Fødevarepriserne stiger: Her er fem gode råd til at undgå madspild
Fødevarepriserne stiger på en række fødevarer, og det kan ses på prisskiltene i de danske supermarkeder. Der ses særligt prisstigninger på kornprodukter efter den russiske invasion af Ukraine. Priserne på andre fødevarer såsom kød og mælk forventes også at kunne stige i den kommende tid. Det skyldes stigende energipriser, mindre produktion på verdensmarkedet og at landbrugets omkostninger til foder og handelsgødning også er stigende.
Prisstigningerne vil få betydning for helt almindelige danskeres økonomi. Derfor er det oplagt at tænke over at mindske mængden af mad, der ender i skraldespanden. Hvert år smider danskerne nemlig 250.000 tons mad ud hjemme i køkkenerne. Det svarer til, at hver dansker drøner 60 måltider direkte i skraldespanden.
Fødevareminister Rasmus Prehn siger:
”Den russiske invasion af Ukraine har skabt en ny virkelighed i Europa, og det betyder, at fødevarepriserne vil stige i den kommende tid. Det vil helt almindelige danskere kunne mærke på pengepungen. Derfor er det oplagt at tænke over, hvordan vi får husholdningsbudgettet til at strække længst muligt. Ved at minimere vores madspild, gør vi både noget godt for pengepungen, for fødevareforsyningen og for klimaet. Rigtig meget mad, som sagtens kan spises, ender nemlig i skraldespanden hjemme i de danske køkkener, så der er faktisk en del penge at spare her.”
Fødevareministerens fem gode råd til at begrænse madspild
Fødevareministeren har bedt Fødevarestyrelsen komme med fem konkrete råd, som danskerne kan tage udgangspunkt i for at mindske madspildet hjemme i køkkenerne.
- Planlæg dine madindkøb, køb kun det du har brug for og ikke for store mængder
Læg en madplan, der giver overblik over måltiderne, så du ved, hvad du skal bruge. Lav madplanen fleksibel, da lange ugeplaner ofte ryger i vasken, fordi familiens planer ændrer sig. Skriv en indkøbsliste og gør det til en fast vane at tjekke, hvad der er i køleskabet og skufferne, før du begynder at handle ind. Reservér også gerne en hylde i køleskabet til mad, der snart skal spises. Det giver et godt overblik over, hvad der skal spises først. - Brug resterne – enten til frokost dagen efter eller i nye retter
Selv en lille madrest kan godt gemmes. Husk at køle resterne hurtigt ned eller fryse dem ned i mindre portioner. Frys f.eks. pastasovsen i små bøtter, så er den klar til næste gang. Og frys risene og brug dem i brød, boller eller en lækker fried rice-ret.
Brug For Resten-appen fra Forbrugerrådet Tænk, der giver dig tips til at undgå madspild. - Opbevar maden ved den rigtige temperatur
Maden holder sig længere, og du undgår at smide god mad ud, hvis du følger anvisningerne på pakningerne. Vær opmærksom på, hvilke fødevarer der holder sig bedst på køl, i køkkenskab eller på køkkenbordet. F.eks. bør peberfrugten opbevares i køleskabet, mens tomaterne bevarer smagen bedst på køkkenbordet. Kartofler skal opbevares tørt, mørkt og køligt. - Få styr på holdbarheden
Ofte kan mad godt spises, selvom den har overskredet ”bedst før”- datoen. Brug sanserne – se, duft og smag. F.eks. er yoghurten eller osten ofte også god dagen efter åbning, selvom ”bedst før”-datoen er overskredet med én eller to dage. Hvis ”sidste anvendelsesdato” er overskredet, skal du dog smide varen ud. - Udnyt grøntsagerne bedst muligt
Nogle grøntsager kan både spises rå, bagt, kogt eller syltet, f.eks. rødbeder. På den måde kan man sikre, at grøntsagerne bliver brugt op og ikke ender i skraldespanden. Lav f.eks. bananpandekager, hvis du har brune bananer, og sylt resten af agurken, så den stadig kan komme med på madpakken.
Yderligere oplysninger:
Spørgsmål kan rettes til Fødevareministeriets pressevagt, der kan kontaktes på presse@fvm.dk eller +45 2018 4052 (kan ikke modtage SMS).
Information om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Slotsholmsgade 12
1216 København K
+45 38 14 21 42https://fvm.dk/
Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Minister lancerer nyt undervisningsmateriale: Elever skal smage og lære madkultur fra fortiden25.8.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fødevareminister Jacob Jensen (V) lancerer nyt undervisningsmateriale til madkundskabsundervisning i grundskolen. Materialet baserer sig på en folkeindsamling af opskrifter og skal inspirere de kommende generationer til at forstå og værne om dansk madkultur.
Her er de nye medlemmer af Det Dyreetiske Råd14.8.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) har udpeget nye medlemmer til Det Dyreetiske Råd, der skal være med til at gøre Danmark til et endnu bedre land for dyrene.
Ny dyrevelfærdsrapport offentliggjort30.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
70 procent af Fødevarestyrelsens kontrolbesøg hos grisebesætninger og kvægbesætninger har ikke givet anledning til sanktioner, viser en ny rapport. Tallet bygger på risikobaserede kontrolbesøg i 1.386 besætninger.
Minister til møde i Nordisk Ministerråd med fokus på fælles beredskab og fremtidens landbrug12.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag mødes de nordiske ministre i Kuopio for blandt andet at drøfte beredskab og modstandskraft i fødevaresektoren, unges rolle i nordiske fødevaresystemer samt udbredelse af ny nordisk mad.
Ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri10.6.2025 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Henrik Kjærgaard er udnævnt som ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum