Dyrenes Beskyttelse

Foie gras: Europæisk forbud på vej

Del

Europa-Parlamentet har vedtaget et forslag, der vil forbyde tvangsfodring af ænder og gæs i foie gras-produktionen. En historisk sejr ligger forude, men det er stadig for tidligt at fejre det endnu, vurderer Dyrenes Beskyttelse.

Europa-Parlamentet ønsker et forbud for tvangsfodring af ænder og gæs. Foto: GAIA
Europa-Parlamentet ønsker et forbud for tvangsfodring af ænder og gæs. Foto: GAIA

D. 10. juni stemte et flertal af Europa-Parlamentet for, at der skal sættes en stopper for tvangsfodring af ænder og gæs i foie gras-produktionen. Parlamentet pålægger Europa-Kommissionen at udarbejde en lovtekst, der en gang for alle skal gøre en ende på denne unødvendige og grusomme praksis. Dermed er man utroligt tæt på mål, lyder vurderingen fra Dyrenes Beskyttelse:

”Vi har kæmpet for det her i årtier, og nu ser det endelig ud til, at der sker noget. Et overbevisende flertal er klar til at sætte en stopper for tvangsfodring af ænder og gæs én gang for alle. Det er historisk, men vi kipper først endeligt med flaget, når lovteksten er udarbejdet og stemt endeligt igennem,” siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

Tvangsfodring sker ved, at et 20-30 centimeter langt rør indføres i dyrets spiserør, to til tre gange om dagen i to uger, hvis det er ænder, eller i tre uger, hvis det er gæs. På denne måde tvinger man dyret til at indtage meget store og helt unaturlige mængder foder. Gæs og ænder, der tvangsfodres, ophober så meget fedt i leveren, at dens normale funktion forstyrres. Tilstanden kan derfor betegnes som sygelig. Det er den eneste dyreproduktion, hvor sygdom er et direkte mål med produktionen, idet den syge lever er selve den vare, der fremstilles.

”Det er ren og skær dyremishandling. Selve proceduren sker med tvang, og det er voldsomt for dyrene. De kan få skader på næb, ansigt, øjne, næsebor, hals og i den øverste del af spiserøret. De bliver syge, og mange af dem dør. Faktisk er der op mod 10-20 gange højere dødelighed end i en almindelig ande- eller gåsebesætning. Der er udbredte dyrevelfærdsproblemer i foie gras-produktionen, som kan afledes direkte af, at man tvangsfodrer dyrene,” siger Britta Riis.

Langt de fleste EU-lande har allerede indført et forbud mod tvangsfodring, heriblandt Danmark. Faktisk er det kun tilladt i Frankrig, Ungarn, Bulgarien, Spanien og Belgien, men på grund af reglerne for varers fri bevægelighed inden for EU’s grænser kan foie gras frit importeres og sælges i alle medlemslande. Det vil et EU-forbud de facto sætte en stopper for.

Læs mere om foie gras-produktionen her

Nøgleord

Kontakter

Medievagten i Dyrenes Beskyttelse

Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)

Tlf:40841512presse@dyrenesbeskyttelse.dk

Billeder

Europa-Parlamentet ønsker et forbud for tvangsfodring af ænder og gæs. Foto: GAIA
Europa-Parlamentet ønsker et forbud for tvangsfodring af ænder og gæs. Foto: GAIA
Download
Europa-Parlamentet ønsker et forbud for tvangsfodring af ænder og gæs. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Europa-Parlamentet ønsker et forbud for tvangsfodring af ænder og gæs. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Download

Information om Dyrenes Beskyttelse

Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelse
Buddingevej 308
2860 Søborg

33 28 70 00https://www.dyrenesbeskyttelse.dk/

Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.

Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse

Fiskere, forskere og Dyrenes Beskyttelse undersøger for første gang dyrevelfærd i fiskeriet14.6.2021 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt undersøger for første gang, hvordan milliarder af fisk dør ved fiskeri. Målet er at belyse, hvordan fisk dør i forbindelse med trawlfiskeri i de frie vandmasser, og om fangstmetoderne kan udvikles til at understøtte en mere human aflivning af de sansende dyr. Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Pelagiske Producentorganisation står bag det flerårige projekt. Forskere fra Sveriges Landbrugsuniversitet, DTU Aqua og Teknologisk Institut skal udføre undersøgelserne. Projektet er støttet af den amerikanske forsknings- og støtteorganisation, Open Philanthropy.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum