Aabenraa Kommune

Fodsporene fortæller i Genforeningsparken

Del
Fredag 29. oktober bliver det i Genforeningsparken foran Folkehjem muligt at lytte til ni bud på fortællinger fra sønderjyder, der var forsamlet netop foran Folkehjem i 1918.

Fredag 29. oktober klokken 14.00 kan du helt bogstaveligt træde i vore forfædres fodspor. Via din smartphone åbnes muligheden for at lytte til et bud på, hvilke tanker der gik gennem hovedet på ni af de 3.000 sønderjyder, der 17. november 1918 var forsamlet på pladsen foran Folkehjem. De var kommet i spændt forventning om at høre H.P. Hanssen deklamere, at grundlaget var skabt for, at Sønderjylland kunne stemme sig hjem til Danmark igen. De blev ikke skuffede - de blev begejstrede, og de blev rørt.

Lydvandringerne er skabt i et samarbejde mellem Aabenraa Kommune, Teatret Møllen Haderslev, Museum Sønderjylland og Produktionsselskabet Sans1. Der er tale om små, dramatiserede fiktioner, men hver fortælling er udarbejdet med inspiration fra et interview med en efterkommer af de sønderjyder, der var forsamlede på den historiske dag: Mænd, kvinder og børn, hvis navne er graveret ved 10 af de fodspor, der er markeret i fliserne, og som alle havde hver deres personlig bevæggrund for at møde op: Drengen der ikke måtte sige mojn, Kvinden der var blevet græsenke, og Soldaten der have taget to kugler for fjenden samt mange andre.

Indvielsen markerer på én gang afslutningen på markeringen af Genforeningen og begyndelsen på det kulturelle fyrtårnsprojekt, som Aabenraa Kommune har valgt i den dansk-tyske regionale Kulturaftale, nemlig Formidling i det fri.

- For mig binder det en fin sløjfe på genforeningsmarkeringen, at vi starter og slutter ved Folkehjem. Vi får givet lyd til nogle af de tanker, som fór gennem hovedet på deltagerne, og vi gør det i en nutidig form, der udnytter de teknologier, vi i dag har til rådighed. I det her tilfælde synes jeg det lykkes for kunstnerne bag, og at teknologien ikke skaber afstand, men bringer os helt tæt på skæbnerne. Lydvandringerne gør det muligt for os at leve os ind i de store dilemmaer og følelser, der rev og sled i vores forfædre, siger borgmester Thomas Andresen, der også er formand for Folkehjem.

På programmet for dagen er ligeledes et besøg af historiske personer, og så disker Folkehjem op med kaffe og brødtort til de første 50 fremmødte.

Hver lydvandring tager to-tre minutter. Via en QR-kode kommer man direkte ind til de ni fortællinger på ens telefon og trykker blot på den, man gerne vil høre – enten i højtalerne eller med hovedtelefoner på. Bliver ens nysgerrighed vakt, er der også mulighed for at finde de oprindelige interviews med efterkommerne via linket.

Formatet er egnet både til turister, besøgende og skoleelever, og folderen med linket til lydvandringen fås både på biblioteket i Aabenraa, turistbureauet og på Folkehjem.

Kontakter

Borgmester Aabenraa Kommune, Thomas Andresen, tlf.: 40 15 45 50; e-mail: tand@aabenraa.dk


Teamleder for Kultur, Charlotte Helt Brunsgaard, tlf.: 73 76 72 09; e-mail: chb@aabenraa.dk


Kommunikationskonsulent, Claus Bøge Jensen, tlf.: 73 76 69 96; e-mail: cbje@aabenraa.dk

Billeder

Information om Aabenraa Kommune

Aabenraa Kommune
Aabenraa Kommune
Skelbækvej 2
6200 Aabenraa

7376 7676https://www.aabenraa.dk/

BETINGELSER FOR BRUG AF BILLEDMATERIALE:

  • Rettigheden til anvendelse af medfølgende billedmateriale er udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende nyhed og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.
  • Anvendelse skal altid ske med angivelse af hele den oplyste billedbyline.

Følg pressemeddelelser fra Aabenraa Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aabenraa Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye