Fødevareindustrien skal rustes til øget salg af færdigretter
Tidligere havde færdigretter et broget ry og blev primært forbundet med kopnudler og frysepizzaer. De udskældte måltider har dog fået et stærkt comeback i Danmark i løbet af de seneste år, og hylderne i supermarkederne er nu fyldt med sunde og velsmagende retter. Der er nemlig stor efterspørgsel på de opgraderede færdigretter, der kan spises direkte eller blot skal have en hurtig tur i mikroovnen.
– Markedet for convenience food er i hastig vækst, og det er nu, fødevareindustrien skal slå til. Forbrugerne efterspørger mad af høj kvalitet, og den skal også gerne være økologisk og tage hensyn til miljøet. Det stiller nye krav til branchen, som vi nu vil klæde godt på med nye teknologier inden for processering, emballage og tilberedning, fortæller Claus Hindborg Kristensen, projektleder på Teknologisk Institut.
Emballage med mange funktioner
Især emballagen er en vigtig del af et godt convenience-måltid. Den rette indpakning har to overordnede formål: At forlænge måltidets holdbarhed – og dermed mindske butikkernes madspild – samt at være visuelt appellerende, så forbrugeren får lyst til at købe måltidet med hjem.
– Emballagen skal desuden kunne håndtere et varieret behov for opvarmning af de enkelte dele i det færdige convenience-måltid, og der er øget efterspørgsel på bæredygtig indpakning. Vores specialister kan udvikle skræddersyede emballageløsninger i samarbejde med den enkelte virksomhed, siger Claus Hindborg Kristensen.
Nye udfordringer
Convenience-måltider er særligt udfordrende, fordi håndteringen af råvarer starter hos producenten, men afsluttes hos slutbrugeren. Det stiller høje krav til råvarerne og fremstillingsprocesserne. Derudover består et convenience-måltid af forskellige komponenter, der varierer i tilberedningsgrad, fx rå salat, semiforarbejdet kød og måske en dressing.
– Det kræver en multidisciplinær tilgang at fremstille en velsmagende færdigret af høj kvalitet. Mange fagområder skal spille sammen for at opnå succes. Med afsæt i industriens behov og danske kvalitetsråvarer udvikler vi konkrete løsninger på de udfordringer, producenterne oplever i forhold til convenience food. Ud over emballage har vi særligt fokus på udvikling af metoder, der kan måle og styre kvalitet og holdbarhed samt hvordan vi kan gøre fremstillingen af færdigretterne mere energieffektive, fortæller Claus Hindborg Kristensen.
Projektet er støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet. Læs mere på bedreinnovation.dk
Nøgleord
Kontakter
Projektleder Claus Hindborg Kristensen, Teknologisk Institut, mobil 7220 1903, mail: cch@teknologisk.dk
Billeder
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Decentralt renseanlæg skal sætte tidligere ind mod miljøfarlige stoffer15.4.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt projekt skal udvikle rensning af spildevand direkte ved forureningskilden frem for et renseanlæg. Derved reduceres den mængde spildevand, der skal renses betragteligt.
Testbygning af træ afprøver fremtidens byggematerialer12.4.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt test- og demonstrationsbyggeri af træ er på vej på Teknologisk Institut i Taastrup. Byggeriet skal demonstrere samt teste brugen af biobaserede byggematerialer, som kan bidrage til den grønne omstilling i byggeriet.
Dansk tekstilprojekt baner vej for genanvendelse af tøjaffald10.4.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en ny renseproces for brugt polyester og forbedret genanvendelsesteknologi til blandingstekstiler har et dansk tekstilprojekt banet vejen for øget genanvendelse af tøjaffald.
Ny app skal kortlægge problematiske altaner3.4.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut vil skabe et samlet overblik over forældede altaner, som kan være i nedstyrtningsfare. Ny app skal indsamle data samtidig med, at den kan fungere som tjekliste for rådgivere.
CO2 skal være råmateriale for fremtidens plastproduktion2.4.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt partnerskab skal udvikle kemiske processer, som kan omdanne CO2 til nye plastprodukter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum