Udenrigsministeriet

Folketinget vedtager lovgrundlaget for folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet den 1. juni 2022

Del

Det retlige grundlag er nu på plads for at afholde en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet den 1. juni 2022.

Det står klart, efter et bredt flertal i Folketinget i dag har vedtaget de to lovforslag vedrørende Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:

”Putins krig på europæisk jord udfordrer vores frihed, demokrati og tryghed. Det er derfor vigtigt, at Danmark nu tager mere ansvar for Europas og Danmarks sikkerhed. Derfor er jeg meget tilfreds med, at et bredt flertal i Folketinget i dag har skabt grundlaget for, at danskerne den 1. juni kan stemme om dansk deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar. Det er tid til at vælge sammenhold frem for forbehold.”

Det første lovforslag handler om afskaffelse af EU-forsvarsforbeholdet med henblik på dansk deltagelse i alle dele af EU-samarbejdet om den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, herunder samarbejdet om den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik. Lovforslaget vil alene blive stadfæstet – og dermed blive til lov – hvis det opnår flertal ved folkeafstemningen den 1. juni 2022.

Det andet lovforslag skaber det retlige grundlag for at afholde folkeafstemningen den 1. juni 2022. Loven om afholdelse af folkeafstemning vil træde i kraft den 11. maj 2022.

Lovforslagene kan findes her:

Lovforslag nr. L 193, Folketinget 2021-22, Forslag til Lov om Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet (ft.dk)

Lovforslag nr. L 194, Folketinget 2021-22, Forslag til Lov om afholdelse af folkeafstemning om forslag til lov om Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet (ft.dk)

For yderligere oplysninger, kontakt udenrigsministeriets pressevagt: pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum