Aarhus Universitet: Arts

Førende plastforskere i fælles opråb

Del

Fra den 28. november til den 2. december skal et forhandlingsudvalg under FN indlede forhandlinger om en international traktat, der skal stoppe plastikforurening. 13 førende internationale plastforskere påpeger imidlertid, at resultatet af aftalen måske ikke bliver ambitiøs nok på grund af en for snæver forståelse af, hvilke kemikalier der forbindes med plast.

Plastforurening er en global miljøudfordring med alvorlige sociale og økonomiske konsekvenser. Uden politiske indgreb forventes mængden af plastikaffald i miljøet, ifølge FN´s miljøprogram, at fordobles i 2030 til omkring 53 millioner tons om året. FN's medlemslande er derfor blevet enige om at indlede internationale forhandlinger med henblik på at udarbejde en global plasttraktat, der skal fastsætte regler for produktion, brug og bortskaffelse af plast. Beslutningen blev truffet på et møde i FN's miljøforsamling i Nairobi i marts 2022, hvor det også blev besluttet, at verdens ledere har indtil 2024 til at nå frem til en aftale, hvor det fremgår, hvilke elementer der vil være juridisk bindende, og hvordan aftalen skal finansieres.

I mellemtiden er en mellemstatslig forhandlingskomité (INC) blevet etableret for at fremme den internationale aftale om plast. Det første møde i INC finder sted i Uruguay fra den 28. november til den 2. december 2022. Her skal komitéen blive enige om de videnskabelige og politiske rammer for aftalen. Men allerede før de første formelle forhandlinger er skudt i gang, påpeger 13 førende plastforskere på tværs af fagdiscipliner i et fælles brev udgivet i Science, at resultatet af aftalen kan vise sig mere ineffektivt end først tilsigtet på baggrund af en for snæver forståelse af plastikkemikalier.

Tridibesh Dey, postdoc ved Globale Studier fra Aarhus Universitet og hovedforfatter på artiklen i Science fortæller:

"Vi har i de dokumenter, der er tilgængelige forud for det første møde i INC, konstateret, at der er en for snæver videnskabelig forståelse af plastikkemikalier. Det meste plast der fremstilles i dag består af komplekse kemiske blandinger. Der tilsættes kemiske stoffer for at gøre materialet plastisk. Men tilsætningsstofferne er ikke de eneste kemikalier. Der forekommer også kemiske rester, kemiske ophobninger og en række komplekse kemiske forbindelser, mens materialet cirkulerer og interagerer i globale miljøer. Vi ønsker derfor med vores publikation at understrege, at den kommende globale plasttraktat bør inkludere flere relevante kemikalier i plast.”

Hvor stor en andel kemikalier udgør, forklarer en anden af artiklens hovedforfattere, havbiolog Melanie Bergmann:

”Kemikalier kan stå for 60 % af plastmassen. Der er mere end 10.000 kemikalier brugt i plastik, hvoraf mindst 2400 er kendt for at have skadelige virkninger på sundhed og miljø, hvilket i sidste ende koster milliarder af skatteydernes penge.”

Økotoksikolog og medforfatter Susanne Brander påpeger, at de sundhedsskadelige virkninger ofte er svære at regulere, da disse kemikalier – herunder de hormonforstyrrende stoffer, der forstyrrer hormonproduktionen hos mennesker og dyr – kan være så lave, at de er svære at måle.

Ifølge de 13 forskere er det bydende nødvendigt at sikre en effektiv kemikalieregulering fra produktionsstadier til produktanvendelse, bortskaffelse og rensning. Hvis ikke forhandlerne inddrager spørgsmålet om kemikalier fuldt ud, vil plastforurening fortsat belaste menneskers og miljøets sundhed.

Læs Science-artiklen: Global plastic treaty should address chemicals.

Kontakter

Tridibesh Dey, postdoc
Projekt: Plastics and the Antropocene
Institut for Kultur og Samfund
Afdeling for Globale Studier

Aarhus Universitet
Mail: tdey@cas.au.dk
Tlf.: +45 8715 9716

Billeder

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: ArtsFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Forskningsprojekt om kulturmøder, spiludvikling og unge kulturborgere modtager prestigefuld Horizon-bevilling30.1.2023 12:37:53 CET | Pressemeddelelse

Lektor Rikke Toft Nørgård, DPU, Aarhus Universitet står i spidsen for et nystiftet konsortium på tværs af Europa. Forskningsinstitutioner, kulturorganisationer og kreative industrier skal udvikle nye modeller for ’kultur-industri-forsknings-samarbejder’ og nye formater for ’kunstnerisk og kulturel spiludvikling’ med unge europæiske kulturborgere. Projektet er støttet med en Horizon Europe Research & Innovation bevilling fra EU-kommissionen på i alt 22,87 mio. kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum