WFP - FN’s World Food Programme

FN's World Food Programme bifalder FN's Sikkerhedsråds fokus på sammenhængen mellem konflikt og sult

Del

København/New York – Eksekutivdirektøren for FN’s World Food Programme (WFP) hylder i dag FN’s Sikkerhedsråd for dets lederskab i forbindelse med vedtagelsen af en resolution, der for første gang baner vejen for at adressere sult forårsaget af konflikter i verden.

Billede: WFP/ Tara Crossley
Billede: WFP/ Tara Crossley

”Sikkerhedsrådets afstemning i dag er et enormt skridt fremad i indsatsen for at bryde cirklen af konflikt og sult, som står i vejen for fremgang og fred for flere hundrede millioner mennesker,” siger David Beasley. ”Sikkerhedsrådet anerkender, at fødevaresikkerhed er en afgørende faktor for at skabe fred og sikkerhed, og vi ser frem til de muligheder, det giver, for at adressere i Sikkerhedsrådet betydningen af fødevareusikkerhed, både som et resultat af og årsag til konflikter i verden.” 

Globalt lever 60 procent af de 815 millioner kronisk sultne mennesker i konfliktområder; det er 489 millioner mennesker, der lider af menneskeskabt sult, der kunne forebygges. Særligt børn betaler en forfærdende pris – det anslås, at 122 millioner af de 155 millioner børn, der lider af væksthæmning, lever i lande, der er berørt af konflikter. 

I løbet af de sidste to år er antallet af mennesker, der er akut fødevareusikre, steget med 55 procent fra 80 millioner til 124 millioner, ifølge den seneste rapport ”Global Food Crisis Report,” som blev offentliggjort i marts. Konflikt og usikkerhed var de primære årsager til sult for 74 millioner af de akut fødevareusikre mennesker – som er når sulten er så alvorlig, at den udgør en umiddelbar trussel mod liv eller levebrød.

”I alle de konfliktområder, jeg har besøgt, har folk lige så ofte bedt om fred, som de har bedt om hjælp til at få mad,” siger Beasley. "I årtier har vi gjort fremskridt med hensyn til at udrydde sult, men nu går det tilbage, og det er fordi mennesker ikke vil lade være med at skyde på hinanden. Vi har brug for globale ledere, som vil bygge videre på dagens begivenheder i Sikkerhedsrådet og arbejde sammen med os for at hjælpe med at udrydde sult og skabe fred, stabilitet og varig udvikling i de regioner, hvor så mange mennesker lider.”

Resolutionen, officielt kaldet #2018-492, udtrykker "dyb bekymring over den måde, hvorpå igangværende væbnede konflikter og vold har ødelæggende humanitære konsekvenser, ofte forhindrer en effektivt humanitær indsats og dermed er en væsentlig årsag til den aktuelle risiko for hungersnød."

Resolutionen appellerer til alle parter i væbnede konflikter om at overholde deres forpligtelser i henhold til international humanitær folkeret, herunder at skåne værdier, som er nødvendige for produktion og distribution af fødevarer, såsom landbrug, markeder, møller og vandsystemer. Den fordømmer stærkt udsultning af civile som krigsførelse, hvilket er forbudt i international humanitær folkeret, og som "kan udgøre en krigsforbrydelse."

Resolutionen opfordrer generalsekretæren til fortsat at informere om risikoen for hungersnød og fødevareusikkerhed i lande med væbnede konflikter, som en del af hans regelmæssige og omfattende rapportering om landespecifikke situationer.

Resolutionen er forestået af en kernegruppe bestående af Elfenbenskysten, Kuwait, Nederlandene og Sverige og enstemmigt støttet af Sikkerhedsrådets 15 medlemmer. Beasley takkede særligt regeringerne i Nederlandene og Schweiz, som det seneste år har ledet en række høj-profilerede FN-diskussioner om dette emne.

Nøgleord

Kontakter

Anne Poulsen, WFP/København, Mob. +45 4050 3993
Steve Taravella, WFP/New York, Tel. +1-646-556-6909, Mob. +1-202-770-5993
Abeer Etefa, WFP/Cairo, Tel. +2010 66634352, Mob. +201066634352
Gerald Bourke, WFP/Johannesburg, Tel. +27 11 517 1577, Mob. +27 82 908 1417
George Fominyen, WFP/Dakar, Tel. +221 338496500, Mob. +221776394271
Peter Smerdon, WFP/Nairobi, Tel. +254 207 622 179, Mob. +254 707 722 104
Silke Buhr, WFP/Bangkok, Tel. + 66 2 6598616, Mob. +66 (0) 81-701-9208

Billeder

Billede: WFP/ Tara Crossley
Billede: WFP/ Tara Crossley
Download

Links

Information om WFP - FN’s World Food Programme

WFP - FN’s World Food ProgrammeFN’s World Food Programme – redder liv i nødsituationer og forandrer liv for millioner af mennesker gennem bæredygtig udvikling. WFP arbejder i mere end 80 lande i verden og giver fødevareassistance til mennesker som er fanget i konflikter og katastrofeområder. WFP bygger grundlaget for en bedre fremtid.

Danmark er blandt WFP’s vigtigste donorer af kernebidrag. Kernebidrag giver WFP fleksibilitet og gør det muligt at reagere hurtigt og effektivt, når katastrofer indtræffer, finansiere forsømte kriser og dermed sikre, at hjælpen når dem, der har mest brug for den.

Følg pressemeddelelser fra WFP - FN’s World Food Programme

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WFP - FN’s World Food Programme

FN’S WORLD FOOD PROGRAMME SKAL MÆTTE DET HØJESTE ANTAL SULTNE NOGENSINDE MENS CORONAVIRUSSEN RAMMER FATTIGE LANDE29.6.2020 15:51:46 CESTPressemeddelelse

ROM – FN’s World Food Programme (WFP) annoncerede i dag en massiv stigning i antallet af sultne mennesker, som organisationen planlægger at hjælpe rundt omkring i verden. Det sker på baggrund af de ødelæggende socioøkonomiske konsekvenser af COVID-19-pandemien, som presser millioner flere mennesker ind i fødevareusikkerhed i lav- og mellemindkomstlande.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum