Syddansk Universitet

Fodboldtræning i skolen giver piger stor fremgang i sundhed

Del

Skolepiger får lavere blodtryk, større muskler, bedre balance og større hoppekraft, når deres skole sætter fodboldtræning på skoleskemaet. Også de piger der aldrig før har spillet fodbold.

Det er en god ide at bruge fodbold som motionsform i folkeskolen. Alle børn har gavn af aktiviteten; også de motionsuvante piger. Det viser et studie af FIFA 11 for Health i Europa motionskonceptet blandt skolebørn på Færøerne, som fodboldforskere fra SDU’s Institut for Idræt og Biomekanik har gennemført. Studiet er netop blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports:

- Studiet viser, at sundhedsundervisning på fodboldbanen øger 10-12 årige pigers muskelstyrke, muskelmasse, balance og blodtryk - også hos de piger, der er uden tidligere fodbolderfaring, fortæller Peter Krustrup, forskningsleder og professor i Sport og Sundhed ved Syddansk Universitet.

Syddansk Universitet har i samarbejde med Færøernes Universitet undersøgt 400 børn på 12 Færøske skoler, hvor børnene på 5. klassetrin spillede fodbold i 45 minutter to gange om ugen gennem 11 uger.

Godt for både kondition og kammeratskab
Studiet lægger sig i forlængelse af tidligere studier af FIFA 11 for Health i Europa. Konceptet består af fodboldtræning kombineret med sundhedslære, som 10.000 danske børn har stiftet bekendtskab og som nu ruller videre i en dansk version med støtte fra Nordea-fonden.

- Vores tidligere undersøgelser har vist, at FIFA 11 for Health i Europa konceptet giver 10-12-årige skolebørn en bedre sundhedsprofil, kognitiv funktion og social trivsel, og øger børnenes viden om fysisk aktivitet, varieret og sund kost, hygiejne og dårlige vaner omkring tobak og alkohol. Nu kan vi føje til, at denne form for fodbold med fokus på boldlege og småspil er meget involverende og give flotte forbedringer i fysisk form og sundhedsprofil hos skolepiger uanset tidligere fodbolderfaring, fortæller Peter Krustrup.

Projektet med sundhedsundervisning på fodboldbanen bidrager til, at børnene lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om minimum tre gange 30 minutters højintens træning om ugen og folkeskolereformens krav om 45 minutters daglig fysisk aktivitet.

- På Færøerne er der stor opmærksomhed omkring dette projekt med sundhedsunder-visning på fodboldbanen, og tilfredshed med at det virker for både piger og drenge. Det er sandsynligt, at projektet fra det kommende skoleår vil blive gennemført på 4. til 6. klassetrin på alle færøske folkeskoler, siger lektor på SDU og leder af Det Færøske Folkesundhedsråd, Magni Mohr, som har 10 års erfaring i projekter omkring boldspil og sundhed.

Om studiet
Børnene i forsøget var piger og drenge i alderen 10-12 år på i alt 12 færøske folkeskoler. De blev inddelt i en interventionsgruppe (292 deltagere fra 9 skoler) og en kontrolgruppe (100 deltagere fra 3 skoler).

I interventionsgruppen spillede børnene fodbold 45 minutter to gange om ugen. Her fandt forskerne, at træningen havde effekter på børnenes sundhed:

• Det systoliske blodtryk faldt med 6 mmHg i forhold til kontrolgruppen
• Muskelmassen steg med 400 g i forhold til kontrolgruppen
• Balancepræstationen steg med 1,5 sek. i forhold til kontrolgruppen
• Hoppelængden i stående længdespring steg med 10 cm i forhold til kontrolgruppen

Studiet konkluderer, at fodboldtræning er egnet til at forbedre den fysiske form og styrke sundhedsprofilen hos 10-12-årige skolebørn og give en boost til tidlig forebyggelse af livsstilssygdomme.

Hos pigerne blev opnået fremgange i systolisk blodtryk (5 mmHg), middelarterietryk (2 mmHg), muskelmasse (0,7 kg), længdespring (13 cm) og balance (2,1 sek.). Fremgangen var lige så markant hos de 84% af pigerne, der ikke til daglig spillede fodbold i en fodboldklub.

Studiet gennemførtes med støtte fra Det Færøske Folkesundhedsråd, Det færøske fodboldforbund Fótbóltssamband Føroya, DBU og FIFA’s forskningsenhed F-MARC.

FAKTA: ’Hvad er FIFA 11 for Health i Europa’

• FIFA 11 for Health er et 11 ugers forløb med sundhedsundervisning på fodboldbanen, hvor børnene træner, leger og lærer.
• Projektet blev oprindeligt udviklet i 2009 til undervisning i Afrika, hvor fodboldtræning blev kombineret med budskaber om hygiejne, HIV, malaria og rent vand.
• Den europæiske version er kreeret i et samarbejde mellem Professor Peter Krustrup, DBU og FIFA’s forskningsenhed F-MARC.
• I den europæiske version er der to gange 45 minutters undervisning om ugen og sundhedsbudskaberne især rettet mod fysisk aktivitet, varieret kost og social trivsel.
• Fokus er på småspil – fodbold spillet fx 3 mod 3 på små baner.
• Småspil er motiverende og inkluderende, fordi alle børn er med i spillet og har mange boldberøringer.
• I småspil er intensiteten høj, og dermed er der god effekt på kondition, knoglesundhed og en række andre sundhedsparametre.
• Samtidig forbedres børnenes sociale trivsel - blandt andet gennem brug af ’rose-makkere’, hvor børnene to og to giver hinanden positiv feedback efter aktiviteterne.

Nøgleord

Kontakter

Peter Krustrup, professor og forskningsleder
Institut for Idræt og Biomekanik, SDU
pkrustrup@health.sdu.dk
+45 2116 1530

Bo Kousgaard, kommunikationsmedarbejder
Institut for Idræt og Biomekanik, SDU
bkousgaard@health.sdu.dk
+45 2323 8624

Billeder

Links

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

EU igangsætter sin største indsats nogensinde for bedre at beskytte forbrugere og miljøet mod hormonforstyrrende stoffer19.2.2019 09:37:53Pressemeddelelse

Under forskningsprogrammet Horizon 2020 har EU givet cirka 375 millioner kroner til otte europæiske projekter, herunder et internationalt projekt koordineret af en forskningsgruppe fra Syddansk Universitet (SDU). Projektet ledes af biolog Henrik Holbech og skal forske i bedre testmetoder til at identificere hormonforstyrrende stoffer, der kan findes i alt fra legetøj og fødevareemballage til industrikemikalier. Målet er, at man får en bedre beskyttelse af forbrugere og miljø, fordi de nuværende testmetoder er mangelfulde og derfor ikke beskytter os tilstrækkeligt.

Ingen sanktion for billeder af nøgne mænd på SDU1.2.2019 10:20:37Pressemeddelelse

En artikel i Weekendavisen i dag fortæller en historie om SDU, som ifølge artiklen skulle have givet en forsker, ansat på universitetet, en påtale for at vise billeder af mænd med nøgen krop uden for en forsknings- eller undervisningssituation. Weekendavisen gengiver i sin artikel to modelbilleder af mænd, “der ikke er meget mere afklædt end en svømmer ved OL”, men som skulle have givet anledning til påtalen. Den studentermedhjælp, som ifølge artiklen blev eksponeret for billederne fortæller, at medarbejderne på SDU generelt bruger deres udleverede IT-udstyr til private formål. - Jeg har aldrig set de billeder, som er i Weekendavisens artikel i dag. Og generelt: Jeg bliver ikke provokeret af billeder af nøgne mænd. Vi ser fra tid til anden indhold af privat karakter i forbindelse med det supportarbejde vi udfører. Normalt påvirker de ting jeg ser mig ikke, og der skal meget til, før jeg føler det går over grænsen. Jørgen Schou, sekretariatschef på SDU: -Jeg har aldrig set de billeder,

Ingen sanktion for bar overkrop1.2.2019 06:19:14Pressemeddelelse

En artikel i Weekendavisen i dag fortæller en historie om SDU, som ifølge artiklen skulle have givet en forsker, ansat på universitetet, en påtale for at vise billeder af mænd med nøgen overkrop uden for en forsknings- eller undervisningssituation. SDU’s rektor Henrik Dam har på grund af tavshedspligt ikke mulighed for at udtale sig om personalesager, men han oplyser, at SDU aldrig har givet en tjenstlig sanktion for at vise billeder af mænd med nøgen overkrop. -I min optik ville det være bizart at anse bare maver, blotlagte skuldre eller blottede knæ for nøgenbilleder, der kan danne grundlag for en påtale, advarsel eller afskedigelse.

Flere kvinder i forskning18.1.2019 10:48:57Pressemeddelelse

Danske og europæiske universiteter har i stigende grad fokus på at sikre større diversitet blandt dem der vælger forskervejen. Syddansk Universitets Gender Equality Team, der arbejder med ligestilling på universitetet, har således netop hjemtaget en bevilling på 22 millioner kroner fra EU til et projekt, der de næste fire år skal implementere ligestillingshandlingsplaner på SDU og 8 andre europæiske universiteter. Som koordinator står SDU i spidsen for projektet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum