Før befrielsesdagen: Københavns Stadsarkiv lancerer ny erindringssamling med fortællinger fra 2. verdenskrig
800 fortællinger. Så mange nye erindringer kan Københavns Stadsarkiv nu åbne for offentligheden.
Det sker, fordi hundredvis af københavnere tilbage i 1995 nedskrev deres fortællinger om livet i København, hvor en stor del af de nye erindringer stammer fra 2. verdenskrig. Nogle forfattere oplevede krigen som børn, mens andre allerede var unge eller voksne under besættelsen. Det giver forskellige perspektiver på hverdagen under krigen, og man kan læse øjenvidneberetninger om så forskellige emner som sortbørshandel, rationering, modstandskamp, bombardementer, flugt og beslaglagte skoler.
I 25 år har erindringerne ventet på at se dagens lys. Men nu er de endelig blevet tilgængelige for alle nysgerrige, der frit kan søge i og læse dem på kbharkiv.dk.
Den nye erindringssamling glæder Københavns kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde:
”Erindringerne er en historisk guldgrube, hvor almindelige københavnere kommer til orde og fortæller om livet i København i tiden fra 1920-1960. Det var en tid præget af store kriser og tiltag – fra økonomisk depression, boligmangel og arbejdsløshed, over besættelse og befrielse til efterkrigstidens opsving og udvidelse af velfærdsstaten. Det er en tid, der giver stof til eftertanke,” siger hun og uddyber:
”Med den nye erindringssamling er hovedstadens samlede hukommelse blevet udvidet. Og det er vigtigt, fordi historien er vigtig. Kun ved at lære af historien kan vi rette op på fortidens synder – og forhåbentlig skabe en bedre fremtid for kommende generationer.”
Lige så fulde af mørke og afsavn de fem krigsår under 2. verdenskrig havde været, lige så lettende kom befrielsen. Om aftenen den fjerde maj lød befrielsesbudskabet fra London og de tyske tropper havde overgivet sig. I minutterne efter strømmede det ud med københavnere på gader og stræder, i vinduer blev der sat lys, og de forhadte mørklægningsgardiner blev revet ned og brændt af på gaden.
En af de københavnere, der strømmede ud på gaden, var den 13-årige Inger Pedersen. Hun havde været i biografen, da jublen brød ud. I hendes erindringer skriver hun om aftenen:
”Det var et forunderligt syn. Jeg begav mig sammen med min veninde først ind til Valbys Centrum, og siden gik det næsten af sig selv helt ind til Rådhuspladsen. Hvilken jubel, hvilken menneskemængde. Vi var ellevilde og omfavnede fuldstændigt fremmede mennesker på gaden og dansede rundt med dem. Sporvognene blev invaderet af glade mennesker. Helt op på taget kravlede de, og der blev sunget og skreget lige til den lyse morgen. Jeg måtte dog hjem længe før, og der mødte jeg min Far, der for en gangs skyld var virkelig vred, for jeg havde jo helt glemt at spørge om lov til at tage til byen. Han havde naturligvis været ved at gå ud af sit gode skind af uro for mig. Hele den sommer var alle klædt i rød-hvide-blå farver. Det var en fest.”
50 år efter skrev Inger sine erindringer. Nu kan de – og knap 800 andre – opleves via Københavns Stadsarkiv.
Fakta
- I 1995 nedskrev hundredvis af københavnere deres erindringer om livet i København. I 25 år har erindringerne ligget i kælderen på arkivet og ventet på at se dagens lys. Nu er de endelig blevet tilgængelige for alle nysgerrige, der frit kan søge i og læse dem på kbharkiv.dk
- Samlingen er også rig på fortællinger om København i fredstider. Det er en guldgrube af fortællinger om bl.a. trange boliger, barndom og ungdomsliv, sporvogne, højtider og meget andet.
- Hvis du vil læse om nogle af de mange historier, der gemmer sig i erindringerne, så læs videre her: https://kbharkiv.dk/udforsk/koebenhavnerne-fortaeller/
- Erindringerne blev indsamlet i 1995. Forud havde Københavns Stadsarkiv opfordret alle københavnske pensionister til at skrive om deres barndom, ungdom og liv. Opfordringen blev i den grad taget alvorligt. Foruden københavnske pensionister bidrog også tidligere københavnere som soldater, udstationerede, flygtninge og feriebørn med erindringer om deres oplevelser i København.
- I alt blev der indsendt 1.200 erindringer, hvor de mindste fylder tre-fire sider og de største flere hundrede sider. Bidragsyderne kunne selv bestemme, om deres erindring skulle være offentlig tilgængelig med det samme, eller om det skulle vente 25 år. Ca. 300 har været tilgængelig siden 1995.
- Nu bliver resten af erindringerne offentliggjort. De er blevet scannet og digitaliseret, så du kan søge i dem på kbharkiv.dk/udforsk/erindringer/soeg-og-laes-erindringer/. Nogle er skrevet med sirlig håndskrift, andre på langsommelige skrivemaskiner og andre igen på 1990’ernes computere.
- I flere af erindringerne er der også vedlagt fotografier. Knap 600 af dem kan nu ses på https://kbhbilleder.dk/erindringsfotos
- Hvis du har lyst til at dele dine fortællinger om livet i København, både før og nu, modtager Københavns Stadsarkiv gerne erindringer fra fortælleglade københavnere. Det kan du læse om her: Læs om at skrive erindringer på kbharkiv.dk
Nøgleord
Kontakter
Spørgsmål kan rettes til:
Stadsarkivet via arkivar Peter Wessel Hansen.Mail: ER9X@kk.dk Tlf.: 23 62 92 60
Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde via pressekonsulent Anne Nyhus, tlf.: 93906640
Information om Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V
+45 33 66 33 66https://www.kk.dk/kff
Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommunes fornemmeste opgave er at samarbejde med københavnerne om at skabe en by, der lever og udvikler sig.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen
Sidste chance for at komme med input: Nu sendes planen om fremtidens kulturhuse og biblioteker i høring7.11.2024 10:13:42 CET | Pressemeddelelse
Med planen lægges der op til, at København skal have stærke lokale samlingspunkter med flere læselystne og kulturaktive københavnere. Du kan give dit besyv med, når planen sendes i offentlig høring de næste otte uger - frem til den 6. januar 2025.
Gaming, trivsel og god adfærd online: Kom med når spilfestivalen Game On rammer København28.10.2024 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Med 40 arrangementer rammer spilfestivalen Game On de københavnske kulturhuse og biblioteker. Det sker i uge 45, som en del af Gaming Ugen, der skal give børn, unge og deres familier nye oplevelser med gaming. Det koster ikke noget at være med.
Nu kan københavnske fodboldspillere blive på græs længere: Udendørssæsonen bliver forlænget24.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Selvom efterårsdagene bliver mørkere og kortere, betyder det lune vejr, at det er muligt at forlænge udendørssæsonen på græsbanerne i København.
Er du københavner og 60+ år? Så kan du stemme til Ældrerådsvalget8.10.2024 09:43:21 CEST | Pressemeddelelse
Ældrerådsvalget afholdes hvert fjerde år, og der vælges 25 medlemmer til rådet. Alle, som bor i Københavns Kommune og er fyldt 60 år senest 29. oktober 2024, har stemmeret til valget. Du kan stemme fra den 8.-29. oktober 2024.
Vil du skate med årets idrætsforening, spille fodbold eller opleve cirkusteater? Så tag til FerieCamp i efterårsferien7.10.2024 11:12:55 CEST | Pressemeddelelse
Efterårsferien banker på døren, og derfor er det igen tid til FerieCamp. Du kan prøve alt fra kunstworkshop og kæphesteløb til fodbold og fægtning. En af de foreninger, der er klar til at give børn og unge en god oplevelse, er skate-foreningen Mills Club, der sidste år blev kåret som Årets Idrætsforening i København. Det koster ikke noget at deltage.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum