Region Hovedstaden

Forældrekampagne skal få flere unge til at vælge erhvervsuddannelser

Del

Forældre ved alt for lidt om erhvervsuddannelserne – og derfor fortsætter flertallet af unge med at vælge en gymnasial uddannelse. Derfor skydes en kampagne i gang netop nu for at klæde forældre bedre på til at tale om uddannelse med deres børn. For arbejdsgiverne skriger på flere faglærte.

Tre ud af fire af de forældre, der har børn mellem 14 og 23 år, vil råde eller har allerede rådet deres børn til at tage en gymnasial uddannelse. Det gør de, selv om hver femte ikke føler sig klædt på til opgaven med at vejlede deres børn i valg af ungdomsuddannelse. Og selv om tre ud af fire indrømmer, at de ved mest om de gymnasiale uddannelser, og EUX og erhvervsuddannelserne topper listen over de ungdomsuddannelser, de ved mindst om.

Det viser en ny undersøgelse, mediebureauet IUM og IPG Mediabrands har lavet for Den Regionale Ungeenhed. Derfor lancerer de sammen med de fem regioner og en lang række samarbejdspartnere – som Danske Erhvervsskoler, KL, DA, LO, HK og Hands On - kampagnen Ditbarnsfremtid.dk. Kampagnen skal med film, annoncer og et kampagnesite gøre forældrene nysgerrige på erhvervsuddannelserne og give dem ammunition til uddannelsessnakken med deres børn.

- Kampagnen fokuserer på at give forældrene den viden, de mangler – ikke den viden, de har i forvejen. Derfor prøver vi at fange forældrene hjemme i familien via sociale og trykte medier og TV i et håb om at få deres øjne op for de gode job- og videreuddannelsesmuligheder, man har, hvis man uddanner sig som f.eks. struktør eller industritekniker. Vi vil simpelthen have erhvervsuddannelserne ind i uddannelsessnakken. For det er de ikke lige nu, siger Inge Prip, styregruppeformand for Den Regionale Ungeenhed.

At der er et kæmpe behov for kampagnen, viser søgemønsteret til ungdomsuddannelserne i 2016 tydeligt. Et stort flertal af eleverne fra 9. og 10. klasse (74 %) har valgt en gymnasial uddannelse som første prioritet, mens kun 18 % har valgt en erhvervsuddannelse. Det står i skærende kontrast til, at fremskrivninger fra DI og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at vi kommer til at mangle helt op mod 70.000 faglærte i 2025.

Og problemet ligger ikke bare ude i fremtiden, understreger LO-formand Lizette Risgaard:

- Vi har faktisk et helt akut behov for, at flere unge vælger og gennemfører en erhvervsuddannelse. Virksomhederne skriger på deres faglige viden og arbejdskraft rundt om i landet, siger hun.

Samtlige regioner i Danmark mangler allerede nu faglært arbejdskraft og efterlyser blandt andet struktører, VVS-energiuddannede, entreprenør- og landbrugsmaskinmekanikere, murere, tømrere, smede, procesoperatører, elektrikere og industriteknikere.

Jacob Holbraad, adm. direktør i DA supplerer:

- Der er masser af gode job-, løn- og karrieremuligheder i at tage en erhvervsuddannelse. Det håber jeg, at flere unge og deres forældre bliver opmærksomme på. For dygtige faglærte er rygraden i de private virksomheder. Og vi har brug for dem nu og i fremtiden. Derfor har vi også netop lavet en aftale med regeringen og fagbevægelsen, hvor målet er at vi skal have 8-10.000 flere praktikpladser, siger han. 

For yderligere oplysninger om den nye undersøgelse og kampagnen: Kontakt Kirsten Marie Juel Jensen, pressekonsulent for Den Regionale Ungeenhed på tlf.: 22 44 93 79. 

FAKTA-ARK

Den Regionale Ungeenhed (DRU) er etableret i et samarbejde mellem Erhvervsskolen Nordsjælland og Region Hovedstaden og har som formål at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

DRU lancerer den 20. september kampagnen Ditbarnsfremtid.dk, der skal klæde forældre bedre på til at tale om uddannelse med deres børn. Kampagnen bakkes op af alle fem regioner, Den regionale praktikpladsenhed i Region Hovedstaden, Danske Erhvervsskoler, Danske SOSU-Skoler, Skole og Forældre, LO-Hovedstaden, LO Danmark, DA, DI, 3F, Dansk Byggeri, Danske Maritime, Fremtidens Maritime Håndværker, EVU, Teqnik, Blik og Rør, Dansk El-forbund, Byggeriets Uddannelser, Hands On / Industriens Uddannelser, HK, HK Hovedstaden, Dansk Metal, SkillsDenmark, UU Danmark, Erhvervsskolen Nordsjælland, Dansk Maskinforhandler Forening, Maskinleverandørerne, Danske Regioner, KL og Den A.P. Møllerske Støttefond.

Forældre rådgiver deres børn – mod gymnasiet

  • 77 % af forældre, der har børn mellem 14 og 23 år, regner med at vejlede/har vejledt deres børn mod en gymnasial uddannelse, mens kun 11 % af forældrene regner med at vejlede/har vejledt deres børn mod en erhvervsuddannelse, og kun 3 % regner med at vejlede/har vejledt deres børn mod EUX.
  • 21 % af forældrene svarer, at de ikke føler sig godt nok klædt på til at vejlede deres børn om valg af ungdomsuddannelse.
  • Flertallet (77 %) af forældrene angiver, at de ved mest om de gymnasiale uddannelser, mens når det kommer til de uddannelser, de ved mindst om, så peger flertallet (61 %) på EUX og erhvervsuddannelserne.

Kilde: Landsdækkende undersøgelse mediebureauet IUM og IPG Mediabrands har lavet for Den Regionale Ungeenhed, august 2016, blandt forældre, der har børn mellem 14 og 23 år. 520 respondenter.

Flertal søger stadig gymnasiet

  • 74 % af eleverne fra 9. og 10. klasse, der forlader grundskolen, har valgt en gymnasial uddannelse som 1. prioritet i 2016, mens kun 18 % har valgt en erhvervsfaglig uddannelse. Det er et stykke fra regeringens målsætning, der lyder på, at mindst 25 % skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse i 2020. I 2025 skal tallet være 30 %. 

Kilde: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling

Det akutte behov for faglært arbejdskraft melder sig i alle regioner

  • Prognoser i Region Hovedstaden viser, at man i 2020 vil mangle 7.000 faglærte. Allerede nu er der mangel på bl.a. elektriker, bygningsmaler, flisemontør, murer, tømrer, vvs-montør, CNC-operatør, industritekniker, lastvognsmekaniker og butiksassistent.
  • I Region Midtjylland finder de nyuddannede med en erhvervsfaglig uddannelse beskæftigelse hurtigere end nyuddannede med en videregående uddannelse. Der er netop nu mangel på alle specialer inden for VVS-området, social- og sundhedsassistenter, entreprenør- og landbrugsmaskinmekanikere, procesoperatører og murere, og man forventer en stigning i efterspørgslen af faglært arbejdskraft på 32.000 fra 2013 til 2023.
  • I Region Syddanmark forventes behovet for faglærte i Region Syddanmark at stige med ca. 24.000 fra 2013 til 2025. Især inden for bygge- og anlæg og jern og metalindustrien.
  • I Region Sjælland har man det seneste år haft landets største rekrutteringsproblemer inden for især bygge- og anlæg, og en fremskrivning viser, at man allerede i 2017 har brug for 1.400 flere ansatte inden for bygge- og anlæg, end man havde i 2015.
  • Også i Region Nordjylland forventer man i de kommende år mangel på faglærte og til gengæld overskud af folk med mellemlang eller lang videregående uddannelse. Allerede nu er der bl.a. mangel på murere, tømrere, elektrikere, VVS-energiuddannede, smede og bygningsmalere.

Kilder: Arbejdsmarkedsbalancen (2016), Rekruttering, STAR (2016), Uddannelsestal 2015, Region Midtjylland, Faglært til vækst – Baseline Region Hovedstaden (2016), FremKom 3: Kompetencebehov i Nordjylland, Vækstforum Nordjylland (2016) og Analyse af det fremtidige behov for faglært arbejdskraft, Region Syddanmark (2016).

Information om Region Hovedstaden

Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Kongens Vænge 2
3400 Hillerød

38 66 50 00http://www.regionh.dk/

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum