Alexandra Instituttet

FORBLIV KONKURRENCEDYGTIG I FREMTIDEN MED AR/VR

Del

AR- og VR-teknologierne er nu så modne, at flere virksomheder er i gang med at udnytte fordelene med dem. Og fordelene strækker sig lige fra produktionsprocessen og oplæring af medarbejdere til kundeservice. Ved Virtuelt MADE Open Lab fik deltagerne konkrete eksempler på, hvordan man kan komme i gang – her opsummerer vi hovedbudskaberne.

Augmented Reality kan f.eks. benyttes via en iPad, hvor en operatør kan se instrukser på en skærm, mens arbejdet udføres.
Augmented Reality kan f.eks. benyttes via en iPad, hvor en operatør kan se instrukser på en skærm, mens arbejdet udføres.

”En 3D-model siger mere end 1.000 billeder. Vi visualiserer kompleks information, der kan være svært at aflæse på f.eks. en varmepumpe. Vi skaber et visuelt referencegrundlag, der giver en bedre forståelse for alle.”

Sådan sagde Claus Riekehr Møller, Partner og CEO i Cadpeople, ved Virtuelt MADE Open Lab, hvor knap 100 deltagere fik hørt og set mulighederne ved AR/VR-teknologierne. En række teknologileverandører – Unity Studios, Cadpeople, Kanda og Virsabi – gav inspiration til at finde morgendagens løsninger med augmented- og virtual reality (AR og VR).

AR/VR vinder frem, da det kan bruges til bl.a. træning/oplæring af medarbejdere, guide til cobots, fjernsupport og støtte til f.eks. at omstille maskiner, mens opgaven løses. Derfor er brugen af teknologien til oplæring af medarbejdere også en del af innovations- og forskningsplatformen MADE FAST.

”Med VR kan man skabe en kunstig 3D-verden med produkter og produktionsudstyr, som man kan øve sig på – hvilket vi allerede ser giver en hurtig og effektiv oplæring. Og med AR kan man få støtte til at løse en opgave i arbejdssituationen evt. som fjernassistance, mens man er ude i marken. Begge teknologier er allerede i brug i industrien, men vi ser nu bla. pga COVID-19 et stigende behov for fjernassistance. Vores forskning i AR har således store potentialer for virksomhederne,” forklarede Kaj Grønbæk, Institutleder ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet.

"Så vi måtte indrømme, at VR kan noget! Men vi gjorde os også nogle erfaringer om, hvornår det er mest oplagt at bruge VR, nemlig når der opstår flaskehalse i produktionen." 
Marcus Haure, Global L&D Lead i Grundfos.

Samtidig kan oplæring og uddannelse ske i et hurtigere og mere effektivt tempo:

”Vi er i en tid, hvor produktionsvirksomheder oplever at skulle løse mere og mere avancerede opgaver med en arbejdsstyrke, hvor der er stor udskiftning. Derfor er der et behov for hurtigere oplæring samt digital assistance, når opgaver udføres,” forklarede Kaj Grønbæk.

Det er ikke kun i oplæringen af nye medarbejdere, at der er behov for at gå nye veje. Når der eksempelvis opstår problemer med en vindmølle opstillet ude i Nordsøen, så kan AR teknologi gøre det nemmere at levere fjernsupport inde fra land.

Med COVID-19 er der blevet sat endnu mere fart på udviklingen. Men der er god grund til at tro, at selv når pandemien letter sit greb, vil man stadig have begrænset rejseaktivitet og forsamlinger af mennesker. Derfor er timingen for teknologien helt rigtig. 

Med et sæt HoloLens-briller og platformen Synergy, kan operatører få hjælp til at udføre komplekse opgaver af eksperter, der befinder sig på den anden side af jorden. Det sker ved at udvide synsfeltet med XR-teknologier.

Fra papir til digitalisering

Med industri 4.0 er der kommet fokus på at digitalisere industrielle opgaver. Mange er gået fra papir og print til mere digitale modeller og designs.

”Vi ser, at digitalisering har gjort sit indtog på udviklingsfasen, men for ofte ser vi også, at når man så skal have det ud at virke, så bliver det hele stadig printet ud på papir. Der er derfor et væsentligt udviklingspotentiale i, at ens digitaliseringen integreres bedre i alle ens processer,” påpegede Frank Allan Hansen, Head of Interactive Spaces Lab og Ph.d., Alexandra Instituttet.

For med datadrevne og automatiserede processer kan man effektivisere sin produktion, ved både at gøre tingene nemmere og hurtigere.

Med en HoloLens på kan medarbejdere på fabriksgulvet få udvidet deres synspunkt, så de bedre kan udføre opgaver og se f.eks. om rørene er varme eller kolde.

”Vi udfordrer gamle sandheder”

Også hos Grundfos er de i gang med at se på alle mulighederne med især Virtual Reality. Det pointerede Marcus Haure, Global L&D Lead i Grundfos og ansvarlig for VR-trænings koncepter af medarbejdere.

Pumpegiganten har fokus på udviklingen af medarbejdere og på at ændre perspektivet fra ’What if’ til ’Why not’.

”Vi ville gerne rykke hurtigt, og vi har allerede rundet de første 1000 udrulninger inden for forskellige områder som robotteknologi, XR, digitale tvillinger, simulering og automatisering. Det har vi alene kunne opnå ved at udfordre gamle sandheder, tæt involvering af medarbejderne og leverandører – og ved at lære fra andre.”, forklarede Marcus Haure.

Grundfos ønsker at gøre VR-undervisningen engagerende og sjov, når der skal læres nye kompetencer. Samtidig håber virksomheden på at reducere spildtid omkring træning og udbrede deres viden samt undgå nedetid.

Et hurtigt Proof of Concept med en medarbejder, der fik oplæring med VR, gik over al forventning. Selvom han ikke kunne klare mere end et par timers træning ad gangen med VR-brillerne, så kunne han mere specifikt forklare, hvad han manglede træning i, og de så en 70 % reduktion i træningstid.

”Så vi måtte indrømme, at VR kan noget! Men vi gjorde os også nogle erfaringer om, hvornår det er mest oplagt at bruge VR, nemlig når der opstår flaskehalse i produktionen, når der er fluktuerende kvalitet, når der er kritisk viden, man skal have med, når der er mange brugere og meget komplekse operationer,” konkluderede Marcus, der anbefalede deltagerne at prøve sig frem for at sikre den nødvendige hastighed og i første omgang glemme de helt udtømmende analyser.

Inspiration fra pionerer

Deltagerne på vores Open Lab blev herefter fordelt ud i mindre grupper, som fik en præsentation fra forskellige teknologileverandører i Danmark, der er pionerer inden for AR og VR i Danmark: Cadpeople, Unity Studios, Virsabi, Kanda samt GTS’en Alexandra Instituttet og Aarhus Universitet.

 

Virsabi viste deltagerne deres studie, der er skabt i augmented reality. Det så sådan ud.

Nøgleord

Billeder

Augmented Reality kan f.eks. benyttes via en iPad, hvor en operatør kan se instrukser på en skærm, mens arbejdet udføres.
Augmented Reality kan f.eks. benyttes via en iPad, hvor en operatør kan se instrukser på en skærm, mens arbejdet udføres.
Download
Download
Download
Download

Information om Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet
Alexandra Instituttet
Åbogade 34 · Njalsgade 76, 3. sal
8200 Aarhus N · 2300 København S

+45 70 27 70 12https://alexandra.dk

100 eksperter under ét tag 

Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger. 

Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet computer graphics, kunstig intelligens, internet of things, big data, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter

Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.

 
 

Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Her er hovedlinjerne for vores forskningsindsats de næste fire år25.1.2021 15:28:45 CETPressemeddelelse

De aftaler, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen netop har indgået med GTS-institutterne betyder blandt andet, at Alexandra Instituttet skal etablere digitale test-, demonstration- og udviklingsfaciliteter, kaldet TDU, som kan styrke brugen datadrevne services i virksomheder. Visionen er at bringe danske virksomheder ind i eliten inden for anvendelse af data og digitale teknologier til bæredygtig grøn vækst.

Algoritme skal forbedre livetrackingen af sportsbegivenheder 4.12.2020 11:02:59 CETPressemeddelelse

Virksomheden TracTrac, der har specialiseret sig i at levere tracking af sejlsport, orienteringsløb eller andre sportsgrene, hvor deltagerne bevæger sig over store områder, er klar med ny teknologi, som kan revolutionere livetrackingen af sportsbegivenheder i bymiljøer. Virksomheden har det seneste år i samarbejde med Alexandra Instituttet arbejdet på en algoritme, der skal forbedre positioneringen og dermed oplevelsen af formidlingen af en konkurrence.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum