Forbrugere sikres af nye krav mod flourstof i drikkevandet

Miljøstyrelsen har skærpet kravværdien for fire PFAS-stoffer, der har været en del af EFSA’s (det europæiske fødevaresikkerhedsagentur) vurdering. PFAS-stoffer, der på det seneste har været omtalt i medierne og er genstand for politiske drøftelser, er flourstoffer, som tidligere har haft en lang række anvendelser, og som i dag findes spredt i miljøet.
”Den nye kravværdi understreger endnu engang, hvor vigtigt det er, at vi holder fast i forsigtighedsprincippet, når vi skal fremtidssikre det danske drikkevand. Vi har simpelthen brug for at se nærmere på konsekvenserne for vores drikkevand af kemikalieanvendelsen i samfundet, ligesom det er nødvendigt at beskytte grundvandet med større pesticid- og kemikaliefri zoner,” siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.
Den nye kravværdi, der er meldt ud, betyder at drikkevand ikke må indeholde mere end maksimalt to nanogram per liter for summen af PFAS-stofferne PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS. Miljøstyrelsen har sendt en orientering til kommunerne, og kravet træder i kraft, når ændringen er kommet ind i drikkevandsbekendtgørelsen.
”Vi ser heldigvis ikke PFAS-stoffer som et generelt problem i dansk drikkevand. Naturligvis betyder det noget for vandværkerne, at kravværdien skærpes så markant, som tilfældet er her, og vi kan ikke udelukke, at der vil være tilfælde hvor drikkevandet kommer yderligere under pres. Men det er helt afgørende, at myndighederne handler hurtigt både hvad angår den sundhedsmæssige vurdering og tilgængeligheden af de nødvendige analysemetoder samt den nødvendige analysekvalitet,” siger Carl-Emil Larsen.
DANVA opfordrer til, at man i den kommende drikkevandsbekendtgørelse også skeler til det nye drikkevandsdirektiv, som omfatter flere flourstoffer, end den danske bekendtgørelse gør i dag. En indarbejdelse i bekendtgørelsen vil sikre en kontinuitet i vandselskabernes aftaler med laboratorier og en rettidig udvikling af de nødvendige analysemetoder.
Hvad er PFAS
PFAS er en fælles betegnelse, der dækker over flere forskellige polyflourerede stoffer med bred industriel anvendelse. Stofferne er svært nedbrydelige og kan ophobes i miljøet. I Danmark har alle almene vandforsyninger siden 2015 analyseret for minimum 12 forskellige PFAS stoffer. I 2019 blev kravværdierne for to af de 12 stoffer PFOA og PFAS dog skærpet første gang på baggrund af en foreløbig vurdering fra EFSA.
Nøgleord
Kontakter
Karsten BjørnoKommunikationschef
Tlf:+45 20 14 35 42kbj@danva.dkBilleder
Links
Information om Danva
Følg pressemeddelelser fra Danva
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danva
Beskyt drikkevandet mod svindel med flytning af jord27.6.2025 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
DANVA hilser regeringens nye initiativer mod ulovlig flytning og håndtering af forurenet jord velkomne, men anbefaler yderligere tiltag. Miljøminister Magnus Heunickes forslag om øget digital sporbarhed, skærpet kontrol og højere bøder er nødvendige, første skridt på vejen mod en bedre beskyttelse af drikkevandet.
EU-kommissær glæder sig til at samarbejde med Danmark om udfordringer med vand20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark viser vejen med imponerende vandprojekter, der gør samfundet mere modstandsdygtigt. Det siger Jessika Roswall, EU’s kommissær for miljø, vand og cirkulær økonomi, til magasinet DANSKVAND forud for det danske EU-formandskab. Både kvaliteten og mængden af drikkevand er blandt nogle af de problemer, som danske løsninger kan afhjælpe.
Danmark deltager i europæisk vand-smagning med Bornholmsk vand22.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 22. maj 2025 afholdes Europas første Water Tasting Journey Across Europe i Bruxelles i anledning af EurEau’s 50-års jubilæum. Her præsenteres postevand fra ti europæiske lande, herunder Danmark, for at illustrere mangfoldigheden i smag og oprindelse.
Rent drikkevand i hele landet kræver lokal handling21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
DANVA sætter drikkevandsbeskyttelse øverst på dagsordenen i den grønne trepart i Odense. Det sker sammen med bl.a. ministeren for grøn trepart og formanden for KL’s Klima- og Miljøudvalg.
Nyt kort styrker mulighed for at beskytte drikkevand og vandmiljø1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljøs nye og mere detaljeret kvælstofretentionskort, markerer et vigtigt skridt på vejen mod et sundere vandmiljø og en styrket beskyttelse af Danmarks drikkevandsressourcer flere steder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum