Aalborg Universitet

Folkeskoleelevers karakterer hænger sammen med deres kondital

Del

Folkeskoleelever med høje kondital får bedre karakterer end jævnaldrende med lavere kondital. Det viser forskning fra Aalborg Universitet, som nu offentliggøres i et anerkendt amerikansk forskningstidsskrift. Opdagelsen bidrager til debatten om, hvorvidt mere fysisk aktivitet i folkeskolen er hensigtsmæssig.

Mere fysisk aktivitet giver højere kondital. Og højere kondital hænger for folkeskolelever sammen med bedre karakterer, viser forskning fra Aalborg Universitet.

- Forskningen viser en sammenhæng mellem elevernes kondital og deres karakterer. Folkeskoleelever med høje kondital performer bedre bogligt i både de humanistiske og de naturvidenskabelige fag end deres jævnaldrende med lavere kondital uafhængig af socioøkonomisk status og etnisk baggrund, fortæller forsker Mikkel Porsborg Andersen fra Aalborg Universitet.

Sammenhængen har vist sig i forbindelse med et projekt fra 2010, hvor 1.164 elever fra 8. klasse på Aalborg Kommunes 37 folkeskoler fik målt deres kondital og fedtprocent. De måleresultater er nu blevet koblet med registerdata, og på den måde fremkommer sammenhængen mellem kondital og karakterer.

Opdagelse giver ifølge Mikkel Porsborg Andersen grund til at antage, at den ekstra tid til fysisk aktivitet i folkeskolen giver mening:

- Hvis skolemiljøerne introducerer fysiske aktiviteter flere gange om ugen, er der en reel mulighed for, at elevernes kondital kunne forbedres. Og det kunne umiddelbart have en positiv betydning ikke bare for deres sundhedstilstand, men også deres faglige præstationer. Men de skal have pulsen over snakkegrænsen, påpeger Mikkel Porsborg Andersen.

Der skulle imidlertid være andre og flere vigtige opdagelser i sigte. Mikkel Porsborg Andersen har sat sig for dels at undersøge sammenhængen mellem elevernes kondital og deres til- og fravalg af en ungdomsuddannelse, og dels hvilken betydning forældrenes sundhed har for elevernes faglige præstationer.

Forskningen er offentliggjort i det amerikanske tidsskrift Journal of School Health og er støttet af Helsefonden.

Nøgleord

Kontakter

* Lone Bechmann, pressekontakt Aalborg Universitet, tlf. 99 40 20 11, lbec@adm.aau.dk

* Mikkel Porsborg Andersen, videnskabelig assistent Aalborg Universitet, tlf. 26 82 18 77, mpan@hst.aau.dk

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Innovativt design af fundamenter til havvindmøller kan næsten halvere prisen11.7.2018 08:00pressemeddelelse

Et sugebøttefundament til en havvindmølle, der kan samles med bolte på havnen, inden det sejles ud til sin placering. Det er resultatet af et projekt mellem Aalborg Universitet, Siemens Gamesa, Universal Foundation A/S og Fred. Olsen Wind Carrier A/S. Et resultat, der kan sænke prisen på fundamentet med op til 40 procent, og som i sidste ende også vil sænke forbrugernes elregning

Demente liver op i interaktion med menneskelignende robotter, men forsker advarer mod ukritisk brug9.7.2018 08:30pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt viser, at mennesker med svær demens har stor gavn af kontakt til sociale robotter. Det får dem til at live op, og de begynder at tale og blive socialt aktive. Men ifølge forskeren bag projektet, Jens Dinesen Strandbech, er der etiske udfordringer forbundet med teknologien. Der er således risiko for, at robotterne kan blive brugt til at passivisere besværlige demente borgere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum