Hjørring Kommune

Fødevareminister Rasmus Prehn besøger forsøgsprojekt med recirkulering af fosfor i Hjørring

Del

I den forbindelse vil vi også gerne se pressen på AVVs Energianlæg, Mandøvej 4 i Hjørring, mandag den 21. juni kl. 8:45.

Vi står over for en global udfordring med at sikre fosfor til landbruget og til fødevareproduktionen i fremtiden. Fosfor findes ganske få steder i verden, reserverne er ved at løbe tør og kan ikke erstattes af andre næringsstoffer. Derfor haster det med at finde løsninger på, hvordan fosfor kan indgå i et cirkulært kredsløb.

I denne weekend igangsættes et nyt forsøgsprojekt med ambitionen om at recirkulere fosfor. Projektets partnere er nemlig klar til at afprøve en ny metode til at cirkulere fosfor. Det første forsøg skal vise potentialet.

De fosforholdige gyllefibre fra Grøngas’ biogasanlæg blandes med det fosforholdige fjærkræmøg fra Danhatchs staldanlæg, hvorefter det som forsøg brændes i den ene af AVVs ovne, som normalt anvendes til affaldsforbrænding. Hvis det lykkes at udvinde fosfor af høj kvalitet fra aske, så er der meget gode muligheder for at opnå produktion af fosfor i storskala.

Efter forsøgsafbrændingen sendes en askeprøve til Easy-Mining i Sverige, som har teknologien til at trække fosforen ud af asken. Fosforen forventes at have en kvalitet, så den kan genanvendes i enten foder eller gødning, og dermed indgå i kredsløbet igen.

Fødevareministeren er inviteret til at følge projektet, fordi projektpartnerne forudser lovgivningsmæssige udfordringer i at anvende fosfor cirkulært. Hvis vi skal kunne arbejde innovativt for at sikre fremtidens ressourcer i et cirkulært kredsløb, så er det vigtigt, at vi hjælper hinanden med at overkomme barriererne på tværs af ministerier og i EU. Vi skal hjælpe landbruget med at være en del af løsningen.

Ligeledes har regeringen gennem klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi et mål om at nedbringe affaldsmængderne til forbrænding med 30% inden 2030. Hvis det lykkes, så vil en række affaldsforbrændingsanlæg stå som ledig kapacitet, der kan tages i brug for at opfylde ambitionen omkring cirkulær økonomi, hvor affald i stedet bliver gjort til ressourcer - som i dette forsøgsprojekt.

Ud over Fødevareministeren deltager på mandag også Hjørring Kommunes borgmester Arne Boelt, bestyrelsesformand for AVV Jørgen Bing og flere af projektets private partnere.

I dette offentligt-private nordiske samarbejde ønsker vi at undersøge potentialet for at recirkulere fosfor. Fosfor er en meget begrænset ressource, som vi får fra miner få steder i verden. Det haster med at finde løsninger på, hvordan fosfor kan indgå i et fremtidigt ressourceloop.

Forsøget, der er kommet i stand i løbet af blot få måneder, er et godt eksempel på, hvordan vi ønsker at arbejde med cirkulær økonomi på tværs af sektorer, hvor partnernes styrker bringes i spil.

Partnerne i forsøgsprojektet er:

  • Easy-Mining (SE)
  • Ragn-Sells (SE, NO, DK)
  • Affaldsselskabet AVV
  • GrønGas
  • Danhatch/DLG
  • Biomass.dk
  • Hjørring Kommune

Derudover deltager SEGES og Aalborg Universitet som videnspartnere.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information om arrangementet:

Lotte Vang, Chef for Grøn Omstilling, Hjørring Kommune
Tlf. 41226576, e-mail LV@hjoerring.dk

Information om Hjørring Kommune

Hjørring Kommune
Hjørring Kommune
Springvandspladsen 5
9800 Hjørring

72 33 33 33https://hjoerring.dk/
Hjørring Kommune er med sine knap 65.000 indbyggere den næst største kommune i Nordjylland. Du finder os centralt placeret i Vendsyssel og dermed i centrum af Skandinavien og Nordeuropa. Klik dig videre og bliv meget klogere på Hjørring Kommune.

Følg pressemeddelelser fra Hjørring Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hjørring Kommune

Mere kunst og kultur til børn og unge i Hjørring25.6.2021 08:02:02 CEST | Pressemeddelelse

Hjørring er en af de kommuner, der har søgt midler til ”Grib Engagementet ”- puljen til kommunale modelforsøg med at få flere børn og unge til at møde kunst og kultur, og nu er pengene kommet i hus. Hele 1,6 mio. er givet som tilskud fra Kulturministeriet og Slots- og Kulturstyrelsen. De midler skal gå til projektet ”Det Musiske Skolesystem”, der skal understøtte puljens overordnede formål om at udvikle og understøtte langtidsholdbare modeller, der giver flere børn og unge adgang til og lyst til deltagelse i kunstneriske og kulturelle aktiviteter som f.eks. musik, teater, billedkunst mv.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum