Teknologisk Institut

Fokus på asset management i nyt digitaliseringsprojekt i fjernvarmen

Del
Nyt digitaliseringsprojekt skal optimere renoveringsarbejde og minimere varmetab og lækager i fjernvarmen gennem udvikling af dataanalyseredskaber til asset management.
Digital overvågning af fjernvarmenettet giver nye muligheder for at finde de svage steder
Digital overvågning af fjernvarmenettet giver nye muligheder for at finde de svage steder

Danske fjernvarmeselskaber kan i fremtiden se frem til flere digitale muligheder i driften og vedligeholdelsen af ledningsnettet. I projektet Fjernvarme Tilstandskontrol til Asset Management sættes kræfterne ind på evaluering af fjernvarmeledningernes tilstand, og specielt varmetab og lækageovervågning er i fokus. Projektresultaterne skal føre til optimering af, hvordan den enkelte forsyning håndterer sine fysiske aktiver (Asset Management), hvoraf fjernvarmerør er de primære.

– Vi skal kort sagt hjælpe fjernvarmeforsyningen med at udnytte værdien i data fra fjernaflæste varmemålere endnu bedre og arbejde med at presse så meget information ud af de hjemtagne data som muligt. Samtidig vil vi finde de optimale løsninger på at opsamle ekstra informationer via målinger i nettet. De er nødvendige for at identificere problematiske ledninger, som kan medføre spild af energi ved fx tab af varme og lækager, siger Jakob Fester, konsulent på Teknologisk Institut.

Inddragelse af eksperter fra branchen
Teknologisk Institut står i spidsen for projektet, som udføres i samarbejde med blandt andet Grundfos, VERDO og ReMoni. Arbejdet med at finde de rigtige steder i rørnettet til opsætning af supplerende, trådløse målinger skal ske gennem tæt samarbejde i projektgruppen mellem Teknologisk Institut og sensorproducenter, hvor først og fremmest Grundfos og ReMoni har involveret sig.

Udviklingsarbejdet vil bygge på sammenstillingen af ekspertiser i projektgruppen inden for fjernvarme, trådløs sensorik- og måling, intelligente algoritmer og analyse af big data. Samtidig vil projektet lægge vægt på, at udviklingen baseres på en tilbundsgående validering af data. Det sker ved at udnytte kompetencer inden for metrologi og usikkerhedsanalyse på Teknologisk Institut.

Udnytter data fra fjernvarmeselskaberne
Men det basale datagrundlag og udgangspunkt er de stigende mængder af lagret smart meter data, som i forvejen dagligt opdateres og logges hos fjernvarmeselskaberne. Her har branchen tidligere efterlyst generelle metoder til værdiskabelse ud fra disse data. Besparelserne forventes fx at ville kunne retfærdiggøre investeringen i fjernaflæste målere på længere sigt.

– Som fjernvarmeforsyning er en af vores primære opgaver at renovere og effektivisere ledningsnettet. I disse år er det især digitalisering, som kan hjælpe os og andre fjernvarmeforsyninger videre med vores ”Asset Management”. Derfor har vi blandt andet efterspurgt digitale værktøjer, som kan styrke vores arbejde med at identificere slidte steder i ledningsnettet. Det er nogle stærke samarbejdspartnere, som vi leverer data til, og projektet ser lovende ud. Vi håber, at værktøjerne hjælper os med at investere i at renovere ledningsnettet på de rigtige steder på det rigtige tidspunkt i fremtiden, siger varmeforsyningschef i VERDO, Karsten Randrup, som er blandt initiativtagerne til projektet.  

Besparelser og mindre energispild
Ifølge Grundfos’ fjernvarmeansvarlige, Carsten Østergård Pedersen, er Grundfos med i projektet, fordi virksomheden ser det som en naturlig udvidelse af deres nyligt lancerede løsninger indenfor lavtemperaturfjernvarme – Grundfos iGRID – som bekæmper energispild og muliggør integrationen af vedvarende energikilder.

– Fjernvarmerør udgør de markant største aktiver og holder den største budgetpost hos fjernvarmeforsyningen. Ved at implementere en ny intelligent og databaseret løsning kan vi bidrage til enorme besparelser for vores kunder, fordi vi har mulighed for at orientere dem om nøjagtigt, hvornår fjernvarmerørene skal udskiftes – hverken for tidligt eller for sent, siger Carsten Østergaard Pedersen.

Projektet er støttet af EUDP (Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram).

Nøgleord

Kontakter

Jakob Fester, konsulent på Teknologisk Institut, mobil: 72202962, mail: jafe@teknologisk.dk

Billeder

Digital overvågning af fjernvarmenettet giver nye muligheder for at finde de svage steder
Digital overvågning af fjernvarmenettet giver nye muligheder for at finde de svage steder
Download
Verdos fjernvarmenet
Verdos fjernvarmenet
Download

Links

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

 

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

 

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye