Forsker hædres for afhandling om defekter i vindmøllevinger i samarbejde med industrien

Plastindustriens Kompositsektion har i år valgt at tildele en delt førsteplads i Danish Composite Award til Jens Jakob Bender for hans Ph.d.-afhandling “The Effect of Defects on Strength of Laminates and Sub-structures in Wind Turbine Blades”.
Jens Jakob Bender udarbejdede afhandlingen, mens han i perioden 2015-2018 var ansat på projektet OptiMadeBlade, som er støttet af Innovationsfonden med partnerne LM Wind Power, Fiberline, Eltronic, DTU og Aalborg Universitet.
Der var et stort ansøgerfelt i årets Danish Composite Award med indstillinger fra fem forskellige institutioner. Årets vinder er indstillet til prisen af Esben Lindgaard, Associate Professor, Ph.d. ved Institut for Materialer og Produktion på Aalborg Universitet, som var hovedvejleder på afhandlingen.
- Det er en stor ære at få tildelt denne pris, og jeg håber, at mine forskningsresultater på denne måde kan komme længere omkring i industrien, og at de kan være med til at øge forståelsen for, hvordan kompositmaterialer virker og går i stykker, fortæller Jens Jakob Bender, vinder af Danish Composite Award 2020.
Forskningsresultater kan implementeres i vindindustrien
Jens Jakob Bender har gennem sin Ph.d. arbejdet tæt sammen med den danske vindmølleindustri for at udvikle nye og banebrydende testmetoder til at øge forståelsen af skader og deres udvikling i kompositmaterialer.
Forskningsresultaterne har givet et indblik i årsagen til skader og revner i roden af i vindmøllevinger, som direkte kan anvendes af vindmøllefabrikanter og underleverandører til optimering af design af rodforstærkninger.
Samtidig har han udviklet et framework til tests, som industrien kan bruge til at vurdere, om reparationer er nødvendige. Det kan spare vindindustrien for omkostninger ved efterbearbejdning på færdigstøbte vindmøllervinger.
- Jeg håber, at mit arbejde kan være med til at vise, at det er muligt at lave realistiske tests af store elementer af vindmøllevinger, så man i fremtiden kan reducere behovet for dyre og tidskrævende fuldskala vingetests, forklarer Jens Jakob Bender, vinder af Danish Composite Award 2020.
Oplev resultaterne til årsmødet i juni
Jens Jakob Bender har arbejdet videre med emnet, siden han forsvarede Ph.d.-afhandling i januar 2019.
- De metoder, som er anvendt og udviklet i mit Ph.d. projekt, bruger jeg i mit nuværende arbejde som PostDoc i forskningsgruppen CraCS (Cracks in Composite Structures) på AAU, hvor jeg prøver at finde en sammenhæng mellem materialelevetid bestemt i et laboratorium og de faktiske levetider i virkeligheden i bl.a. vindmøllevinger, fortæller Jens Jakob Bender, vinder af Danish Composite Award 2020.
Jens Jakob Bender får med prisen mulighed for til marts at deltage i JEC World Composite Show Europe i Paris – den førende messe for kompositmaterialer – med alt betalt.
Han har takket ja til at præsentere sine resultater ved Kompositsektionens årsmøde den 16. juni i Industriens Hus i København, hvor prisen officielt bliver overrakt.
Kontakter
- Jens Jakob Bender, PostDoc i forskningsgruppen CraCS (Cracks in Composite Structures) på Aalborg Universitet: bender@mp.aau.dk, 9940 7113
- Anders Kildegaard Knudsen, sekretær for Plastindustriens Kompositsektion: akk@plast.dk - 2489 3480.
Lars Friis FarsøeKommunikationschef
Tlf:4233 2811lff@plast.dkBilleder

Information om Plastindustrien
Plastindustrien vil sikre danske plastvirksomheder optimale rammer for succes ved at klæde dem på til fremtiden, hvor den grønne omstilling er forudsætningen for, at vi passer bedre på vores ressourcer og skaber nye attraktive arbejdspladser. Vores branche tæller over 26.000 jobs, hvilket gør os til en af industriens største underbrancher.
Følg pressemeddelelser fra Plastindustrien
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Plastindustrien
Plastindustrien og 1spand.nu sætter affaldssortering til debat på Folkemødet2.6.2025 11:59:56 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan får vi affaldssortering til at fungere – i praksis, landsdækkende, til mindst mulig gene for borgerne og til størst mulig gevinst for miljøet? Det er de centrale spørgsmål, når Plastindustrien og Affalds- og Ressourceindustrien mødes til debat med folkebevægelsen 1spand.nu om fremtidens affaldsløsninger.
Ja tak til regulering af kemi i plast – men det skal bygge på fakta og viden om plastproduktion19.5.2025 13:28:30 CEST | Pressemeddelelse
Plastindustrien advarer mod fejlagtige konklusioner i international rapport om plast og kemi. En videnskabelig gennemgang har fundet store metodiske mangler i den såkaldte PlastChem-rapport, der står til at danne grundlag for en global plasttraktat. Lad os i stedet samarbejde, lyder opfordringen.
Plastindustrien bakker op om fælles kurs mod mindre affald16.5.2025 14:04:50 CEST | Pressemeddelelse
Brancheforeningen Plastindustrien hilser katalog med forslag til affaldsforebyggelse velkommen. Flere af punkterne flugter med branchens egne anbefalinger til en kommende national handlingsplan for cirkulær økonomi.
Michael Bayer Thomsen ny formand for Plastindustrien16.5.2025 10:53:28 CEST | Pressemeddelelse
Michael Bayer Thomsen, adm. direktør i LYNDDAHL og formand for Klimapartnerskabet for Produktionsvirksomheder, er ny formand for Plastindustrien. Han afløser Søren Ulstrup, der efter 12 år på posten giver stafetten videre.
Plastprisen 2025 går til genanvendelse af stikkontakter16.5.2025 10:33:35 CEST | Pressemeddelelse
Vinder af Plastprisen 2025 blev CirkEL-projektet, der har udviklet en metode til at genanvende plast fra udtjente stikkontakter. Plastindustrien har uddelt Plastprisen hvert år siden 1987.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum