Forhandlinger om havets fremtid: 53.000 danskere kræver bedre beskyttelse af havet
Det gælder fremtiden for det danske hav, når de politiske forhandlinger om Danmarks første havplan i dag fredag sættes i gang. Havplanen bestemmer, hvor stor en del af havarealet, der skal reserveres til bl.a. fiskeri, vindmøller, råstofudvinding og til natur.
Regeringens udspil til en havplan har fået en hård medfart fra både erhvervs- og naturorganisationer og fra et flertal af Folketingets partier, der nu vil bruge forhandlingerne om havplanen til at påvirke, den måde vi i fremtiden skal beskytte og benytte vores fælles danske hav.
Et markant flertal af Folketingets partier ønsker således at gå væsentligt længere end regeringen, når det kommer til at beskytte havet. De kræver bl.a. mindst 10 pct. urørt, strengt beskyttet hav i Danmark, mens regeringen har lagt op til, at det kun skal gælde for 4,1 pct. af havet.
Det glæder præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding:
- Partiernes udmeldinger om havplanen viser, at et flertal har langt højere ambitioner for den danske havnatur, end det regeringens udspil lægger op til. Vi skal sammen have løftet vores havnatur ud af den dybe krise, som fisk, bunddyr og de marine planter befinder sig i, siger Maria Reumert Gjerding.
Overrækker 53.000 underskrifter
Flertallet af partier for en bedre havbeskyttelse får nu opbakning fra 53.000 danskere, der alle har skrevet under på et opråb om at beskytte 30 pct. af det danske hav effektivt og lade 10 pct. være helt urørt.
De 53.000 underskrifter bliver overrakt som en flaskepost til ministre og ordførere af DN-præsidenten på dagen, hvor havplansforhandlingerne skydes i gang. Så landets beslutningstagere kan tage danskernes opbakning til et effektivt beskyttet hav med ind til forhandlingerne om havplanen.
- Mange af os danskere har en stor kærlighed til det hav, der omgiver os. Vi bader, sejler, dykker og fisker i havet, og det store antal danskere, der med deres underskrift bakker op om en stærkere beskyttelse af havet, vidner om, at vi ønsker at gøre det i et rent og levnede hav, siger Maria Reumert Gjerding.
Overrækkelsen af underskrifterne sker i dag fredag kl. 8-9 i Rigsdagsgården ved den store trappe op til Christiansborg.
Flertal af danskere går ind for 10 pct. urørt hav
Umiddelbart er der også stor opbakning i befolkningen til 10 pct. urørt hav. Det viser en meningsmåling, som Epinion foretog for Danmarks Naturfredningsforening i februar.
Her svarede 58 pct. af de adspurgte, at de var helt eller delvist enige i, at der bør udlægges 10 pct. urørt hav, som en række grønne organisationer og partier har foreslået. Blot 10 pct. af danskerne svarede, at de var helt eller delvist imod.
Urørt hav vil øge biodiversiteten i havet og skabe levesteder til fisk og planter. Men opbakningen til 10 pct. urørt hav sker også selvom det samtidig vil kunne fjerne fiskeområder fra fiskeriet og gå udover energi- og erhvervsinteresser, som fx olie, gas og råstofudvinding samt påvirke områder til opsætning af vindmøller
- Vi glæder os over, at der nu lægges en plan for, hvordan vi vil bruge havet i fremtiden. Men i regeringens havplan er der lagt op til en alt for dårlig beskyttelse af den havnatur og de fiskebestande, der har det historisk dårligt. Vi mennesker skal kunne bruge havet. Sætte havvindmøller op og fange fisk her. Men det kan og skal ske på en måde, hvor det ikke betyder en fortsat ødelæggelse af havet, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Fakta om meningsmåling:
- Måling er foretaget af Epinion for Danmarks Naturfredningsforening blandt 1068 repræsentativt udvalgte danskere (18+) i perioden 2.-7. februar 2022
- Epinion har spurgt: I løbet af foråret skal Folketinget forhandle om en ny havplan for Danmark, hvor det skal planlægges, hvor stor en del af havarealet, som skal reserveres til fiskeri, vindmøller, råstofudvinding og natur. Regeringen har i deres udspil til en havplan udlagt 4,1% af det samlede havareal til urørt hav. Omvendt har en række grønne organisationer og røde og blå partier foreslået, at der udlægges 10% urørt hav. Urørt hav vil øge biodiversiteten i havet og skabe levesteder til fisk og planter. Men urørt hav vil samtidig kunne fjerne fiskeområder fra fiskeriet og gå udover energi- og erhvervsinteresser, som fx olie, gas og råstofudvinding samt påvirke områder til opsætning af vindmøller. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn: Der bør udlægges 10% urørt hav, som en række grønne organisationer og partier har forslået?
- Svarene fordeler sig således: Helt enig (30%), Delvist enig (28%), Hverken enig eller uenig (20%), Delvist uenig (6%) og Helt uenig (4%)
Kontakter
Claus Garde BergmannKommunikationsansvarlig, HavDanmarks Naturfredningsforening
Tlf:61782480claus@dn.dkInformation om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
DN roser grønne partier for delaftale om kvælstofregulering19.6.2025 16:24:03 CEST | Pressemeddelelse
Ny delaftale med et øget miljøkrav til landbruget bringer treparten et skridt tættere på mål. Men store beslutninger udestår stadig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum