefolkningen end traditionelle solcelleparker.
Levende cement: Forskere laver bygninger om til energilager11.9.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Ved at blande energiproducerende mikroorganismer ind i cement, har forskere fra Aarhus Universitet skabt et levende superkondensator-materiale, der kan lagre strøm og endda gendanne sin kapacitet. Teknologien kan bane vej for selvforsynende bygninger og infrastruktur.
Nyt madmarked i Aarhus støtter lokale landbrug9.9.2025 13:30:31 CEST | Pressemeddelelse
Kan direkte handel mellem landmand og forbruger styrke lokalt landbrug? Aarhus Universitet undersøger nu en ny handelsmodel, initieret af frivillige, der kan gøre fødevarehandel mere nærværende og bæredygtig.
Kartoffelskimmel respekterer ikke markskel – derfor må hele erhvervet arbejde sammen8.9.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med udfasningen af 23 PFAS-sprøjtemidler står danske landmænd over for markante udfordringer. Ifølge professor Jørgen E. Olesen kræver løsningen en kombination af forebyggelse, nye teknologier og tæt samarbejde på tværs af erhvervet, hvor også økologien må tage del i ansvaret.
Forskere advarer: Dyrevelfærden risikerer at blive overset i jagten på klimamål2.9.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny rapport fra Aarhus Universitet viser, at klimaindsatser i landbruget kan have skjulte konsekvenser for dyrene – og peger på veje til at integrere dyrevelfærd i bæredygtighedsanalyser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum