Fodbold øger trivsel, læring og sundhed hos tosprogede piger og drenge

Forskerne har undersøgt effekten af skoletræningskonceptet ”11 for Health”, der siden 2016 har aktiveret 30.000 elever i 92 af landets kommuner i det 11 uger lange motions- og sundhedsundervisningsforløb, der udbydes af SDU og Dansk Boldspil-Union.
Konceptet har vist sig at være populært og effektivt til at forbedre trivsel, læring, fysisk form og sundhedsprofil hos elever på 4-6. klassetrin. Nu er virkningen af 11 for Health undersøgt specifikt for 1.122 skoleelever med tosproget baggrund på 5. klassetrin.
”Vi har længe vidst, at ”11 for Health” er et alletiders værktøj til at øge trivsel, læring og sundhed hos skolebørn i hele Danmark, og vi er glade for at se, at det også gælder for børn med tosproget baggrund”, udtaler projektleder, Peter Krustrup, som er professor på Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet, og forsætter:
”Vores nye forskning viser, at ”11 for Health” er populært både for tosprogede piger og drenge, og at programmet har særligt gode resultater for de tosprogede børn, der ikke dyrker idræt i fritiden, og som har det største behov for en sundhedsfremmende indsats.”
Et populært koncept som virker på trivsel, læring og kondition
Resultaterne af undersøgelsen viste, at interventionen blev vurderet som underholdende og motiverende for både piger og drenge med tosproget baggrund.
Der var også en positiv effekt på sundhedsviden i forhold til fysisk aktivitet, ernæring, hygiejne og generel sundhed, med samme effekter hos både piger og drenge - både de, som dyrkede idræt i fritiden, og de, som ikke gjorde.
For de børn, som ikke dyrkede idræt ved siden af skolen, viste interventionen en markant positiv effekt på trivsel og kondition, og der blev også konstateret en positiv effekt på kropssammensætning hos de tosprogede børn, som dyrkede idræt ved siden af skolen.
Idrætsaktive tosprogede har højere trivsel og bedre fysisk form
Undersøgelsen gav også mulighed for en direkte sammenligning af de piger og drenge der er idrætsaktive i deres fritid og de der ikke dyrker idræt ved siden af skolen. Her viste det sig blandt andet, at de tosprogede, der spiller klubfodbold, ligger betydeligt højere i fysisk trivsel, mental trivsel og skoletrivsel, og har en bedre kondition end de, der ikke er idrætsaktive i fritiden. Fodbold er blandt de mest populære idrætsgrene blandt tosprogede elever, især blandt drengene.
”Nøjagtigt som i vores undersøgelser af alle børn, peger resultaterne af denne undersøgelse på, at der er positive effekter ved at dyrke foreningsidræt for tosprogede børn”, konkluderer Knud Ryom, adjunkt på Aarhus Universitet og førsteforfatter på artiklen.
Han forsætter:
”At vi i denne undersøgelse har set så markante forbedringer blandt de ikke-foreningsaktive tosprogede elever er meget spændende, fordi det fortæller os, at vi med skoleindsatser også kan gøre noget for den gruppe, som har svært ved at være med i foreningslivet”.
Om studiet
- I studiet har forskere fra SDU og AU undersøgt 1.122 tosprogede elever fra 154 skoler, fordelt på 526 piger og 596 drenge.
- 944 af disse elever deltog i 11 for Health programmet, mens resten indgik i kontrolgruppen.
- Alle deltagere gik i 5. klasse og i alt 766 (68,3%) var idrætsaktive i fritiden.
- 11 for Health er et 11-ugers interventionsprogram, som består af 2 ugentlige 45-minutters sessioner med fodboldøvelser, småspil og sundhedsuddannelse om fysisk aktivitet, sund og varieret kost, hygiejne, alkohol, rygning, samarbejde og mental trivsel.
- Deltagerne blev testet med fysiske tests og udfyldte et spørgeskema ved studiets begyndelse og igen efter 11 uger.
- Konceptet udbydes i et samarbejde mellem SDU og DBU, og projektet er støttet økonomisk af Nordea-fonden i perioden 1. januar 2018 til 30. juni 2021.
Den videnskabelige artikel
Ryom K, Christiansen SR, Elbe AM, Aggestrup CS, Madsen EE, Madsen M, Larsen MN, Krustrup P (2021). The Danish “11 for Health” programme raises health knowledge, well-being and fitness in ethnic minority 10-12-year-olds. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.
Nøgleord
Kontakter
Peter Krustrup, professor i Sport og Sundhed
Institut for Idræt og Biomekanik
Syddansk Universitet
Mobil: 21 16 15 30
E-mail: pkrustrup@health.sdu.dk
Knud Ryom, adjunkt
Sundhedsfremme og Befolkningssundhed, Institut for Folkesundhed
Aarhus Universitet
Mobil: 22 44 20 10
E-mail: knudryom@ph.au.dk
Bo Kousgaard, kommunikationsmedarbejder
Institut for Idræt og Biomekanik
Syddansk Universitet
Mobil: 23 23 86 24
E-mail: bkousgaard@health.sdu.dk
Billeder
Links
Information om Syddansk Universitet
Hvad er ”11 for Health”?
"11 for Health” er et evidensbaseret skoleundervisningsforløb for børn i alderen 10-13 år, som foreløbig 30.000 børn fra mere end 400 folkeskoler, privatskoler og friskoler har deltaget i.
Forløbet strækker sig over 11 uger, med to ugentlige sessioner á 45 minutter. Hver uge har et nyt sundhedsbudskab samt en fodboldfærdighed, som introduceres gennem involverende, højintense og sjove fodboldøvelser.
Konceptet udbydes i et samarbejde mellem SDU og DBU, og projektet blev i perioden 1/1-2018-30/6-20 støttet økonomisk af Nordea-fonden.
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum