Ceva Animal Health A/S

Forbered allerede nu dit kæledyr på julen og nytåret

Del

For hunde og katte kan julemåneden godt være lidt af en prøvelse. Forandringer i dagligdagen kan være svære at håndtere, og nytåret kan være decideret traumatiserende. Læs her, hvordan du hjælper kæledyret.

Nytårsfyrværkeri kan være en meget ubehagelig oplevelse for både hunde og katte. Foto: PR.
Nytårsfyrværkeri kan være en meget ubehagelig oplevelse for både hunde og katte. Foto: PR.

For hunde og katte er den travle juletid en uvelkommen forandring i den daglige rytme, og nytårets voldsomme brag og skarpe lysglimt er for mange en skræmmende oplevelse. Ifølge Karina Baltzer, fagveterinærsygeplejerske i hunde- og katteadfærd hos Køge Bugt Dyreklinik, er det nødvendigt, at vi i god tid forbereder kæledyrene på julen og nytåret:

– Det er vigtigt at forberede sin hund eller kat på de oplevelser, den kan komme ud for i julemåneden. Man kan f.eks. vænne dyrene til andre menneskers selskab, så de ikke bliver stressede over julens mange gæster, og man kan afspille fyrværkerilyde eller vise filmklip af fyrværkeri, så de ikke oplever nytåret som noget overraskende og traumatiserende. Og gerne mange gange. På den måde øger man dyrenes tryghedsfølelse i juletiden.

Feromoner giver en følelse af tryghed

Karina Baltzer fortæller, at det kan sætte sig dybt i den enkelte hund eller kat, hvis dyret flere gange bliver slemt overrasket af nytårets høje brag, og det er vigtigt at hjælpe dem igennem nytåret, så de ikke får varig lydangst. Det kan derfor være et godt supplement at benytte feromoner som Adaptil og Feliway til henholdsvis hunde og katte.

– Feromonerne er en efterligning af hundenes og kattenes egne tryghedssignalstoffer, og derfor øger feromonerne dyrenes tryghedsfølelse,fortæller veterinærsygeplejersken, der anbefaler alle at benytte Adaptil eller Feliway for at hjælpe de firbenede igennem den hektiske julemåned. Ifølge Karina Baltzer er det særligt vigtigt at benytte feromonerne i forbindelse med et kæledyrs første nytår, så den festlige aften ikke udvikler sig til en traumatiserende oplevelse. Hvalpe og killinger er meget modtagelige for nye indtryk, og derfor er det vigtigt at minimere dyrenes risiko for at udvikle nytårsangst fra start.

Vær opmærksom på dit kæledyrs behov

Når julemåneden er i gang, er det ifølge Karina Baltzer vigtigt at fastholde flest mulige af kæledyrets rutiner, så det ikke bliver unødigt stresset. Hvis man kan se, at dyret alligevel ændrer adfærd – hvis hunden eller katten gemmer sig væk, eller hvis hunden bliver mere urolig end sædvanligvis – så er det vigtigt at imødekomme de behov, dyret har.

Det er vigtigt at give katten fred og ikke kæle med den, medmindre den selv opsøger det. Man kan give katten ro ved at bygge en hule eller lade den kravle ind bagerst i klædeskabet, så den kan være alene. Det er også en god idé at lade den gøre det nytårsaften, så den kan være i fred for støjen og uroen. I hundenes tilfælde er det vigtigt at give dem tryghed igennem vores nærvær. Hvis de gerne vil være tæt på os, skal de have lov til det. Man skal bare sidde neutralt og nusse dem stille og roligt. Man kan også hos nogle hunde have held med at give dem et lækkert slagterben lidt før klokken tolv. Fordøjelsesenzymer modvirker stress, forklarer Karina Baltzer.

Hvis skaden er sket, og ens kæledyr har opbygget en frygt for nytårsskytset, kan det være nødvendigt at anvende angstdæmpende medicin. I juletiden vil det ifølge Karina Baltzer dog oftest være tilstrækkeligt, at kæledyrsejerne skaber et trygt og genkendeligt miljø, så dyrene ikke får for mange ubehagelige overraskelser.

Kontakter

Karina Rom Baltzer
Fagveterinærsygeplejerske i klinisk etologi, Køge Bugt Dyreklinik
(+45) 41 33 10 10
kb@koegebugtdyreklinik.dk

Billeder

Nytårsfyrværkeri kan være en meget ubehagelig oplevelse for både hunde og katte. Foto: PR.
Nytårsfyrværkeri kan være en meget ubehagelig oplevelse for både hunde og katte. Foto: PR.
Download
For at hjælpe dyrene gennem en hektisk julemåned kan det være en god idé at forberede dem på forandringerne og at bruge feromoner for at øge deres tryghedsfølelse. Foto: PR.
For at hjælpe dyrene gennem en hektisk julemåned kan det være en god idé at forberede dem på forandringerne og at bruge feromoner for at øge deres tryghedsfølelse. Foto: PR.
Download

Vedhæftede filer

Links

Information om Ceva Animal Health A/S

Ceva Animal Health A/S
Ceva Animal Health A/S
Ladegårdsvej 2
7100 Vejle

+45 7020 0283http://www.ceva.dk/

Adaptil er en syntetisk kopi af hundens tryghedsskabende feromon, der skaber en følelse af naturlig velvære for såvel hvalpe som voksne hunde. Adaptil kan anvendes forebyggende eller i kombination med træning ved allerede opståede adfærdsproblemer. Produktet er uden bivirkninger og fås hos dyreklinikker og dyrehandlere som halsbånd, spray og elektrisk diffuser. Nærmeste forhandler anvises på www.adaptil.dk

Feliway er en syntetisk kopi af kattens ansigtsferomon, som skaber en følelse af velvære og tryghed i kattens nærmiljø. Derfor kan Feliway anvendes til at berolige katte i pressede situationer og til at reducere stressniveauet i forbindelse med ændringer i deres miljø. Produktet er uden bivirkninger og fås både som spray og som elektrisk diffuser til stikkontakten. Feliway kan købes hos dyreklinikker og dyrehandlere – nærmeste forhandler anvises på www.feliway.dk.  

Følg pressemeddelelser fra Ceva Animal Health A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ceva Animal Health A/S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum