Fødevareministeren til madspildskonference i Stockholm: Task force skal fjerne benspænd og hjælpe vores virksomheder bedre ind i madspildskampen
Der er innovative madspildsløsninger på dagsordenen i Stockholm i dag, hvor fødevareministeren deltager i Nordic Food Waste Summit sammen med sine nordiske kolleger, mens også Kongehuset er repræsenteret i kampen mod madspild ved Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie, som åbner dagen med en tale.
I Danmark smider vi samlet set madvarer ud for en værdi af 8,6 mia. kr. hvert år, og dét tal har fødevareminister Jacob Jensen (V) sat sig for at bringe ned. Det gælder hele værdikæden – både hjemme i danskernes private køkkener og i affaldscontaineren bag supermarkedet. En af de store udfordringer på madspildsområdet er nemlig, at dagligvarebutikkerne ofte møder en lang række barrierer, når de vil donere deres overskudsmad. Derfor har ministeren aktiveret en tværministeriel task force, som skal finde frem til løsninger, der gør det lettere for danske virksomheder at donere overskudsvarer til gavn for eksempelvis trængte familier.
Fødevareminister Jacob Jensen (V):
”Dansk detailhandel smider hvert år 96.000 tons mad ud, hvor meget af det fortsat kan gøre stor gavn. Mange ønsker at donere de varer, de har i overskud, men de løber ofte ind i en række barrierer og regler, der gør det alt for besværligt. Det skal vi have ryddet op i, og jeg har derfor aktiveret en task force, som blandt andet skal finde på løsninger til det. Særligt i en tid, hvor klimaet er under pres, og fødevarepriser presser mange danskeres madbudgetter til bristepunktet, er det helt skævt, at millioner af kartofler, gulerødder og æg havner direkte i skraldespanden. Derfor er jeg også enormt nysgerrig efter at høre, hvilke gode erfaringer mine nordiske kollegaer har her i Stockholm i dag. Det er afgørende, at vi fortsætter det gode arbejde for at mindske vores madspild – både hjemme i køkkenerne og hos vores virksomheder”.
En del af den tværministerielle task forces arbejde bliver at se på, hvordan der kan ryddes op i bureaukrati og benspænd, så langt mere mad finder vej til danskernes tallerkner i stedet for affaldscontaineren. Arbejdet løber af stablen i foråret 2023 med en ambition om, at fødevareministeren til sommer vil modtage en række forslag til mulige justeringer og regelforenklinger på området.
Fakta:
- Danmarks samlede mængde madspild udgør 814.000 tons på tværs af alle led i fødevareværdikæden. Dagligvarebutikkerne smed 96.000 tons mad ud, viste en analyse fra Miljøstyrelsen fra 2019.
- Rundt regnet 100 mio. kartofler, 80 mio. gulerødder og 5,8 mio. stykker rå kylling ender årligt som madspild i de danske forbrugers skraldespande. Det svarer til ca. 274.000 kartofler, 219.000 gulerødder og knap 16.000 stykker rå kylling dagligt (ONE\THIRD, 2022).
- 11 mio. æg ender årligt som madspild i husholdninger. Det svarer til godt 30.000 æg, der smides ud hver dag (ONE\THIRD, 2022).
- I Danmark smider vi samlet set mad ud for en værdi af 8,6 mia. kr. hvert år (ONE\THIRD, 2022).
Yderligere oplysninger:
Ditte-Marie Rye, presserådgiver i Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri:
+45 20 20 11 95 eller dijen@fvm.dk
Information om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
+45 38 14 21 42https://fvm.dk/
Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Minister glæder sig over resultaterne i ny undersøgelse om dyrs trivsel5.10.2024 07:40:17 CEST | Pressemeddelelse
Kontrol af dyrevelfærd handler om mere end de fysiske rammer, og nu har Fødevarestyrelsen undersøgt, hvilken rolle dyrs trivsel og sundhed har, når man taler dyrevelfærd. Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) glæder sig over resultaterne, der giver et godt grundlag for dialog og vejledning om dyrevelfærd.
Nu bliver det lettere at drive café, restaurant og dagligvarebutik1.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Butikker, restauranter og caféer kan se frem til færre kontrolbesøg. Lempelserne skal gøre det lettere at drive fødevarevirksomhed og give de erhvervsdrivende mere tid til at fokusere på deres forretning. Til gengæld målrettes kontrollen mod der, hvor risikoen vurderes at være størst.
Ny undersøgelse: Langt størstedelen af danskerne går op i madspild25.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ni ud af ti danskere siger, at det er vigtigt for dem at nedbringe deres madspild. Det er en stigning i forhold til i 2022, hvor otte ud af ti svarede det samme. Udviklingen glæder minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V), som i denne uge sætter fokus på madspild.
Ny særlig rådgiver ansat midlertidigt i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri23.9.2024 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Chris Borup Preuss er ansat midlertidigt som særlig rådgiver for minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V).
Fødevareministeren i USA: Grøn Trepart viser vejen internationalt12.9.2024 09:02:00 CEST | Pressemeddelelse
I denne uge er fødevareminister Jacob Jensen (V) i USA, hvor han sammen med en erhvervsdelegation besøger Minnesota og Californien. Formålet med besøget er blandt andet at dele erfaringer om den grønne trepart, der allerede har tiltrukket international interesse, ikke mindst fra USA.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum