Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælps mineryddere får amerikansk støtte til at fjerne de sidste landminer i DR Congo

Del
Med en bevilling på 30 millioner kroner fra det amerikanske udenrigsministerium skal Folkekirkens Nødhjælp hjælpe congoleserne med at genindtage deres eget land.
Foto: Mikkel Østergaard
Foto: Mikkel Østergaard

DR Congo har været hærget af borgerkrig i årtier. Det har efterladt et land, der er voldsomt kontamineret med ueksploderet ammunition og landminer. Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen, glæder sig derfor over, at der nu er penge til at frigøre DR Congo for krigens eksplosive efterladenskaber:

”Vi kan nå rigtig langt for 30 millioner kroner. Det er stor og udfordrende opgave for vores mineryddere, men der er ingen vej uden om minerydning, hvis et land skal rejse sig igen efter krig,” siger Birgitte Qvist-Sørensen

Birgitte Qvist-Sørensen forklarer, at organisationens mineryddere nu går i gang med at rydde alle de tilbageværende minefelter fordelt over det enorme centralafrikanske land:

”Over de næste tre år skal vi rydde alle kendte tilbageværende landminer, der er fordelt i otte provinser i DR Congo. Inden 2025 vil congoleserne derfor igen kunne bevæge frit i de områder, der i dag er fyldt med eksplosivt krigsaffald. Det betyder, at vores mineryddere skal ud i svært tilgængelige jungleområder og bakkede landbrugsarealer. Nogle af de tidligere slagmarker ligger også nærheden af ​​skoler og lægeklinikker”.

Folkekirkens Nødhjælp har drevet operationer i DR Congo siden 2004. Siden dengang har landet været præget af det ene blodige opgør efter det andet. Det betyder, at FN i dag anslår, at næsten 20 millioner congolesere har behov for akut humanitær nødhjælp. Mere end 5,2 millioner congolesere lever som internt fordrevne, og det er kun i Syrien, man finder man flere flygtninge end i DR Congo.

Petri Siikanen, der er Folkekirkens Nødhjælps landechef i DR Congo, ser frem til, at mange af dem kan vende hjem, når minerydningsopgaven er løst.

”Vi skal sikre, at congolesernes kan genindtage deres jord uden risiko for ammunitions- og mineulykker. Når jorden igen kan opdyrkes, vil folk genvinde deres levebrød og genetablere deres liv. I dag er der masser af eksplosivt krigsaffald i områder, hvor børn samles for at lege. Med den her bevilling, vil vi undgå mange af de tragiske ulykker,” siger Petri Siikanen.

Minerydningen er allerede i gang i to af de otte regioner, hvor der er tilbageværende minefelter.    

Kontakter

Billeder

Foto: Mikkel Østergaard
Foto: Mikkel Østergaard
Download

Information om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp
Meldahlsgade 3
1613 København V

41 86 59 75https://www.noedhjaelp.dk

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

De nye vidundere er rædselsfulde: Folkekirkens Nødhjælp kræver handling på COP2920.11.2024 14:03:24 CET | Pressemeddelelse

De fleste kender de syv vidundere ’The 7 Wonders of the World’, som f.eks. den Kinesiske Mur, Colosseum og Taj Mahal. De er alle eksempler på menneskers evne til at drømme stort og skabe skønhed i verden. Men desværre er vores aftryk på verden med tiden blevet mere skadelig end gavnlig. Derfor har Folkekirkens Nødhjælp udgivet en alternativ liste, ’The 7 Blunders of the World’. Den indeholder eksempler på nogle af de største menneskeskabte rædsler, der er med til at ødelægge klimaet og hverdagen for millioner af mennesker verden over. Målet er at få verdens ledere til at tage ansvar og handle nu.

Folkekirkens Nødhjælp: Nu skal klimaregningen betales10.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Når verdens ledere samles til årets klimatopmøde, COP29, mandag d. 11. november, skal de forhandle om, hvor pengene til at håndtere klimaforandringerne skal komme fra. Ved tidligere topmøder er verdens lande blevet enige om en række beslutninger: Verden skal bevæge sig væk fra fossile brændsler, tredoble den vedvarende energi, sikre, at alle lande bliver klimatilpasset og investere penge i fonden for tab og skade. Mattias Söderberg, klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, siger: "Der er mange gode intentioner. Men i virkeligheden er det ret simpelt. Vi står overfor en klimakrise, og hvis den skal håndteres, er der en regning, der skal betales. Hvis ikke vi finder pengene, kan vi ikke betale for klimakampen." Mattias Söderberg fortsætter: "Dette års COP bliver afgørende for, om vi kan levere på alle de gode intentioner, og for hvor ambitiøse mål vi kan sætte i fremtiden. Vi har ikke råd til at fejle." Mattias Söderberg understreger, at klimafinansiering ikke kun handler om penge, men ogs

Libanon: Minerydningen ligger stille, mens de humanitære behov eksploderer10.10.2024 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Med eskaleringen af krigen i Libanon mellem Hizbollah og Israel følger en ny humanitær katastrofe med 1,2 millioner på flugt. Folkekirkens Nødhjælp har på nuværende tidspunkt uddelt over 30.000 måltider mad. ”Vores arbejde i Libanon handler lige nu om akut nødhjælp. Tæpper, vand, varme måltider. Vi har siden den seneste krig mellem Hizbollah og Israel i 2006 ryddet landet for miner og ueksploderet ammunition. Nu eksploderer de humanitære behov, og minerydningen ligger stille,” siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær, og fortsætter: ”Flertallet af vores ansatte, og ikke mindst vores 60 mineryddere, er selv drevet på flugt fra den sydlige del af landet, hvor mange af dem bor. Dem hjælper vi med beskyttelse, samtidig med at minerydderne hjælper med at pakke og fragte nødhjælp til de 1,2 millioner mennesker på flugt.” Folkekirkens Nødhjælps indsatser er koncentreret i hovedstaden Beirut og i Saida-distriktet længere mod syd. Hjælpen er rettet både mod libanesere, palæ

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye