Syddansk Universitet

Fodbold er medicin!

Del
Verdens førende forskere i fodbold som sundhedsfremme samles i Odense i slutningen af denne uge. Ved en konference på Syddansk Universitet fremlægger og diskuterer de den nyeste viden om motionsfodbold som våben mod livsstilssygdomme.

Hvis man for 12 år siden havde arrangeret en konference om emnet ’fodbold som medicin’, havde folk i sundhedsvæsenet nok trukket lidt på smilebåndet. Men sådan er det ikke i dag.

Siden 2007 har en lang række af forskningsprojekter dokumenteret, at motionsfodbold er en effektiv og bredspektret træningsform, der kan bruges som en ny fællesskabsorienteret strategi til forebyggelse og behandling af livsstilsygdomme.

Træningskoncepter som det dansk udviklede Fodbold Fitness bruges nu til diabetespatienter og folk med forhøjet blodtryk og til rehabilitering efter behandling for prostatakræft og brystkræft - for nu at nævne et par af de områder, der har haft mediernes bevågenhed i de senere år.

Fodbold anvendes som medicin i 20 lande

- Der er i dag meget stor opmærksomhed om fodboldens særlige kvaliteter som motionsform, der skaber sundhed på tværs af alder, køn og social baggrund og virker positivt på blodtryk, hjertesundhed, knogler, muskler, kondition, mental sundhed, motivation for træning og en række andre parametre. Derfor giver det god mening, at vi får samlet op på den seneste viden og får den udbredt både i Danmark og internationalt.

Det fortæller professor Peter Krustrup fra Institut for Idræt og Biomekanik, som er hovedarrangør af den internationale konference ’Football Is Medicine’, der finder sted på Syddansk Universitet den 25. og 26. januar.

Peter Krustrup kan på konferencen byde velkommen til forskere, politikere og praktikere fra 20 lande, der i dag anvender motionsfodbold som medicin.

- Journalister og konferencedeltagere får en unik mulighed for at møde nogle af de mange internationale aktører, der er inspireret af de danske motionsfodboldkoncepter. Der vil være mænd fra latino-populationen i Atlanta, USA, der træner efter danske principper, der kommer diabetespatienter fra Brasilien, og vi får besøg af fodboldspillende hjertepatienter fra London, siger Peter Krustrup.

Forskningen kommer også mange kinesere til gavn

- Et andet godt eksempel på, hvordan den danske forskning og vores evidensbaserede fodboldkoncepter bruges i et globalt perspektiv, er, at det videnskabelige tidsskrift SJMSS nu udsender det nye ”Football is Medicine” særnummer i Kina. Særnummeret indeholder hele otte videnskabelige artikler om fodbold og sundhed med store danske bidrag - oversat til kinesisk, fortæller Peter Krustrup.

SMJSS står for Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports. Den engelske version af tidsskriftet kan hentes her: https://onlinelibrary.wiley.com/journal/16000838

Politikere og forskere bakker op

Football is Medicine konferencen finder sted på SDU på fredag og lørdag den 25. og 26. januar.

Men allerede torsdag er journalister og konferencedeltagere inviterede til at få et praktisk indblik i fodboldmotionskoncepter, når det afvikles træning fra kl 18 – 21. Her deltager 15 kvinder fra Fodbold Fitness ABC (After Breast Cancer) projektet samt 30 kvinder og mænd i alderen 60-85 år, der har stor succes med at bruge fodbold til at skabe nye fællesskaber og dermed give deres sundhed og trivsel et løft.

Fra på fredag kan man på talerstolen høre, hvordan landspolitikere, kommunalpolitikere og idrætsorganisationer kan bruge motionskoncepterne i deres arbejde med idræt og sundhedsfremme.

Man blandt andre opleve ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V), rektor for Syddansk Universitet Henrik Dam, UEFA’s vicepræsident Karl-Erik Nilsson, DBU-formand Jesper Møller, tidligere minister og nuværende formand for SDU’s repræsentantskab Lykke Friis, Nyborgs borgmester Kenneth Muhs, chefredaktør for British Journal of Sports Medicine Karim Khan og den 71-årige Fodbold Fitness-spiller Aase Hansen fra Frederikssund IK.

De faglige indlæg på konferencen leveres af verdens dygtigste forskere på området fodbold som sundhedsfremme, heriblandt:

  • Professor Karim Khan, Canada – om hvordan man kan bruge motion som medicin i et globalt perspektiv
  • Professor og hjertelæge Peter Riis Hansen, Danmark – om fodbolds træningseffekter på blodtryk og hjertesundhed for alle aldersgrupper
  • Professor Maysa de Sousa, Brasilien – om brugen af fodbold som behandling af type-2 diabetikere
  • Professor Anne Marie Elbe, Tyskland – om psykologiske effekter af fodbold; motivation, fastholdelse og trivsel

Konferencen afholdes af Peter Krustrups forskningsenhed for Sport og Sundhed ved Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet i samarbejde med UEFA, DBU, FPF (det portugisiske fodboldforbund) og British Journal of Sports Medicine.

Nøgleord

Kontakter

Morten Bredsgaard Randers
Formand for organisationskomiteen for Football is Medicine konferencen
Lektor ved Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet
Mobil: 6171 7167
E-mail: mranders@health.sdu.dk


Peter Krustrup
Formand for den videnskabelige komité for Football is Medicine konferencen
Professor i Sport og Sundhed
Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet
Mobil: 2116 1530
E-mail: pkrustrup@health.sdu.dk

Billeder

Links

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye