Forældre og uddannelsesinstitutioner har betydning for unges cykel-vaner
De 15-25-årige cykler mindre end de gjorde tidligere. En ny undersøgelse viser, at de unges cykelmønster præges af både de unges forældre og deres uddannelsesinstitutioner.
Hovedresultater:
- Forældrenes indsats kan være medvirkende til, at unge cykler til deres uddannelse. 36 pct. af de unge, som er blevet opfordret til at cykle til uddannelsen af deres forældre, cykler fast. For de unge, som ikke er blevet opfordret af deres forældre, er det kun 24 pct., der cykler fast.
- Uddannelsesinstitutioner kan spille en aktiv rolle for at få de unge til at cykle, men blot 17 pct. af de unge har oplevet, at deres ungdomsinstitution har opfordret dem til at cykle.
- Kommuner, regioner og offentlige institutioner kan spille en større rolle for at få flere unge til at tage cyklen, når de skal til deres uddannelse eller på job. De unge, der er opfordret til at tage cyklen, cykler også i højere grad til uddannelse og arbejde.
Figur 1: Udvikling i cyklisme, andel cykelrejser fordelt på regioner blandt de 15-25-årige:
For at se dette indhold fra www.regioner.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.
Baggrund
Danskerne har de seneste år fravalgt cykelturen til fordel for andre transport-former. Denne tendens gør sig gældende på tværs af aldersgrupper og derfor også blandt de unge. Fra 2014 til 2021 er der sket et fald på 30 pct. i andelen af rejser foretaget på cykel af unge. Ser man på den samlede befolkning, er andelen af rejser på cykel i samme periode faldet med 32 pct. (1).
Denne analyse bygger på data fra Danske Regioner og Vejle Kommunes spørgeskemaundersøgelse af unges transportvaner. Spørgeskemaet er udviklet af Operate i samarbejde med Danske Regioner og Vejle Kommune. Dataindsamlingen er foretaget af Megafon og er baseret på en repræsentativ stikprøve (2).
Hvordan er unges cykelvaner?
Afstande har ikke overraskende en stor betydning for, hvorvidt unge vælger at tage cyklen. En af de stærkeste forklaringer på unges cykelvaner er således, om de kan nå arbejdsplads eller uddannelsesinstitution inden for 15 minutter. Der er betydelige forskelle mellem cykeladfærd blandt unge, der kan nå og ikke nå arbejdsplads eller uddannelsesinstitution eller indkøb inden for 15 minutter. Eksempelvis kan 37 pct. af de unge nå deres uddannelsesinstitution inden for 15 minutter. Ud af disse 37 pct. cykler halvdelen 4-7 dage om ugen, mens 27 pct. aldrig cykler. Af de 63 pct., som ikke kan nå uddannelsesinstitutionen på 15 min, cykler kun 18 pct. 4-7 dage om ugen, mens 64 pct. aldrig cykler.
I forlængelse heraf er det relevant at undersøge, hvordan danske unge anser cykelvaner og cykeladfærd i deres familier. 40 pct. angiver, at de er ’helt enige’ eller ’overvejende enige’ i, at det er naturligt, at alle i familien cykler. Her spiller geografi en stor rolle. I Region Hovedstaden mener 48 pct., at det er naturligt, mens det i Region Sjælland kun er 29 pct.
Figur 2: Andelen af unge som er enige i udsagnet "I min familie er det naturligt, at alle cykler", fordelt på regioner:
For at se dette indhold fra www.regioner.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.
Indsnævres det geografiske perspektiv yderligere, ses også relativt store forskelle i, hvilket område de unge bor. For unge i storbyen er det 47 pct, der angiver, at det er naturligt, at alle i familien cykler, mens det for unge i provinsen er 30 pct. og på landet 33 pct.
Særligt de unge uden for Region Hovedstaden cykler mindre end for tre år siden. Ligeledes er der flere unge i Region Hovedstaden, der cykler mere i dag end for tre år sammenlignet med de unge uden for hovedstadsregionen.
Tabel 1:
For at se dette indhold fra www.regioner.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.
Figur 3: Vurderer du, at du cykler enten lidt mindre eller meget mindre i dag sammenlignet med for 3 år siden?
For at se dette indhold fra www.regioner.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.
Forældrene spiller en rolle i ungdommens transportvaner
44 pct. af de unge har oplevet, at deres forældre har opfordret dem til at tage cyklen til uddannelse, arbejde eller fritidsaktiviteter. Ud af unge som er blevet opfordret til at tage cyklen til uddannelse (46 pct.), så cykler 36 pct. af dem ml. 4-7 dage om ugen. For de unge som ikke er blevet opfordret af deres forældre, cykler kun 24 pct. 4-7 dage om ugen. Andelen af unge, der aldrig cykler til uddannelse, er langt større hos de unge, som ikke er blevet opfordret af deres forældre. Det gælder således for 59 pct. som aldrig cykler mod 40 pct. af unge, som er blevet opfordret.
Figur 4. Forskellen i cykelvaner blandt unge som er blevet opfordret af forældre til at cykle til uddannelse.
For at se dette indhold fra www.regioner.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.
Sammenhængen mellem forældrenes opfordringer og de unges cykelvaner er uafhængig af de unges transporttid til uddannelse og arbejde. Tilsyneladende har forældrenes opfordringer den største effekt på dem, der har langt til uddannelse og arbejde.
Hvilken rolle kan arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner spille?
Kun 8 pct. af de unge har oplevet, at fx kommuner har opfordret til at tage cyklen. Undersøgelsen tyder på, at de unge ikke er blevet eksponeret for kommunikation og kampagner. 83 pct. angiver således, at deres uddannelsesinstitution IKKE har opfordret dem til at tage cyklen. Herunder angiver 27 pct. af de unge, at de cykler 4-7 dage om ugen. Af de 17% der angiver, at deres uddannelsesinstitution har opfordret dem til at tage cykle, angiver 40 pct., at de cykler 4-7 dage om ugen.
Figur 5. Cykelvaner blandt unge som er blevet opfordret af uddannelsesinstitution til at cykle til uddannelse.
For at se dette indhold fra www.regioner.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.
Noter:
(1) DTUs Transportvaneundersøgelse 2022 (cta.dk)
(2) Data er indsamlet gennem en kombination af internet- og telefonundersøgelse med invitation gennem Digital Post til 15.353 unge i aldersgruppen 15-25 år i hele landet. Det endelige datasæt indeholder 2.953 respondenter, og de endelige resultater er vægtet på køn, alder og region.
Information om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Danske Regioner: Der skal handles efter ny rapport om benamputationer9.8.2022 11:30:13 CEST | Pressemeddelelse
Ny rapport viser voksende regionale forskelle på antallet af amputationer. Det skal vi handle på, mener formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg. Regionerne og hospitalerne skal blive bedre til at lære af de bedste, er hendes konklusion.
Regioner: Nyt værktøj skal skabe bedre grundlag for at genanvende mursten og beton7.7.2022 10:49:31 CEST | Pressemeddelelse
Vi skal genanvende flere råstoffer, når vi bygger huse, veje og anlæg. Det mener Danske Regioner, som foreslår, at der laves en landsdækkende kortlægning af materialer, som kan genanvendes i byggerier.
Danske Regioner og Nordisk Råd vil mindske plastaffald fra Europas hospitaler6.7.2022 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske Regioner og Nordisk Råds danske delegation vil udbrede nye miljøkriterier ved indkøb af produkter til hospitaler i hele Europa. Norden er allerede med. Mere bæredygtig emballage fra hospitalerne kan spare miljøet for bjerge af plastik. Det understøtter regeringens klimaplan for grøn affaldssektor og europæiske målsætninger om cirkulær økonomi.
Danske Regioner og Dansk Sygeplejeråd har aftalt fælles principper for introduktionsforløb for nyuddannede sygeplejersker28.6.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aftalen skal understøtte lokale forløb, der kan gøre overgangen fra studie til arbejdsliv nemmere og forbedre rekrutteringen og fastholdelsen. Derudover skal forløbene bidrage til øget arbejdsglæde og højere kvalitet for patienterne.
Akutlægehelikoptere afgørende for hjertepatienter22.6.2022 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Patienter, der er genoplivet efter hjertestop og patienter med hjerneblødninger eller blodpropper i hjertet eller hjernen, skal hurtigt på hospitalet. Derfor spiller akutlægehelikopterne især en afgørende rolle for dem, der bor langt væk fra et hospital, der kan hjælpe dem. En ny opgørelse viser, at det fortsat er netop disse patienter, der ofte flyves med.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum