Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp om Corona-virus i Afrika: Regningen kan blive ubegribelig stor

Del

Er vi bange for konsekvenserne, hvis vores eget sundhedssystem kollapser? Så bør vi være endnu mere bange for, hvad der sker, når Corona-smitten begynder at sprede i Afrika. Folkekirkens Nødhjælp opfordrer derfor regeringen til at lave akutte Corona-indsatser i verdens fattigste lande.

Foto: Jakob Dall Tekst: I Turkana i det nordlige Kenya har man ikke adgang til rindende vand, hvilket gør det svært at vaske hænder.
Foto: Jakob Dall Tekst: I Turkana i det nordlige Kenya har man ikke adgang til rindende vand, hvilket gør det svært at vaske hænder.

I skyggen af Corona-krisen ser vi konturerne til en decideret katastrofe, når smitten for alvor begynder at sprede sig i verdens fattigste lande. ”Vi skal passe på hinanden i denne svære tid, og vi skal også passe på verdens fattigste,” lyder opfordringen fra generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen.

”Vi skal hjælpe de afrikanske lande med at håndtere Corona-virus ud fra et solidarisk udgangspunkt. Samtidig er det en hård kendsgerning, at Corona-virus er global trussel, der bliver umulig at inddæmme på det store kontinent lige syd for Europa. Hvis vi ikke nu øger støtten til oplysning om smittefare og hygiejne, uddeler sæbe, sørger for adgang til håndvask etc., så vurderer vi i Folkekirkens Nødhjælp, at regningen kan blive ubegribelig stor,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Er det forsvarligt?

Selvom sundhedskrisen har skabt udfordringer for humanitære organisationer verden over, så har Folkekirkens Nødhjælp valgt at fastholde størstedelen af sine aktiviteter. Samtidig øger organisationen sit fokus på hygiejne herunder oplysningskampagner om smittefare af Corona-virus.

Når Birgitte Qvist-Sørensen bliver spurgt, om det er forsvarligt at fortsætte med at arbejde under de nuværende omstændigheder, er hendes svar et rungende ja: ”Jeg synes tværtimod, at det ville være uforsvarligt at nedlægge vores arbejde lige nu, hvor lokale sundhedsmyndigheder i udsatte lande har brug for vores støtte,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Hun begrunder sit synspunkt med, at Folkekirkens Nødhjælp altid har fokuseret på at ansætte lokalt og nationalt for at opbygge kapacitet og arbejdspladser i de fattigste lande. Det betyder, at programmerne i fx Kenya og Nepal hovedsageligt er drevet af kenyanere og nepalesere.

”Vores nationale medarbejdere bliver i deres hjemlande, men vi har naturligvis det samme fokus på deres sikkerhed, som vi har på vores meget få udsendte danske - og internationale medarbejdere, hvoraf mange har måtte rejse hjem for nuværende. Mange af dem arbejder hjemmefra, men vi fortsætter de aktiviteter, som omstændighederne tillader. Vi er en organisation med over tusind medarbejdere på verdensplan.”

Det bliver en kombination af sult og virus

Verdens fattigste er stadig udsatte for klimakatastrofer, sult, krig og forfølgelse. Birgitte Qvist-Sørensen understreger, at sundhedskrisen kun gør det hele værre: ”Der er 60 millioner underernærede børn i Afrika, og 69 procent af verdens HIV-positive mennesker lever på det afrikanske kontinent. Vi frygter, hvordan i forvejen udsatte mennesker vil reagere på Corona-virus. Derfor er der blot et endnu større behov for at give støtte og hjælp til de fattigste lande, som også har de svageste sundhedssystemer.”

Sammen med lokale partnere er Folkekirkens Nødhjælp i gang med at indarbejde oplysning om hygiejne, uddeling af sæbe, faciliteter til håndvask etc. i organisationens eksisterende arbejde i Afrika – og i Asien og Mellemøsten.

 

Billeder

Foto: Jakob Dall Tekst: I Turkana i det nordlige Kenya har man ikke adgang til rindende vand, hvilket gør det svært at vaske hænder.
Foto: Jakob Dall Tekst: I Turkana i det nordlige Kenya har man ikke adgang til rindende vand, hvilket gør det svært at vaske hænder.
Download

Information om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp
Meldahlsgade 3
1613 København V

50 60 20 80https://www.noedhjaelp.dk

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Efter nedlukning: Nordisk Film Biografer donerer overskudsslik til madspildsbutikker22.6.2020 09:14:10 CESTPressemeddelelse

Nordisk Film Biografer har været lukket på grund af corona-pandemien, og i mellemtiden har en del slik i biografernes kiosker overskredet sidste salgsdato. For at begrænse ”slikspild” har Nordisk Film Biografer doneret alt overskudsslik til Wefood-butikkerne, der er drevet af Folkekirkens Nødhjælp – heriblandt 200 kilo bland-selv-slik og 8 paller med sodavand og chokoladebarer.

Ny rapport: Klimaforandringer er med til at skubbe flygtningetal i vejret19.6.2020 09:24:56 CESTPressemeddelelse

Nye tal fra FN’s flygtningeorganisation viser, at næsten 80 millioner mennesker er på flugt. Det svarer til 1 procent af verdens befolkning, og tallet er næsten fordoblet på et årti. I dag udgiver Folkekirkens Nødhjælp sin egen rapport, der peger på, klimaforandringerne er en vigtig årsag til de konflikter, der får flygtningetallene til at stige så voldsomt. Folkekirkens Nødhjælp har interviewet mere end 1000 mennesker, der både er ramt af væbnet konflikt og klimaforandringer i de afrikanske lande Mali og Somalia. Rapporten konkluderer, at klimaforandringer er med til at øge konfliktniveaet i skrøbelige lande, og at klimatilpasning kan være fredsskabende. Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen siger: ”Vi hjælper allerede verdens fattigste med tørkeresistente afgrøder, vandingssystemer og akutnødhjælp, når katastrofen rammer. De 1000 interviews med lokale somaliere og maliere bekræfter os i vigtigheden af at skrue op for indsatsen. Og det klare indtryk fra samtal

Folkekirkens Nødhjælp ansætter ny medie- og kampagnechef2.6.2020 15:45:40 CESTPressemeddelelse

50-årige Jeanette Ringkøbing Rothenborg bliver fra 1. august en del af Folkekirkens Nødhjælp som ny medie- og kampagnechef. Hun kommer med solid erfaring, senest fra Red Barnet, hvor hun tidligere har været kommunikationschef, sektionsleder og pressechef. Jeanette Ringkøbing Rothenborg har også arbejdet som selvstændig rådgiver, som kommunikationschef i Center for Familieudvikling og som mangeårig journalist på Dagbladet Politiken. Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen, glæder sig over den nye ansættelse: ”Jeg er utrolig glad for, at Folkekirkens Nødhjælp kan tiltrække en kapacitet som Jeanette Ringkøbing Rothenborg. Hun besidder lige præcis det gode mix af erfaringer og gåpåmod, som vi har været på udkig efter til at videreudvikle vores medie- og kampagnearbejde,” siger Birgitte Qvist-Sørensen. COVID19 har for første gang i mere end et årti fået fødevaremanglen blandt verdens fattigste til at stige, og ifølge Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær skærper det

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum