Astma-Allergi Danmark

Foretrækker dit barn stillesiddende lege? Det kan være tegn på astma

Del

Lige for tiden har mange børn travlt med at spille fodbold, hoppe på trampolin eller løbe på løbehjul i det gode vejr. Men for børn med astma kan selv de mindre krævende fysiske aktiviteter være anstrengende, hvis de ikke er velbehandlede.

Astma er den mest udbredte kroniske sygdom blandt børn. Foto: Colourbox
Astma er den mest udbredte kroniske sygdom blandt børn. Foto: Colourbox

Astma er den mest udbredte kroniske sygdom blandt børn - man antager, at 2-3 børn i hver skoleklasse har astma. Mange af dem har samtidig allergi, der kan udløse eller forværre astmasymptomerne. Derfor er der grund til at være ekstra opmærksom på dit barns symptomer netop nu, hvor pollensæsonen er i gang.

Den skjulte astma
Astma kan hos nogle børn være svær at opdage, hvis man som forældre ikke kender til de symptomer, det kan medføre. Samtidig er det svært for børn at sætte ord på deres symptomer, og de fleste tror, at det er normalt at have det sådan. Derfor er der tilfælde af børneastma, som ikke bliver opdaget.

”Nogle børn slås i dagligdagen med symptomer, som ikke entydigt signalerer sygdom i luftvejene. Derfor får mange af de børn ikke den astmadiagnose og behandling, som skal sikre dem raske lunger og ordentlig livskvalitet som børn og i resten af livet,” siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Astmabørn kan det samme som andre
Mange astmabørn kan fx spottes ved, at de ofte foretrækker stillesiddende lege, fordi det kræver mindst mulig fysisk anstrengelse. Hvis de er ordentligt behandlet, kan astmabørn sagtens dyrke motion på lige fod med andre børn.

Tidligere troede man, at astmatikere skulle undgå at anstrenge sig ved motion, men sådan er det ikke længere. Studier viser, at astmatikere faktisk får det bedre med deres sygdom, hvis de dyrker idræt. De fleste børn med astma kan det samme som andre børn, hvis de er velbehandlede.

Symptomer kan også komme fra lungerne
Lige nu sætter Astma-Allergi Danmark med kampagnen Snot or not fokus på, at pollenallergi kan medføre høfeber og astma – både hos børn og voksne. Er man forældre, skal man derfor være opmærksom på, at barnets symptomer ikke kun kan komme fra øjne og næse, men også fra lungerne.

Hvad mange ikke ved er nemlig, at høfeber og astma hænger tæt sammen. Mange får ikke den rette behandling, fordi de ikke er klar over sammenhængen. Og så er det, at pollenallergien kan skabe unødvendige begrænsninger.

Hvis man genkender nogle af nedenstående symptomer hos sit barn, er det en god idé at tale med lægen, så barnet kan blive udredt.

Astma-Allergi Danmark har udviklet undervisningsmaterialet ’Fold lungerne ud’, der består af en række øvelser til børn med astma. Materialet kan også bruges derhjemme, og hele familien kan være med. Hent øvelserne via app’en: http://astma.astma-allergi.dk/astma-idraet-app

Det kan skyldes astma, hvis dit barn ofte vælger stillesiddende aktiviteter og også:

  • hoster eller trækker vejret pibende og hvæsende.
  • får hoste og åndenød ved løb, leg og andre fysiske anstrengelser
  • hoster regelmæssigt om natten gennem en længere periode 
  • har langvarig hoste – specielt når barnet skal sove eller i forbindelse med forkølelse 
  • får gentagne lungebetændelser 
  • har allergi, der kan forværre astmaen
  • er meget træt
  • let bliver utilpas
  • har dårlig appetit

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Nøgleord

Kontakter

Kontakt for yderligere oplysninger:
Anne Holm Hansen
vicedirektør i Astma-Allergi Danmark
tlf. 20 82 25 76

Billeder

Astma er den mest udbredte kroniske sygdom blandt børn. Foto: Colourbox
Astma er den mest udbredte kroniske sygdom blandt børn. Foto: Colourbox
Download

Links

Information om Astma-Allergi Danmark

Astma-Allergi Danmark
Universitetsparken 4
4000 Roskilde

43 43 59 11http://www.astma-allergi.dk/

Astma-Allergi Danmark er en landsdækkende patientforening, som arbejder for, at alle der er berørt af allergi, høfeber, astma og eksem får en bedre hverdag.

Følg pressemeddelelser fra Astma-Allergi Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Astma-Allergi Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum