Psykiatrifonden

Forsigtig ros til dobbeltdiagnoseplan: Afgørende at fjerne barrierer

Del

Det er positivt, at der er enighed om et integreret behandlingstilbud til de anslået 9.200 mennesker med såkaldt dobbeltdiagnose, dvs. misbrug og psykisk sygdom på samme tid. Nu skal det stå sin prøve i en kompleks hverdag og virkelighed, hvor alle faglige kræfter skal samles om at fjerne de mange barrierer, der hidtil har været for behandling, og det er afgørende, at døren ikke er lukket for patient nummer 9.201. Det mener Marianne Skjold, der er direktør i Psykiatrifonden.

Foto: Klaus Holsting
Foto: Klaus Holsting

”Jeg vil gerne rose sundhedsministeren for, at det efter mange års fejlslagne forsøg endelig ser ud til at være lykkedes at etablere et egentligt behandlingstilbud til en patientmålgruppe, der er meget kompleks. Det har været lange og svære drøftelser, som Sophie Løhde har sat sig for bordenden af. Nu glæder vi os til at se det blive til virkelighed ude i regionerne”, siger hun.

Hun mener, at det nye behandlingstilbud rigtig godt nyt for nogle af de mest udsatte mennesker i Danmark og at det kan blive et eksempel på noget, der er langt imellem i psykiatrien: Tilbud, som faktisk har borgeren i centrum, til forskel for tilbud, hvor borgeren skal indrette sig efter systemets logik.

”Det er ekstremt vigtigt, hvis det skal blive en succes og faktisk fastholde mennesker med psykisk sygdom og misbrug i behandling. Hvis det bliver for svært at finde ud af, hvor man skal gå hen og hvem man skal tale med – eller hvis afstanden fx betyder, at man skal køre 40 km. med offentlig transport. Mange ting kan stå i vejen for, at behandlingen lykkes. Så vi håber, at man er klar til at strække sig meget langt for at fjerne de mange barrierer, der kan være”, siger Marianne Skjold.

Alle med behov skal have behandling
Ifølge dagens udmelding fra regeringen, KL og Danske Regioner er det nye, integrerede behandlingstilbud til mennesker med dobbeltdiagnose rettet mod de 9.200 patienter, der skønnes at være i målgruppen.

”Det er selvfølgelig afgørende, at man ikke lukker døren for patient nummer 9.201. Vi formoder, at den gruppe, som har brug for behandlingstilbuddet, er større og at man naturligvis vil behandle alle, der har behov for det”, siger Marianne Skjold.

Ser gode muligheder for forskning
Psykiatrifonden er samtidig godt tilfreds med, at der løbende skal følges op på det nye behandlingstilbud:

”Der mangler i den grad forskning i, hvad der hjælper denne særligt komplekse gruppe af patienter. At der nu skabes behandlingstilbud i større enheder i regionerne betyder, at man bedre kan forske og udvikle. Og det ser vi virkelig frem til på patienternes vegne”, siger hun.

Vigtigt signal forud for tiårsplan
Hun er godt tilfreds med, at dagens udmelding samtidig betyder, at man vil omlægge de 114 såkaldt særlige pladser til 88 mere fleksible pladser i psykiatrien.

”De særlige pladser har aldrig fungeret efter hensigten, og det har været svært at se på det spild af ressourcer i en i forvejen maksimalt presset psykiatri”, siger Marianne Skjold og kalder dagens udmelding løfterig for virkeliggørelsen af den længe ventede udmøntning af tiårsplanen for psykiatrien:

”For mig at se er det et vigtigt signal om prioritering, der gør os forventningsfulde i den sammenhæng”, siger hun.

FAKTA OM DOBBELTDIAGNOSE

Mennesker med samtidig psykisk sygdom og misbrug er en særligt udsat patientgruppe, der længe er faldet mellem to stole i behandlingssystemet. Samtidig kompliceres mange psykiske lidelser af misbrug af alkohol eller stoffer. Der kan være forskellige årsager til misbrugets begyndelse, fx selvmedicinering, men ofte vil den psykiske lidelse være udløst af længerevarende misbrug. Det gælder fx både for depression og skizofreni. Uanset hvad årsagen er, vil følgesymptomerne til afhængigheden, herunder de sociale, psykiske og somatiske skadevirkninger blive gradvist værre og føre til, at den psykiske lidelse bliver sværere at behandle.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Retssikkerhed for alle? Ikke for mennesker med psykisk sygdom26.5.2023 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Alvorligt psykisk syge har ingen retssikkerhed, når de klager over tvang i psykiatrien. Det kan Psykiatrifonden afsløre efter en aktindsigt i klagesagsbehandlingen i Det Psykiatriske Patientklagenævn. ”Systemet beskytter de svageste dårligst. Det er helt urimeligt, at det her foregår i Danmark. Vi har et system, der ikke virker,” siger Psykiatrifondens formand psykiater Torsten Bjørn Jacobsen.

Nye tal for tvang viser at den akutte psykiatri er brudt sammen24.5.2023 18:09:44 CEST | Pressemeddelelse

Tvang i psykiatrien skal altid være en undtagelse. Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser desværre, at det nærmere er regel end undtagelse i den akutte psykiatri i dag. Det mener Psykiatrifondens formand psykiater Torsten Bjørn Jacobsen. “Alle advarselslamper blinker, men før der viser sig reel politisk vilje til at lave det om, så er jeg bange for, at det fortsat bliver værre”, siger han.

Ny undersøgelse: Børn møder en lukket dør i psykiatrien19.5.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Hver fjerde af de adspurgte forældre, hvis børn har haft brug for hjælp i psykiatrien, har lav eller ingen tillid til børne- og ungdomspsykiatrien. Det viser en ny undersøgelse, Norstat har foretaget for Psykiatrifonden. ”Børn og unge og deres forældre møder ofte en lukket dør, når de har brug for hjælp. Det skal vi løse nu. Det er akut”, siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum