Fødevarestyrelsen vil styrke skolernes måltidskultur
Spisepausen er meget mere end madpakken eller maden på tallerkenen. Det er en anledning til at dyrke samværet og fællesskabet i skoleklasserne. Derfor lancerer Fødevarestyrelsen en ny guide til skolerne, der skal hjælpe bl.a., skoleledere, lærere, pædagoger og skolebestyrelser med at gøre spisepauserne til et højdepunkt i skoledagen.
- Vores børn bruger voldsomt meget tid i skolen. Derfor har skolen en afgørende rolle, når det kommer til at skabe gode vaner omkring måltidet. Vaner, som kan følge børnene hele vejen gennem livet. Når vi nu ved, hvor vigtig sund mad og trivsel omkring måltidet er for børns koncentration resten af dagen, så håber jeg, at den nye guide vil få et liv ude i skolerne, siger fødevareminister, Rasmus Prehn.
Rammer om det gode måltid
Den nye guide bærer navnet "Rammer om det gode måltid", og rummer bl.a. inspiration og konkrete anbefalinger til, hvordan skolerne kan tilrettelægge spisepauserne, så de pædagogiske, sociale og fysiske rammer bidrager til nærvær, øget samvær og bedre trivsel.
- Det er så vigtigt, at eleverne har tid, ro og opmærksomhed på måltidet. I Fødevarestyrelsen håber vi, at spisepausen kan bidrage til arbejdet med at genfinde trivsel og fællesskab efter nedlukningen på grund af corona. Målet med vores nye anbefalinger er skolerne sætter fokus på den del af skoledagen, der drejer sig om at spise, siger kontorchef Anne Pøhl Enevoldsen, Fødevarestyrelsen.
Opmærksomhed på spisepauserne
Guiden er udviklet på baggrund af forskning fra Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse samt Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet.
- Det kræver koncentration at få spist i skolen, især for de yngste elever. Skoler der prioriterer gode rammer om måltiderne får i højere grad elever, der trives, kan koncentrere sig og har lyst til at lære, siger Karen Wistoft, der er professor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse.
Et af rådene fokuserer på at involvere eleverne. Her viser forskning, at det er afgørende, at eleverne får lov til at tage ejerskab, og selv er med til at forme rammerne for måltiderne. De voksne kan f.eks. hjælpe eleverne med at udvikle gode måder at spise sammen på og prøve dem af.
Lanceringen af den nye guide får følgeskab af fem små film, hvor tv-vært og kogebogsforfatter Timm Vladimir fortæller om nogle af de vigtige pointer fra guiden. Filmene handler blandt andet om, hvordan voksne kan arbejde sammen om måltiderne, og hvordan de kan engagere eleverne i at udvikle måltidskulturen. Filmene bliver i de kommende uger lagt ud på altomkost.dk og på Fødevarestyrelsens sociale medier.
Links:
Læs Fødevarestyrelsens guide ”Rammer om det gode måltid” her
Læs Fødevarestyrelsens anbefalinger til sundere mad i skoler og fritidsordninger her
Se filmene 'Gode rammer om måltiderne – hver dag! og 'Voksne der går foran' her
Læs Fødevarestyrelsen kostanbefalinger til skoler og fritidsordninger her
Yderligere oplysninger:
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressevagt på telefon 22 84 48 34
Billeder
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Nu kan du få hestepas på mobilen10.4.2024 14:05:30 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har gjort det lettere for ryttere at vise hestepas
Viden og vejledning skal bremse voksende problem med norovirus, også kaldet roskildesyge9.4.2024 08:48:58 CEST | Pressemeddelelse
Selvom norovirus er skyld i en meget væsentlig del af de fødevarebårne sygdomsudbrud, så er der fortsat usikkerhed om håndteringen af risici blandt køkkenchefer og medarbejdere. Det viser en kontrol- og vejledningskampagne, som Fødevarestyrelsen har gennemført i restauranter, køkkener og butikker, der leverer færdiglavet mad.
Er du klar til at blive katteejer?3.4.2024 13:48:00 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har i samarbejde med flere danske organisationer udviklet webportalen ’Klar til kat’ med en række gode råd til katteejere og dig, der overvejer at blive det.
Forskere modtager 1,5 mio. kr. fra Danmarks 3R Center til metoder, der skal begrænse brug af forsøgsdyr14.3.2024 10:35:25 CET | Nyhed
Forskning i brug af kikkertkirurgi, kunstigt væv og AI-overvågning skal medvirke til at reducere brug af forsøgsdyr og lindre forsøgsdyrs smerte.
Fjerkræbesætninger på Sjælland og i Jylland er ramt af fugleinfluenza4.2.2024 15:10:07 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har søndag erklæret udbrud af fugleinfluenza i en kalkunbesætning i Sydvestsjælland samt en besætning med høns i Sønderjylland. Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen indleder søndag det store arbejde med at aflive i alt ca. 62.000 dyr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum